2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Blackberry 9720 - A múlt reinkarnációja

Miért kell egy régi rendszert feleleveníteni ahelyett, hogy az eléggé eltalált új rendszerre fejlesztenének készülékeket?

[ ÚJ TESZT ]

Fényképező, kommunikáció, verdikt

Fényképezőgép

Alapvetően nem használom fényképezésre. Privát telefonomban amúgy is 8 MPx-es optika van, én jobban szeretem, de az jól látszik, hogy a mérnökök nem spórolták ki a fényképezőgép beállításokat.
Sőt, még számítógépre lementve is szép képekkel találtam magam szemben. Nyilván nem fényképezőgép minőség és nem is kiállításra készülő fotók, de élmények megörökítésére szerintem tökéletes, főleg hogy vaku is található benne.

Telefonálás, adatkommunikáció

Telefonálni azt lehet vele. Természetesen a hangminőségre sem lehet panasz, hozza az átlag Blackberry szintet - tehát kiemelkedő. Akár headseten, akár telefonon beszélek, közvetlenül nem romlik.
Itt kell megemlítenem, hogy míg egyes típusú készülékek csak saját headsetjeikkel működnek, addig ezt a korábbi androidos telefonom agybadugós headsetjével használom és tökéletesen jól használható azzal is.

Képes HSPA kommunikációra, lefelé 7.2 Mbps, felfelé 5.76 Mbps sebességgel.
Sajnos NFC kimaradt, és természetesen 4G adatátvitelre sem képes.

Wifi szabványok közül b/g/n szabványokat ismer és könnyen csatlakozik, kommunikál.

Van benne GPS modul, amely meghatározza a helyzetünket és a fényképezőgéppel karöltve képes Geotagging információk elhelyezésére a fényképeken.

Belül egy 1450 mAh-s akkumulátort találunk, amely az extrém céges használat mellett (kb. napi 170-220 e-mail szinkronizálása jobbára 3G-n és 30-50 telefonhívás) is kibír 2 napot.

A készülékház természetesen nem unibody, kivehető az akkumulátor, és normál méretű SIM kártyával működik. SD kártyánál működik a hot swap funkció.

Verdikt

Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert a hardver egy része (SOC, memória) idejét múlt, az op. rendszer nem különben, és hiába jól optimalizált, azért a fejlődésre törekvő embert nyilván jobban gyönyörködtetné a BB 10-es oprendszer.

És nevet, mert itt egy jól használható üzleti telefonkészülék, szép IPS érintőkijelzővel. Nagyon szépek a színek, és HD videót is simán lejátszottam rajta.

Arra, amire használom nekem tökéletes, igazából nem is kell jobb (persze el tudnék viselni egy Q5, Q10 variánst). Minőségi anyaghasználat jellemzi - még ha műanyagból van is, akkor sem kelt gagyi érzést. Ráadásnak - véleményem szerint - szebb, mint elődei. Jól használható a billentyűzete, és az érintőképernyő is jól reagál. Jól sikerült, na!

Nem tudom, mennyi volt előfizetéssel - tekintettel arra, hogy kiemelt ügyfelei vagyunk a szolgáltatónak (kb. 5000 telefonszámot üzemeltetünk). Kártyafüggetlenül azonban 65.000 Ft-ba kerül, amit én egy kicsit soknak tartok - főleg úgy, hogy alig használtan Blackberry Z10-et lehet kapni ezért az árért. No és persze Blackberry Q5 is kapható már ugyanennyiért. Persze akinek fontos a fizikai gombsor megléte, de szeretne belekóstolni az érintőképernyő használatba is, annak jó választás lehet, de egy kicsit akkor is csökkenteni kéne az áron...

Mindentől függetlenül én mindenképp ajánlom a telefont üzleti célokra.

Pro:

- Gyönyörű kijelző, IPS panel, érintőképernyő
- Teljes QWERTY billentyűzet
- Szervező funkciók, e-mail kezelés, BES szolgáltatás, BBM
- Irodai jobb kezem, nélküle nehéz lenne az üzleti élet kezelése

Kontra:

- Elavult SOC
- Kevés memória
- Elavult op. rendszer

Technikai specifikáció

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.