2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Bluu - a magyar kereső

Bizony a magyarok is fejlesztenek keresőt. Kipróbáltam a legígéretesebb Google konkurenst.

[ ÚJ TESZT ]

Keressünk valamit

Sebesség

Előző cikkemből is kiderült, hogy számomra nagyon fontos szempont a sebesség. Ennek valamilyen szinten megfelel a Bluu, bár a Google gyorsabb nála, azonban a Google nem tölt be 25 kisképet, tehát szerintem ha a képek nem lennének (nem lehet kikapcsolni) akkor a Bluu is hasonlóan gyors lenne mint a Google. Érzésre csak a képek betöltése miatt lassabb a Bluu, ami szép eredmény tekintve, hogy szerintem biztosan (lehet tévedek) nincs akkora szerver háttér a Bluu mögött.
Egyedül akkor lassul be, amikor magyar városnevet írunk be. A funkcióismertetőkből kiderül, hogy ez azért van, mert a rendszer éppen a friss időjárását kérdezi le a beírt városnak, tehát valamit valamiért.

Újítások

A rendszer egyszerű designja a kezeléskor is előjön, ugyanis számos területen nagyon egyszerű dolgunk van.
A beépített angol magyar szótárnak köszönhetően ha egy angol szót írunk a keresőmezőbe a rendszer automatikusan kiírja a jelentését. Magyar szót angolra pedig így fordíthatunk: "asztal angolul". Jól jön ha hirtelen akarjuk valaminek a jelentését megtudni.
Sajnos csak angol nyelvvel működik, a fejlesztő elmondása szerint hamarosan több szótár is integrálva lesz, a Google esetében közvetlenül a keresőből nincs lehetőségünk fordítani, de a Google Translate képes ezen feladatok elvégzésére.

Menetrend

Menetrendi kérdésekben minden létező megoldást agyonver a Bluu. Elég annyit beírnunk, hogy honnan, hová, mivel akarunk menni a rendszer pedig átdob minket a megfelelő menetrendi oldalra. Például ha én Budapestről akarok Kecskemétre utazni vonattal ennyit kell beírnom: "vonat Budapestről Kecskemétre". Mindez működik busz esetén, sőt, ha csak annyit írok be: "volán menetrend" a rendszer megmutatja, hogyan is használhatom ezt a funkciót.
Apró szépséghiba, hogy csak akkor működik ha ragozunk, tehát a "vonat Budapest Kecskemét" szavakra helytelenül működik, mindenféleképpen Budapestről-t kell írnunk. Ennek ellenére pofonegyszerű a Bluu-val menetrendi információkat szerezni.

Hírkeresés

Ha hírekre keresünk ott is tud újat mutatni, de kezdjük a rosszal. Ha megjelenik egy hír valamelyik nagyobb hírportálon a Google-ben 2-3 percen belül már kereshető a Bluu-ban ez olyan 10 perc körülire tehető (néha sajnos inkább 15). Ennyiben rosszabb csak (ami valószínüleg a gyengébb szerver háttérre vezethető vissza) nézzük miben jobb:
Lévén hogy a Bluu megérti mit akarunk (másképpen ez a szolgáltatás sem működne) ha beírjuk "focihírek" a rendszer csak fociról szóló híreket mutat. Rengeteg kategóriában működik, a "mobilhírek" szóra néhány mobilarenás hír is megjelenik. A rendszer ilyenkor időrendben jeleníti meg a találatokat kezdve a legfrissebbel. De beírhatjuk: "belföldi hírek", "autó hírek", "gazdasági hírek" és még 50 különböző kategóriát olyan egzotikus dolgokat is mint "hírek nőknek".
Ha a felső mezőbe előzőleg beírtuk a lakhelyünket és csak annyit írunk be "hírek" a program megmutatja a lakhelyünkhöz közeli híreket is.
Úgy gondolom hírkeresésben (magyar hírportálokról) a magyar rendszer felülkerekedik amerikai kollégáján.

