2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Blackberry 9720 - A múlt reinkarnációja

Miért kell egy régi rendszert feleleveníteni ahelyett, hogy az eléggé eltalált új rendszerre fejlesztenének készülékeket?

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Hardver, operációs rendszer

A készülékben egy elég régi SOC található. Minden netes forrásban azt találtam róla, hogy ebben is a Marvell PXA 930 (Sheeva) található, és ez a SOC megjelent már korábban a 9320/9360-as modellekben is. Azt sajnos nem tudom megmondani - ahogy senki sem - hogy hány nm-es csíkszélességgel készül a processzor, de eléggé energiatakarékos és nem is igazán melegszik.

512 MB RAM és ROM található a készülékben. Nagyjából 100 MB ROM elérhető, de ugye ahogy korábban is írtam 2 GB-os Micro SD található benne. Néhány zeneszám, és fényképek elférnek rajta.

Ebben az esetben az op. rendszer már nem a legfrissebb, ami elérhető, bár a készülék hardveréhez ez a legújabb. A BB-nél nincsenek custom ROM-ok - legalábbis én nem tudok róluk - és nem hiszem, hogy elbírná a BB10 rendszerét. Azonban elismerésre méltó a BB teljesítménye, ugyanis a készüléken hasít a rendszer.
Nincsenek várakozások, nem gondolkodik a rendszer, amikor rányomsz valamelyik ikonra, azonnal megtörténik minden. A rendszer jól optimalizált és kiválóan testre szabható.

Ahogy a korábbi készülékeken, itt is elérhető minden alkalmazás, van kedvencek ablak, média-hozzáférés, illetve a gyakorta használt alkalmazásokat is el lehet érni, no meg persze ott a letöltések, ami nálam üresen marad a céges használat során mindenképp.

Szoftverek - alkalmazások

A 7.1-es BB oprendszer standard alkalmazásait találjuk a készüléken. Itt térnék ki arra, hogy a céges IT nálunk úgy oldotta meg a telefon korlátozását, hogy eltávolították róla a böngészőt, letiltották a Facebook, Twitter, Foursquare, Blackberry World, YouTube, Közösségi hírcsatornák, Multicast alkalmazásokat, a BBM-et pedig nem próbáltam, a privát telefonomon ugyanis teljes a repertoár, nem kell használnom ezeket - bár kíváncsi lettem volna, hogy ezen a készüléken hogy működik - szemben mondjuk a 9790-el, ahol 1 GHz-es processzor hajtotta meg a rendszert.

Bocs a minőségért, a lényeg látható...

Az elsődleges dolog, amire a vállalatnál használjuk természetesen az e-mail kezelés, a BES szolgáltatással együtt ez tökéletesen használható, sokszor a telefonomra előbb megérkeznek az e-mailek, mint az asztali számítógép kliensem Outlook alkalmazására, ami pedig a vállalati vezetékes internetet használja.

A telefonkönyvben egy valag információt tárolhatunk el minden ismerősünkről, és esetünkben ez is szinkronizálva van a vállalati címjegyzékkel, így aztán akár itthon is kikereshetem a kollégáim elérhetőségét, ha épp hívni akarom őket, vagy levelet akarok írni nekik.

Az alkalmazások között nincs semmi innovatív a korábbiakhoz képest. Van Documents to Go, Blackberry Protect, Fájlkezelő, Jegyzet, Feladatkezelő, Számológép, Csengőhangok, Hangtárcsázás, Hangjegyzet felvételére szolgáló eszköz és Jelszóőrző.

Van média kezelés, zenét is lehet rajta hallgatni, és rádiót is, természetesen videót is lehet rajta nézni.
Kíváncsiságból feltöltöttem egy rövid HD videót, és simán ment neki.

Játékokból a BrickBreaker jutott a készülékre.

Ezt lehet az érintőképernyőn és az optikai trackpaden is irányítani (előbbi jobb). Sajnos kimaradt a korábbi Word Mole alkalmazás - ami persze angol nyelvtudást igényel, de szerintem az egyik legjobb BB játék volt a 7.1-es rendszeren.

Jól használható a jegyzet alkalmazás bár fura, hogy címet kell adni minden jegyzetnek (nekem mindig is fura volt, miért kell címet adni egy jegyzetnek).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.