2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Bluu - a magyar kereső

Bizony a magyarok is fejlesztenek keresőt. Kipróbáltam a legígéretesebb Google konkurenst.

[ ÚJ TESZT ]

Saját tapasztalatok a mindennapokban

Tesztkörülmények

5 napon át kipróbáltam milyen a Bluuval keresni. Nem állítottam össze semmilyen tesztkulcsszó csomagot, hanem egyszerűen megnéztem a mindennapi igényeimet hogyan elégíti ki a Bluu. Hogy tudjam mihez hasonlítani kontrollként beírtam a Google-be is.
Ha a Bluu helyes és használható találatot adott akkor 1 pontot kapott. Ugyanennyit a Google is.
Ha a Bluu jobb találatot adott mint a Google akkor 1 pont a Bluu-nak és 0 a Googlenak. Természetesen fordítva is így jártam el, tehát ha a Google adott jobb találatot akkor a Bluu kapott 0 pontot.

Egy dolgot kivételeztem a Bluu-val. A fejlesztői blogon olvasható, hogy az automatikus mód, amely eldönti, hogy a magyar webről vagy a teljes webről hozzon találatokat még csak 40%-os volt a cikk írásának pillanatában, ezért ha az automatikus mód nem eredményezett megfelelő találatot akkor manuálisan választottam ki a megfelelő forrást. Ha külön nem írom, akkor az automatikus módot használtam.
A beírt kulcsszavakat félkövér dőlt betűtípussal írom ide:

1 nap

GTA San Andreas kódok

Kisöcsém kért meg hogy keressek neki a játékhoz kódokat, mindkét rendszer vette az akadályt, és bár máshonnan, de az első találatban megvoltak a kódok.

[Bluu első találat] - [Google első találat]
Bluu - Google: 1-1

avatar győr mozi

Kíváncsi voltam mikor játsszák a moziban az Avatar című filmet, hogy úgy intézzem a szabadidőmet (megnéztem jó film, ajánlom mindenkinek). Mindkét rendszer első találata ugyanaz volt és választ adott a kérdésemre. A Google többi találata közül már csak az 5.- mutatott egy moziműsort tartalmazó oldalra, míg a Bluu-nál a 2.-ra is kattinthattam, meglett a műsor. Kicsi előny, de nem ér több pontot, mert a Google is jó volt.
[Bluu első találat] - [Google első találat]
Bluu - Google: 2-2

2. nap

Firefox letöltése és egyéb letöltések

Sajnos a PC-nk egy MSN vírus miatt újratelepítést igényelt. Ilyenkor újratelepítés után pedig jön a szokásos levadászom a netről a firefoxot és a többi programot procedúra. Az előző oldalon is említettem, hogy a bluu kiemelten hozza a megfelelő találatokat és ebben jobb tudott lenni a Googlenél. Első találatot nem mutatok, mert sok program nevét írtam be.
Bluu - Google: 3-2

3. nap

rendszerbilógia

Átjött egyik ismerősöm aki biológusnak tanul. Akkor a Bluu árukeresőjét próbálgattam, természetesen jött a kérdés, hogy mi az a Bluu? Elmondtam neki, hogy kereső erre ő: írjam be "rendszerbiológia". Így tettem.
A Google első találatából meglett a válasz: "Rendszerbiológia: génexpressziós mintázatok és a transzkripció szabályozása" ,ami sajnos további kérdéseket vetett fel bennem.
A Bluu első találata egy cikk volt amiből még mindig nem kaptam meg a 100%-os választ, de jobban felfogtam mit is jelent. A második találat egy rendszerbiológiával foglalkozó hallgatót eredményezett, amit a Google a 4. helyen muatott.
A Google 2. találatból sem igazán lehetett rájönni mi is az a rendszerbiológia.
[Bluu 1. találat] - [Google 1. találat]
Pont egyik oldalra sem jár, így az eredmény nem változott:
Bluu - Google: 3-2

rendszerbilógia fogalma

Lévén hogy előzőleg nem tudtam meg egyik rendszertől sem 100%-osan mi az a rendszerbiológia, ezért tovább próbálkoztam. A Google egy ELTE-s msc képzési tervet tett az első helyre, míg a Bluu magát a megoldást, amiből olyan 90%-ban megudtam mi is az a rendszerbiológia.
A Google második helyen hozta a számomra sokkal inkább érthető magyarázatot tartalmazó PDF dokumentumot mi szerint a rendszerbiológia: "Molekuláris komponensek és kölcsönhatásaik alapján próbálja leírni a biológiai rendszer élettani jelenségeit".

Sajnos itt nem tudok dönteni, mert a Bluu inkább professzionlis választ adott amit a biosz hallgató ismerős értékelt, a Google pedig egy egyszerűbb választ, amit én értékeltem.
Az is igaz, hogy én sosem fogok ilyesmire keresni, de ezek szerint ha egyetemisták vagyunk jobb a Bluu.

