2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bios frissítés Eee PC-nken

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ahogyan az asztali PC-knél itt is azt hallhatjuk, hogy akkor érdemes frissítenünk a BIOS-szoftvert, ha a...

[ ÚJ TESZT ]

Ahogyan az asztali PC-knél itt is azt hallhatjuk, hogy akkor érdemes frissítenünk a BIOS-szoftvert, ha a gépünk nem működik megfelelően. Ugyanis ha valami balul sül el a frissítés közben, akkor egy egyszerű "újra installálással" nem tudjuk korrigálni a hibát. Ezzel a megállapítással én is egyet értek, ám érdemes más aspektusból is megközelíteni a problémát. Vannak olyan BIOS frissítések amik stabilabbá tehetik a gépünket vagy netán újabb tulajdonsággal ruházzák fel. Ezért talán már megéri a minimális rizikó.

Az elszúrt frissítésért legtöbb esetben a kisebb-nagyobb áramszünet okolható, de mivel most amúgyis netbookról van szó ezért ezt most kipipálhatjuk. (Annyit azért megjegyeznék, hogy az akkumulátort érdemes csurig feltölteni.) A másik elterjedt probléma lehet - ami itt is előjöhet - a nem megfelelő ROM választás, ezért erre fokozottan érdemes figyelni. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak a kisgépünk gyártói oldaláról szerezzük be a kis fájlt. Szóval ha odafigyelünk és nem kapkodunk, akkor a rizikófaktor konvergálhat a "0" értékhez.

Akkor csapjunk is bele a lecsóba!
Az első napirendi pont, hogy ellenőrizzük az aktuális BIOS-unk verziószámát. Sasszeműek a netbook bekapcsolásakor nyomjanak egy "ESC"-et, amivel eltűntetik a boot logót. Mögötte többek között feltűnik a 4 jegyű verziószám is. Aki ilyen gyorsan nem tudja feldolgozni az adatokat, neki a bekapcsolás után az "F2" nyomvatartását javaslom, amivel a beléphetünk a "BIOS Setup"-ba. Ott felül már le is olvashatjuk a verziószámot.
Ezután el kell zarándokolni az (ASUS Support oldalára), ahol a "Please Select the Product" legördülő menüknél válasszátok ki a gépeteket("Eee Family/Eee PC/Eee PC..."). Ha ez megvolt, utána előkerül egy fa struktúra, aminek a tetején ott csücsül a "+ BIOS". A "+"-ra kattanva legördül a gépünkhöz elérhető ROM-ok listája.

Esetemben a gépemen a 1005-ös BIOS volt fent ezért frissítettem a 1206-osra (verziószámok modellenként eltérnek!). Ha nálatok a legfrissebb BIOS van fennt, akkor fel lehet lélegezni és haza lehet menni. Abban az esetben sem ajánlott a frissítés erőltetése, ha mondjuk a legfrissebb előtti verzió van fennt nálatok és úgy ítélitek, hogy a "Description"-nál olvasható javítás nem keltette fel az érdeklődéseteket.

Indulhat az ÉGETÉS! Burn, baby! BURN!
Több lehetőség is van a BIOS beégetésére, én most kettőt fogok bemutatni nektek. Lépésről, lépésre...

I. BIOS frissítés az ASUS Update Utility segítségével
1. Az (ASUS Support oldalán), a "Please Select the Product" legördülő menüknél válasszátok ki a gépeteket("Eee Family/Eee PC/Eee PC..."). Ha ez megvolt, utána előkerül egy fa struktúra, aminek az egyik ágán ott csücsül a "+ Utilities". A "+"-ra kattanva legördül a gépünkhöz elérhető programok listája. Ezek között bújik meg az "ASUS Update Utility", amit töltsünk is le.
2. Zárjunk be minden futó alkalmazást!
3. Installáljuk fel, indítsuk el a programot majd válasszuk ki a "A BIOS frissítése az internetről" opciót.
4. "Tovább" gombot kétszer is megnyomva az FTP-re csatlakozik a program.
5. Kilistázza nekünk az alsó legördülő menübe az elérhető BIOS-okat.
6. Válasszuk ki a nekünk megfelelőt (legfelsőt), majd menjünk "Tovább".
7. Az "Ok"-ra kattanva újraindul a gép és DOS módban elindítja a BIOS beégetését.
8. Várjunk türelmesen addig amíg ki nem írja a program, hogy kapcsoljuk ki a gépet.

II. BIOS frissítés USB-ről
1. Az (ASUS Support oldalán), a "Please Select the Product" legördülő menüknél válasszátok ki a gépeteket("Eee Family/Eee PC/Eee PC..."). Ha ez megvolt, utána előkerül egy fa struktúra, aminek a tetején ott csücsül a "+ BIOS". A "+"-ra kattanva legördül a gépünkhöz elérhető ROM-ok listája. Töltsétek le a legfrissebbet.
2. Le kell formázni a pendrive-ot, ennek egyik mondja, hogy az "Intéző"-ben "jobb klikk" a meghajtó nevére, majd válaszd ki a "Formázás"-t.
3. Nem FAT32-be kell formázni hanem sima FAT-ba. (Ez nagyon fontos!)
4. Tömörítsük ki a letöltött BIOS fájlt a pendrive-unkra, majd nevezzük át a netbookunk típus nevére.
(Pl.: 1000H-ASUS-1206.ROM -> 1000H.ROM)
5. A pendrive a netbookunk jobb oldali USB-i közül az egyikbe legyen behelyezve.
6. Ha be lenne, akkor kapcsoljuk ki a netbookot.
7. Bekapcsolás után tartsuk nyomva az "Alt+F2"-t amíg nem kezdődik el a BIOS frissítés.
8. Várjunk türelmesen addig amíg ki nem írja a program, hogy kapcsoljuk ki a gépet.

Ha minden jól ment akkor vadi új BIOS dolgozik immár a gépetekben. Ezt letudjátok ellenőrizni ha beléptek a "BIOS Setup"-ba. Sok sikert!
Ha van valakinek további ötlete vagy segítsége, bátran szóljon hozzá!

Tippek használatából eredő bárminemű adatveszésért, vagy kárért felelősséget nem vállalok! Ha odafigyelsz baj nem lehet!

Azóta történt

  • Asztalra Vista, baby!

    Avagy, hogyan rakjunk Windows Vista-t netbookunkra. Miért akarom fárasztani szegény kis gépet...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.