A képen látható hírt 2009-12-23.-án 17:52-kor kerestem (viszonyításképpen, hogy mennyire frissek a Bluu hírei):

Árukeresés

Lehetett olvasni a nagyszerű árukereső funkciókról is, amit élőben kipróbálva tényleg leesett az állam. Bár csak autók és motorok esetében működik, de ha készen lesz minden kategóriára már csak ezzel a funkcióval sok felhasználót szerezhet.
Ha valamilyen kocsit szeretnénk elég beírnunk a gyártót és típust és kész, a rendszer évjáratok szerint rendezve mutat néhány használtautó hirdetést. Sőt szabadon paraméterezhetjük mint valami tudakozónak. Ilyeneket írhatunk bele: "Opel Astra klímás benzines 2 millió forintig" és a rendszer tényleg Opel Astrát mutat, tényleg 2 millióig és tényleg benzinest. Lenyűgöző pláne, hogy mostmár nemcsak olvastam hanem ki is próbálhattam (megmondom őszintén nem hittem volna hogy a gyakorlatban is működik).
Megfogalmazhatjuk így is a kérésünket: "terepjáró 4 millió forintig max 5 éves" és tényleg működik. Természetesen motorok esetében is hasonlóan kereshetünk pl: "sportmotor 800 ezerig max 6 éves".
Persze apróbb pontatlanságok vannak Suzuki GSXR600 szóra semmit sem talál, csak ha helyesen írom be: "Suzuki GSX-R 600".
Árukeresésben is tud újat mutatni a Bluu és nagyon tetszik ahogy kereshetünk autót és motort. Ha minden kategóriára készen lesz a funkció komoly érv lehet a Bluu mellett (már most is az).

Cég és szolgáltatáskeresés

Ha valamilyen szolgáltatást keresünk a Google esetében így járunk el: "asztalos Zalaegerszeg". Azonban a Google csak kevés zalaegerszegi releváns találatot mutat nekünk, ráadásul csak a cégnevet és a telefonszámot.
Ezzel szemben a Bluu, tisztán csak zalaegerszegi találatokat mutat, ráadásul látjuk a cégek címét, és néhány kulcsszóval jellemezve a tevékenységi körét is. Sokkal jobb szolgáltatáskeresésben a Bluu a Google-nél magyar viszonylatban.

Google:

Google keresés: asztalos Zalaegerszeg - katt ide a nagyobb méretért

Bluu:

Bluu keresés: asztalos Zalaegerszeg - katt ide a nagyobb méretért

A Google ellen szól, hogy nagyon felületes a szolgáltatáskeresése tulajdonképpen csak nagyobb városokban működik, például az "asztalos Kiskunmajsa" kifejezésre már csak klasszikus találatokat hoz, ezzel szemben a Bluu megmutat ugyanerre a kulcsszóra néhány közeli találatot. Tehát ahogy mélyebbre próbálunk ásni, úgy nő a Bluu előnye a Google-vel szemben. Az Isten háta mögött csak a Bluu-ra számíthatunk.

Képkeresés

Bizonyára feltűnt, hogy sehol sem lehet képkeresést kiválasztani, ennek ellenére kereshetünk képekre. Elég csak beírnunk például "kép országház" vagy "országházról képek" szavakat és kapunk néhány képet az országházról. Rácsos elrendezésben jelennek meg a képtalálatok, egy-egy képre kattintva megjelennek a kép infói (méret, felbontás) és az opciók: Képet tartalmazó oldalra ugorhatunk és megnyithatjuk a képet nagyban.
Felül néhány szűkítési opció látható, azonban ezek egyike sem működik, valószínűleg csak tervezett funkciók láthatóak. Szűkíteni (pl méret szerint) sehogyan sem tudunk. A Google képkeresőre sokkal több opciót tartalmaz (bár a Bing a legjobb ebben a versenyszámban), de ha csak képet szeretnénk keresni akkor a Bluu megoldása is simán jó, azonban ha többre vágyunk mint sima képkeresés csalódni fogunk a Bluuban.

Időjárás

Ha egy város nevét írjuk be a rendszer megmutatja az adott város időjárását. Real-time-ba tölti le az adatokat ezért kicsit lassabb mint a többi keresés. Működik ha csak a várost írjuk be és működik a város+időjárás kulcsszavakra is. Példák: "Budapest időjárása", "Győr".
Az ország összes településére működik (a fejlesztők szerint).