[Bluu 1. találat] - [Google 1. találat]
Bluu - Google: 3-2

Logitech X530

Nézegettem a hardveraprót 5.1-es hangfalak után kutatva és megakadt a szemem egy Logitech X530-ason. Sajnos a hirdető nem írta oda hány wattot tudnak a hangfalak én pedig kiváncsi voltam rá.
Itt a Google nyert, de csak kicsit, első helyen hozta a Logitech oldaláról a termékbemutató lapot, míg a Bluu a hardveraruház.hu-ról hozta az X530-es terméklapot, amiről megtudtam, hogy 70 Watt az összteljesítmény. a Google találatán pedig a műszaki jellemzők linkre kattintva mindent megtudtam amit akarok.
Csak kicsivel nyert a Google, ugyanis ha a termék árára lettem volna kiváncsi a Bluu nyert volna.
[Bluu 1. találata] - [Google 1. találat]
A Googleé a pont:
Bluu - Google: 3-3

Megpróbáltam egyébként kicsit konkrétabban fogalmazni beírtam: "Logitech X530 teljesítmény". Itt már feljavult a Bluu és első helyen hozta a megfelelő linket, sőt még kattintanom sem kellett mert hála a Google-nél hosszabb leírásnak a 3. találat leírása tartalmazta a választ:
Logitech Hangszóró X530 5.1 70W (LOGHANGX530) Hardveraruhaz.hu (1 vélemény) Bolt infó. 27 690 Ft. irány a bolt > ... Tulajdonságok: Teljes effektív teljesítmény: 70 W (effektív) Magashangsugárzók: 45 W effektív (első hangszórók: 2 x 7,4 W; középső: 15,5 W; hátsó: 2 x 7,4 W) ...
Tehát ha kicsit jobban megfogalmazzuk a kérdést a Bluu lesz a jobb.

4. nap

Gigabyte M61PME-S2P driver

No comment, azthiszem aki ért hozzá nem kell megmagyaráznom.
Mindkét kereső vette az akadályt és ugyanazt tették az első helyre, ami tökéletes volt.

[Bluu 1. találat] - [Google 1. találat]
Bluu - Google: 4-4

LCD monitor tisztító

Itt elhúzott a Bluu. Az első 4 találat teljesen releváns volt, míg a Google első 3 találata az LCD monitor tisztítását fejtegető fórumtalálatból ált és csak a 4. találatnál találkoztam konkrét megoldással árral feltüntetve.

[Bluu 1. találata] - [Google 1. találat]
Bluu - Google: 5-4

intel gma 4500 driver

Itt tévedett először a Bluu automatikus módja, és ki kellett segítenem, ugyanis a Magyar webről akart nekem találatot mutatni. Sajnos miután átvettem Teljes web-re a keresési módot, akkor is csak a 3. helyen hozta a megfelelő találatot, míg a Google az első helyen. Első komolyabb hiba.
[Bluu 1. találata] - [Google 1. találat]
Bluu - Google: 5-5

Megnéztem itt is mi van akkor ha kicsit pontosítok, hogy mit szeretnék beírtam: "intel gma 4500 driver download" a helyzet ismét javult, de csak kicsit, ugyanis a Bluu-nál a megfelelő találat második helyre jött fel, a wikipediás találat tartotta magát.

Salman Rushdie

Egyik ismerősöm iwiwes adatlapján láttam egy idézetet ami ettől az úriembertől származik, aki mellesleg egy indiai születésű brit író, tudtam meg a Bluu első találatából. A Bluu esetén nem is kellett kattintani, ugyanis a bőkezű Wikipedia leírásnak köszönhetően a keresőböl megtudtam a választ a kérdésemre.
A Google is ugyanazt a wikipedia bejegyzést teszi az első helyre, tehát ismét megegyezik a két első találat, ám a Bluu megjelenítése sokkal informatívabb, még kattintanom sem kellett. A Bluué a pont.
[Bluu 1. találata] - [Google 1. találata]
Magára talált tehát a Bluu:
Bluu - Google: 6-5

5. nap

skandináv lottó nyerőszámai

Itt szembesültem először a Commander móddal a mindennapokban. A tegnapi számhúzást nem láttam, így gondoltam rákeresek. A Bluu azonnal átirányított a szerencsejatek.hu megfelelő oldalára, ahol a skandináv lottó nyerőszámai voltak. A Google első találata pedig ez az oldal volt ahová a Bluu átirányított.
A Bluu megoldása tetszett jobban övé a pont.
Bluu - Google: 7-5

karácsonyi sms

Mindkét keresőnél ismét megegyezett az első találat, sőt még a második is. A Bluu 3. találata érdekes volt: a szerelmes-sms.hu-ról talált karácsonyi sms-t :). Rákattintottam és tényleg. Nem is voltak rosszak.
Mindkét keresőnek jár a pont.
[Bluu 1. találat] - [Google 1. találat]
Bluu - Google: 8-6

Eredmény - Milyen a Bluu a hétköznapokban?

8-6 lett a végeredmény a Bluu javára. Természetesen ezek az Én általam beírt keresőszavak lehet nálad 11-5, vagy 7-7 lett volna a végeredmény, de az is lehet, hogy kikapott volna a Bluu. Erőssen user függő.
Látható, hogy nem a Bluu újdonságaiként az előző oldalon leírt funkciókat használtam, hanem simán csak kerestem vele. Direkt nem írtam az eredményhez azokat a kulcsszavakat, amikkel a Bluu különleges funkcióit teszteltem, akkor sokkal jobban elhúzott volna.

Negatívumok

Természetesen semmi sem tökéletes, így a Bluunak is van még hová fejlődni. Voltak esetek amikor a Google néhány képtalálatot is adott a találatlistájába, ezt jólenne a Bluu-ba is megvalósítani.
A híreknél jó lenne ha nemcsak 30 hírt jelenítene meg, hanem tovább lehetne menni mondjuk a 101.-re. Ugyanez fennáll a képekre is.
Bár még még BETA verziós a program, ezért természetesen fejlődhet, ráadásul így sincs oka szégyenkezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.