2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Bing! Bing! Itt a Microsoft keresője!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Csengetett milord? Á nem, csak bingeltem! Gyorsteszt a keresőkről!

[ ÚJ TESZT ]

Mától elérhetővé vált a Bing! Így ki is próbáltam! És igérem több szóvicc nem lesz! :D

Sokan sokat várnak tőle, milliókat költenek a terjesztésére, de a keresőpiacon nyerni, illetve csak jelen lenni nem lehet azáltal, hogy ígérgetnek mindent! Pontos találatokra van szükség, minél kevesebb kattintásból, és lehető legfelhasználóbarátabb módon.

Kis tesztemben 3 keresőben fogom letesztelni a kulcsszavaimat, meglátjuk milyen eredménnyel.
Jelenleg a teszt Spanyolországban készül, ezért a yahoo spanyol nyelvre váltott, a google és a bing rögtön érzékelte, hogy magyar területi beállításokkal netezem, így ott a nyelv magyar.

Amit mindenképpen fontosnak tartok egy keresőnél:

1. amit keresek, a releváns találat, lehetőleg az első oldalon legyen, mert ugyebár nem netezgetni akarok, hanem egy adott információt akarok megtudni. De még jobb ha az első 4 között van!
2. ha sietségemben elgépelek valamit, attól még sejtse, hogy mit is akarok tőle, illetve adjon variációkat arra, hogy is lenne helyes.
A teszt és a pontozás teljesen szubjektív, és hiányol bármiféle komolyabb szakértelmet, teljesen laikus szemmel, és gondolkodással álltam neki. Kritikát elfogadok, de fölösleges vitázni egy magánvéleményen.
A pontozásban leginkább az első 4 találatot értékelem, ettől hátrébb álló találatokra, már nem fognak annyian rátalálni, így egyre értéktelenebbek!

Lássuk akkor mire is képesek.

1. Teszt: mennyi az annyi?

Először egy teljesen egyszerű szót próbáltam ki, "ember". Ezzel azt akartam megtudni, hogy egy kereső erre a kulcsszóra hány találatot fog felmutatni. Mivel a kulcsszó nagyon tág kategóriát fed le, nem is a találatok értéke, hanem inkább annak mennyisége számit.

BING Találati oldal Találatok száma: 3 750 000
GOOGLE Találati oldal Találatok száma: 17.500.000
YAHOO Találati oldal Találatok száma: 39.600.000

A yahoo hozta a legtöbb találatot, viszont mivel nem tudja, hogy magyar vagyok, így egyetlen egy magyar oldalt sem hozott ki... ok, tudom, hogy azt mondtam, hogy nem számít az, hogy mennyire releváns, de azért ez túlzás! A google és a bing már tudta, hogy magyarul kérdeztem tőle valamit, így nagyjából a találati lista tartalma egyezik.
pontozás:bing 2, google 2, yahoo 0

2. Teszt: Apró oldalak

Van egy blogom, aminek a látogatottsága igen csekély, kb 8-10 látogatás van naponta. Ez nem egy nagy szám. A neten is kevés helyen jelenik meg, max. iwiw-re van kirakva. Így indexelés szempontjából 0. A címe www.2545km.info. Találjunk hát rá!
Sokszor láttam már, hogy az emberek, ahelyett, hogy a böngésző címsorába írták volna az oldal címét, inkább rákerestek. Így hát beírtam a keresőkbe, hogy www.2545km.info.
A bing semmit sem talált. A google első két helyén szerepel az oldal, és még kismillió másik találat, ami viszont most nem érdekel bennünket, a yahoo pedig egyetlen találattal, elvezet minket az oldalhoz!
De persze vannak olyanok is, akik elfelejtik az oldal domain címét, csak sejtik, hogy hova is akarnak eljutni. Ezért a 2545km -re kerestem rá...lássuk:

BING Találati oldal
GOOGLE Találati oldal
YAHOO Találati oldal

A bing itt csak kínai oldalakat lelt, illetve minden mást, csak azt nem amit kerestünk. Innen biztos nem jutunk el a kívánt oldalra.
A google első két találata, rögtön elvezet minket a helyes útra, akár a yahoo keresője.
pontozás: bing 0, google 1, yahoo 1

3. Teszt: A nagy oldalak:

Keressünk rá a prohardver-re!
BING Megtalálta az oldalt dicséretesen! Viszont azért lelni az oldalon teljesen nem odaillő linket például a link.hu-ra??????? Találati oldal
GOOGLE Itt is nagyjából ugyanaz a helyzet, leszámítva a link.hu találatot! :D Találati oldal
YAHOO Ugyan rálel az oldalra, de az első pár találat után, elvisz kolbászolni mindenféle idegen nyelvű oldalakra, mert ugyebár csak ő nem tudja, hogy magyar vagyok. Sebaj. Utolsó is kell legyen! :D Találati oldal
pontozás: bing 1, google 2, yahoo 0

4. Teszt: A másik

Információt szeretnénk megtudni úgy a bingről, mint a google-ról, vagy a yahoo-ról.
Ezért rákerestem először a bingre:
BING Nemhogy az első négyben, de az egész első oldalon nem leltem semmit a bingről! Érdekes! Találati oldal
GOOGLE A második találat elvisz a bing.com-ra, utána pedig lelünk pár informatikai portált, amiben a bingről olvashatunk! Szerintem korrekt. Találati oldal
YAHOO Rögtön az első találat a bing.com, ezen felül találok egy oldalt, ami ugyancsak a bingről szól. Szerintem ez is korrekt! Találati oldal
pontozás: bing 0, google 2, yahoo 2

Most keressünk a google-ra!