Valutaváltás

A program képes valutát is váltani, 32 féle nemzeti fizetőeszközt ismer. Ezt a funkciót is nagyon egyszerű használni. "3200 euró forintban" szóra megkapjuk mennyit ér 3200 euró forintban. De fogalmazhatok így is: "hány forint 3200 eruó" működik. A Googleban is van egyébként valutaváltó, de ott nem fogalmazhatjuk meg ennyire szabadon a kérdésünket. Ott ez a kérdés így működik csak: "3200 EUR in HUF". A Bluu sokkal nagyobb szabadságot ad és ebben is jobb a Googlenél.

Tesztkereső

Ha autó, motor, vagy mobiltelefon típust írunk be a program felkínál néhány linket ahol tesztelték az adott autót vagy telefont. Jó ötlet. Tetszik ez a fajta hozzáállás.

Program kereső

Nagyon hasznos funkció az szoftverbázis adatbázisára épül (az összes találatot onnan hozza be). Ha beírunk egy programnevet utána pedig a letöltése szót akkor a Bluu kiemelt találatként listáz néhány linket, ahol az adott programot letölthetjük. Nekem a "Firefox letöltése", "böngészőprogram letöltése" és "total commander letöltése" kulcsszavakra jöttek a kiemelt találatok, ellenben a "Skype letöltése" kulcsszó esetén nem. Viszont a klasszikus találatoknál az első helyen volt a megfelelő link, ez dicséretes.

Commander

Ez a meglehetősen magyaros kifejezés az automatikus átírányítást takarja. Sok embernél láttam jómagam is (főleg kollegináimnál), hogy az iwiw-re úgy jutnak el, hogy beírják a Google-be: "iwiw" és rákattintanak az első találatra. A Bluu fejlesztői erre azt találták ki, hogy ha valamilyen nagyobb ismert szolgáltatást írunk be a menetrendkereséshez hasonlóan átirányítanak a megfelelő oldalra. Tehát ha a Bluuba írjuk be, hogy "iwiw" már ott is vagyunk az iwiwen. Egyébként a "logout" szóra is azonnal a logouton vagyunk. Olyan ez mint valami automatikus "jó napom van" funkció. Nekem tetszik így ahogy van, azonban lehet van olyan ember akit ez zavarhat.

TV műsor

Kétféleképpen tudunk TV műsort keresni. Ha elég pontosan megfogalmazzuk mire van szükségünk akkor a rendszer átirányít minket a megfelelő port.hu-s oldalra. Például: "sport1 műsora".
Ha viszont csak a csatorna nevét írjuk be akkor a Bluu nem mer minket átirányítani, hanem csak az adott csatorna műsorait írja ki. De műsor típus szerint is kereshetünk ami nekem a legjobban tetszik. Ha beírom "focimeccs" a program megmutatja a következő néhány focimeccs adatait (mikor lesz, melyik tv csatornán, ki játszik...stb). Ötletes.

Kiemelt találatok

A rendszer sok esetben sokkal jobban megmagyaráz egy találatot. Jó példa erre, ha olyan kifejezést írunk ami a wikipediában is benne van. A program a Google-nél jobb, bővebb leírást ad, ráadásul a Wikipedia szócikkek fejezeteire is ugorhatunk, közvetlenül a keresőből.
A képen látható, hogy mennyire bő leírást ad egy ilyen kulcsszóról a Bluu:

További apróságok:

Természetesen nem csak ennyit tud a rendszer, számos aprósággal próbálja könnyebbé tenni mindennapjainkat. Például tud a rendszer asszociálni: ezt a fenti képen látható "csapadék" kulcsszóra vettem észre, amikor kiírta, hogy a rendszer szerint időjárási fogalom. Több mint 40 ezer receptet képes felismerni és ha receptet írunk be kiemelten listázza a linkjeit.
Ha két magyar települést írunk be a Bluu rengeteg lehetőséget felkínál. Kiírja az első időjárását, ám ami sokkal jobb: 3 linket kapunk, egyik a két település közti volán, a másik a máv menetrend, míg az utolsó a két település közötti autós térkép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.