2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Biztosítások

Az a célom, hogy segítsek nektek a biztosítási formák és buktatóik közt eligazodni.

[ ÚJ TESZT ]

Vagyontárgyak, lakás

Vagyontárgyak védelme:

A legelterjedtebb vagyonbiztosítások a lakás és gépjármű biztosítások. Sajnos a legtöbb embernek azért van, mert kötelező és ezért nem is érdekli őket jobban a dolog. Attól hogy valami kötelező attól még nem feltétlenül kell rossznak lennie. Mindegy, hogy azért van valakinek, mert kötelező volt, vagy mert fontosnak tartja, a lényeg az hogy fizessen ha valami történik. A banki hitelek mellé kötött lakásbiztosítást minden esetben érdemes átnézni egy biztosítási ügynökkel, mert a banki ügyintéző ritkán ért úgy a biztosításhoz, ahogy kéne (én magam is több olyan banki ügyintézővel kötöttem lakásbiztosítást, akik maguknak is meg tudták volna kötni azt, amit én kötöttem nekik). Kattintgat egy párat, ami szükséges a hitelhez azt megköti aztán annyi, de jellemzően nem nagyon beszéli meg az ügyféllel, hogy mire legyen a biztosítás, meg milyen szolgáltatások legyenek benne, pedig jellemzően nem sok árkülönbség van egy jól megkötött biztosítás és egy teljesen alap biztosítás között. Cserében viszont, ha valami történik, akkor nagy anyagi segítség lehet a jól megkötött biztosítás.

Lakásbiztosítás

Vagyoncsoportonként kell megadni a biztosítási összegeket.
Az első lényeges tétel az épület biztosítási összege. Ezt az összeget úgy kell meghatározni, hogy az adott épület helyreállítási költségét fedezze. Magyarul totálkár esetén a ház újjáépítési költségét (berendezés nélkül). Tehát nem a piaci ár (amin el lehet adni) a lényeg. Nem érdemes túl magas biztosítási összeget választani, mert a biztosító úgyis maximum a helyreállítási költséget fizeti ki. Tehát hiába köt egy 50 négyzetméteres házra valaki 40 milliós biztosítási összeget, nem fogja megkapni. Viszont arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl kevés a biztosítási összeg, mert ha túl kicsi összegre kötjük a biztosítást, akkor az a veszély áll fent hogy nem kapjuk meg a helyreállítás teljes költségét sem hiába nem éri el a választott biztosítási összeget. Ez az alulbiztosítás.

Pl: Ha a házad 20 millió forintból lehetne újjáépíteni, de te csak 10 milliós biztosítási összegre kötöd a biztosítást, akkor ha van egy 1 millió forintos károd akkor csak fél millió forintot kapsz. Ez az ún. pro-rata-, vagy aránylagos kártérítés.

Második lényeges vagyoncsoport az általános háztartási ingóságok. Itt is érvényes, hogy a minden ingóság értéke legyen beleszámolva. Nem lehet hogy a hifit biztosítom, de a cipőket, ruhákat, meg a hűtőt nem. Minden, ami a lakáson belül van és a háztartás viteléhez szükséges az általános háztartási ingóság. Itt is kicsi biztosítási összegnél alkalmazzák az aránylagos kártérítést.
A biztosító felajánl jellemzően egy javasolt biztosítási összeget. Ezen biztosítási összeg választásánál már nem alkalmazza a biztosító az aránylagos kártérítést ezért érdemes ezt elfogadni..

Az utolsó lényeges vagyoncsoport a különleges ingóságok. Ezt adott biztosítónak a szabályzatát kell megnézni hogy mik tartoznak ide, de jellemzően ide tartoznak:
- a nemesfém, drágakő, igazgyöngy, valamint az ezek felhasználásával készült használati tárgyak (pl. ékszerek, dísztárgyak, stb.)
- az érem -, és bélyeggyűjtemények
- a képzőművészeti alkotások
- valódi szőrmék (ide tartoznak az irhabundák is), kézi csomózású, vagy szövésű keleti szőnyegek
- antik bútorok
- különleges értékálló ingóságok, gyűjtemények pl. trófeagyűjtemény, értékes hangszerek, antik tárgyak, antikvitásnak minősülő fegyverek stb.

Ha van egy betörés, akkor úgyis a különleges ingóságok szoktak eltűnni ezért lényeges, hogy ne felejtsük el belerakni a biztosításba. Tapasztalatom hogy ez tíz emberből kb. egynél van benne, pedig egy százezer forintos különleges ingóság biztosítása nem kerül havi 50Ft-ba szerintem sehol. Tehát nem érdemes kihagyni.

Ezenkívül lehet biztosítani még több mindent a lakásbiztosításon belül (mezőgazdasági dolgokat, vállalkozás vagyontárgyait stb), de ezek a legfontosabbak.