BING Itt annyit tudunk meg a google-ról, hogy van belőle hu,com,it,de,pl,com.tr, meg fi végződésű. Fantasztikus. Minden nyelven eltalálok a google főoldalára! Találati oldal
GOOGLE A google főoldalán kívül lelek még utalást a hír és a térképszolgáltatására, sőt még egy informatikai portál egyik cikke is megtalálható a google-ról. Tudom, hogy saját maga malmára hajtja a vizet, de mindenesetre tetszik az eredmény! Ja, és az oldal alján felajánl kapcsolódó kereséseket! Találati oldal
YAHOO A yahoo is eljátssza velünk azt, amit a bing, megmutat egy csomó végződést, mi meg találjuk ki a többit. Viszont az oldal alján van kapcsolódó keresések, amelyekkel már lehet, hogy lehet kezdeni valamit! Találati oldal
pontozás: bing 0, google 2, yahoo 0

Jöhet a yahoo:

BING Ugyan az, mint az előbb, megtudjuk, hogy van yahoo spanyol kiadásban, japán kiadásban, és van ír verzió is. A lista ennyiben ki is merül!
GOOGLE Kezd érdekessé válni! Már megtudjuk a találati listából, hogy a Yahoo-nak van keresője, messengere, meg időjósa, és levelezőrendszere. Sőt még egy Wikipédia link is található, amiben a Yahoo-ról tudhatunk meg többet! Találati oldal
YAHOO Valamivel többet árul el saját magáról mint a bing! Itt is felsorolja, milyen országos verziói vannak, de emellett megemlíti még a levelező szolgáltatását is!
pontozás: bing 0, google 2, yahoo 1

5. Teszt: Naprakész

A cikk írása közben, ebben a szent pillanatban a prohardver főoldalát frissítve kiragadok egy szövegrészletet, és rákeresek, lássuk, mennyire naprakész a keresők adatbázisa: a szöveg pedig a következő:
"A teljesen átdolgozott Android kezelőfelülettel rendelkező HTC Hero alapszoftvere immáron HTC G1-re is elérhető."

Mind a három keresőben egyazon időpontban kerestem rá a szövegre, ezzel az eredménnyel:

BING Nincs találat
Kép a találatról
GOOGLE Egy találat, ami elvisz az oldalra
Kép a találatról
YAHOO Nincs találat
Kép a találatról
pontozás: bing 0, google 2, yahoo 0

6. Teszt: Plagizálás

A végére hagytam egy érdekességet. Szövegrészletekre ritkán szoktunk rákeresni, de ha egyszer meg szeretnénk tudni, hogy diákunk mennyit koppintott a netről simán rákereshetünk a szövegre, és ha találunk valamelyik oldalon egyezést, akkor már tisztában vagyunk a forrásokkal is! :D
Egy már nem túlságosan aktív oldalon a www.winportal.net -en másoltam ki egy kis darab szöveget, majd bemásoltam a keresőkbe. A kiemelt szövegrészlet:
"a Fájl beolvasásával, jelentést kapunk a talált hibákról, a javítást a "Repair" gombra kattintva elindíthatjuk. Bár az eszköz hivatalos Microsoft termék, a biztonság kedvéért készíthetünk egy másolatot is az eredeti fájlról"

BING Összesen két találat, mindkettő a winportal adott cikkére mutat! Találati oldal
GOOGLE Két találat, viszont nem mind a kettő winportal. Az eslő találat elvisz egy oldalra, ahol forrásként megjelölik a winportalt, és ugyanazt a cikket közlik újból. Talán még jobb, mintha csak egy oldalt leltem volna! Találati oldal
YAHOO Akárcsak a bing esetében két találat, mindkettő a winportal-ra mutat! Találati oldal
pontozás: bing 1, google 2, yahoo 1

A végeredmény:

BING 4 pont
GOOGLE 15 pont
YAHOO 5 pont

A google vezet. Ez számomra egyértelmű. Lehet, hogy helyenként elfogult voltam, és több pontot adtam, de hogyha minden részeredményéből elvennék egyet, még akkor is toronymagasan győzne!
Második a yahoo. Sokszor rálelt arra az oldalra amit kerestem, de a nagyon nem magyar kezelőfelülete, és sokszor egyáltalán nem releváns találataival nem tudta felvenni a versenyt a google-al.
Harmadik a bing. Nem tudom mit mondhatnék. Lehet befut. Lehet még csiszolnak rajta, mert új, és fantasztikus lesz. Lehet. De az a 100 millió dollár, amit a népszerűsítésére akarnak elkölteni, kevés lesz ahhoz, hogy akár a yahoot megszorongassa!

Ha majd egy év múlva, újra megismétlem a tesztet, és jobb eredményt kapok, mint amit kapott most a google, váltok, gondolkodás nélkül.

De addig a google a barátom.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.