2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Bluetooth headset kerestetik

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A megfelelő headsetem kiválasztásának története, illetve a Motorola H790 bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Saját tapasztalatok

Az első vezeték nélküli fülesem egy Motorola H350 volt.

A kiválasztásnál az egyetlen szempont az ára (és a márkája) volt, különösebben nem is néztem utána a működésének, beértem azzal a minimális információval, hogy az akkuja akár 10 óra beszélgetésre is elegendő.

Az első szárnypróbálgatásokat követően elég kétes érzéseim voltak. A viselése kényelmes volt, bár nem túl stabil. Az egészet a puha gumiból készült fülpánt tarja a helyén, nem bedugós fajta. A hangminőség zárt térben kielégítő volt, azonban az utcára lépve a legkisebb szél bekavart a mikrofonnak, a másik fél szinte semmit sem hallott abból amit mondtam. Nem csoda, a gép körülbelül 4-5 éves technikát használ: kifejezetten kezdetleges a zajszűrés és védtelen a szélzajjal szemben.

A készüléket ma már nem lehet kapni, körülbelül 3500Ft volt az ára fél év garanciával. Én két hónap használat után eladtam 2000Ft-ért, erre mondják hogy tanulópénz.

A következő versenyző a Motorola H790 volt.

Igyekeztem ugyanazt a hibát még egyszer nem elkövetni, elolvastam jó pár magyar és külföldi tesztet, mielőtt meghoztam a döntést. (Itt mondanék köszönetet a Mobilaréna tesztelőinek, munkájuk nagyon sokat segít a megfelelő eszközt kereső tapasztalatlan olvasóknak.)

A fő szempontok a következők voltak: legyen megfelelő zaj/szélzaj-szűrés, támogassa két telefon egyidejű használatát, elfogadhatóan nézzen ki és lehetőleg Motorola legyen.

A technikai ugrás látványos volt az előző füleshez képest. A H790 kisebb, könnyebb és fülbedugós kialakítású, viselése nagyon kényelmes, szinte észrevétlen. A csomagban 5 különböző fülpárna van, így szinten bármilyen méretű és formájú fülön viselhető, a fülpánt - ha nincs rá szükség - egyszerűen lepattintható.

A hangminőség kifogástalan, a megfelelő hallhatóság érdekében manuálisan állítható a hangerő, de ha egy csendesebb helyről egy zajosabba lépünk, a füles automatikusan felhangosítja a beszélgetést.

A másik oldalon sem panaszkodtak vételi problémákra, erről a két mikrofonos zajszűrés és a Motorola Crystal Talk gondoskodik. A fantázianév aktív zajszűrést, hangkiemelést és szélzajcsökkentést takar, képességét pedig sokszor volt alkalmam próbára tenni, nálam ötösre vizsgázott. (Egyszer egy telefonálást úgy indítottam, hogy el kell majd indulnom itthonról, de azért beszéljünk meg még pár dolgot. Amikor kb 15 perc társalgás után a beszédpartnerem megkérdezte, hogy elindultam-e, már 10 perce egy szakadt Ikaruson zötykölődtem a belváros felé.)

A szélzajjal szemben is sokkal ellenállóbb lett a masina az elődjéhez képest, kis és közepes szélben is érthetőek maradtak a mondataim, viharban azonban már ez sem jelent csodaszert.

Az összekapcsolás meglepően egyszerű, (a kezdeti párosítás után a később alkalmakkor) egyszerűen csak be kell kapcsolni a fülest és egy kellemes női (gép)hang közli velünk, hogy az egyes telefon csatlakoztatva van, valamint hogy az akkumulátor milyen szinten áll. (Mindezt természetesen angolul teszi.) Az eszköz két telefon együttes kezelésére is képes (multipoint), ilyenkor mindkét telefon csatlakoztatva van, azonban amíg az egyiken hívás van folyamatban, érthető módon a másikon nem lehet hívást fogadni/kezdeményezni. A helyzetet megkönnyíti, hogy a felvevő gombbal lehet váltani a hívások között.
A felvevő gombot hosszan nyomva tartva lehetőségünk van a legutolsó szám visszahívására, az automata közlése után azt is választhatunk, hogy az első vagy a második telefont szeretnénk aktivitásra bírni.

A telefonálások könnyebb lebonyolítása mellett egyéb előnye is van egy ilyen fülesnek, például túrázás közben. Volt alkalmam kipróbálni városban a biciklis navigációt, mely során - ha ezt bekapcsoljuk - a navigációs szoftver a hangutasításokat a fülesbe továbbítva segíti a tájékozódást. Természetesen egy bejövő hívás esetén ez a szolgáltatás szünetel, erre hang is figyelmeztet.

Bár csak 5 óra beszélgetést bír az akkuja, kárpótol minket a tény, hogy bármely szabvány micro-usb töltővel tölthető. A folyamat meglepően gyors, kb. másfél órát vesz igénybe.

A headset Magyarországon már nem nagyon kapható, ára a vásárláskor 13000 Ft-ba került - így ez már egy komolyabb tétel - annak ellenére, hogy ez is egy 2 éves modell.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.