Amit még tudni kell, hogy a biztosítás az csak arra fizet, ami le van írva a feltételekben. Nevezetesen ha biztosítási esemény történik. A biztosítási események leírása minden feltételszövegben megtalálhatóak.
Ez így leírva mindenkinek egyértelmű, de a gyakorlatban mégsem tudják az emberek, mert rengetegszer jelentenek be olyan károkat, amik nincsenek benne a felsorolásban és fel vannak háborodva, ha a biztosító elutasítja a kérelmüket.

Ha szerződéskötéskor vagy rögtön utána nem is olvassuk el a feltételeket legalább, akkor olvassuk el ha valami történik és be akarjuk jelenteni. Próbáljuk meg úgy bejelenteni, hogy minél jobban hasonlítson arra, ami a feltétel szövegben benne van. Ha nem találunk az adott dologra vonatkozó dolgot, akkor erős lehet a gyanú, hogy nem fog fizetni a biztosító. Ettől függetlenül legyen minden bejelentve, mert láttunk már karón varjút.

Csak hogy egy példát említsek: Ügyfelem felhív, hogy megrepedtek a falak, mi a teendő stb. Kérdezem, hogy mi történt? Hát a felújításnál valamit elbénázhattak, és nem bírja a terhelést.
Ha egy földrengés miatt repednek a falak, akkor fizet a biztosító, mert az benne van a biztosítási események között, de az hogy valamit a kivitelező elbénáz az nincs benne az biztos. Ilyen esetben a kivitelezőt kell megkeresni, és neki kell helytállnia. Vagy ha van neki felelősség biztosítása, akkor arra érdemes bejelenteni.
Fontos, hogy ha történik egy káreset, akkor tudjátok hogy mennyiből lehet ezt megcsináltatni. Ha kérdezik a bejelentésnél vagy később a kint lévő kárszakértővel ha tárgyaltok, akkor jó ha tudjátok és mondjátok, hogy mennyiből tudjátok helyreállítani a kárt. Ne arra várjatok hogy a biztosító kitaláljon nektek egy árat. Kérdezzétek meg, hogy van e olyan cég akivel kapcsolatban állnak és elfogadják az ő számlájukat kötekedés nélkül.

Lakásbizti végére egy-két spórolási tipp:

- sokan nem tudják, hogy ha van a társasháznak teljes körű társasház biztosítása, akkor a lakóknak nem kell a biztosításába még egyszer belevenni az épületbiztosítást még akkor sem, ha van hitel a lakáson. Csak szaladgálni kell egy kicsit, hogy a bank engedélyezze a dolgot.

- lakásbiztosításon belül általában van lehetőség egy mini életbiztosításra. Ezeknek a díja nagyon barátságos szokott lenni és meg lehet kötni az egész családra könnyen és egyszerűen, egészségi nyilatkozat nélkül. Ha nagyobb életbiztit nem tudtok/akartok fizetni, akkor érdemes legalább ezt megkötni.

Gépjármű biztosítás:

- Kötelező GFB: Ezt jogszabály írja elő mint tudjuk. Nem csak, hogy kötelező kötni az autósnak/motorosnak, hanem a biztosítóknak is, hogy milyen szolgáltatásnak kell benne lenni. Elvileg ez alapján megköthető a legolcsóbb biztosítás is. Arra érdemes talán figyelni, hogy a nevesebb régi biztosítóknak általában jobb a kárrendezése, ami határozottan előnyös lehet ha egy kétszáz kilós kigyúrt kopasz csávót törtünk össze :D
Ezenkívül ami érdekes, hogy egyes biztosítók raktak olyan szolgáltatásokat is a GFB-be amiket csak jellemzően a casco térítene (kátyú biztosítás,helyszíni javítás, autómentővel való szállítás stb). Ha valaki cascot nem szeretne kötni, de mégis megtetszik neki valamelyik szolgáltatás, akkor lehet ilyeneket is találni elég barátságos áron.

- Casco: Ha rendesen szeretnéd az autódat védeni, akkor erre van szükséged. Itt is már többféle változat közül lehet választani. A legegyszerűbbek csak az elemi károkra fizetnek, mások csak lopásra vagy totálkárra fizetnek, illetve van a teljes körű ami már a kisebb ütközésekre is fizet.
Amire itt figyelni kell hogy a casco biztosítások különböző önrésszel köthetőek. Ha valakit a kisebb sérülések nem érdekelnek, akkor lehet nagyobb önrésszel kérni olcsóbb díjért, míg ha valakinek a kisebb helyreállítási költségek kifizetése is problémás azoknak a kis önrészes biztosítás a célszerű(viszont ezek drágábbak természetesen)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.