2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bevezetés a hálózati kommunikáció programozástechnikájába

Legújabb írásomban a hálózati kommunikáció C-ben történő művelésébe próbálok betekintést nyújtani.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Legújabb írásomban az internet alapú kommunikáció szoftveres hátterére és programozásbeli oldalára szeretnék rávilágítani. A cikk megírását újra az a tapasztalat hozta létre, mint ami miatt az SSD meghajtókkal, avagy a VGA-kkal foglalkozó cikkem is megszületett: egyszerűen sehol nem találtam a témában egy összefüggő, megfelelően részletes leírást, ami alapján kezdőként el lehetne igazodni.
Az egyetemen kellett egy kicsit elmélyednem a hálózati programozásban, és viszonylag nehéz dolgom volt, ameddig megértettem, mit, hogyan, s miért, de jó sok forrás átnyálazása után összeállt a fejemben egy kép az egész TCP(UDP)/IP alapú kommunikációról.

Szeretném már most az elején leszögezni, hogy nem a spanyolviasz feltalálása a célom, nem vagyok hivatásos programozó, csak szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik most kezdenének neki a hálózati programozásnak, ezért megpróbálom összeszedni a fontos lépéseket, működésbeli sajátosságokat.
Mindezek mellett hasznos és fontos további infó: a cikk a Linux-alapú programozás bemutatására született. Ezek a programsorok némi módosítással átültethetők Windows rendszerre is; ezzel azért nem foglalkozom bővebben, mert kevésbé tartom relevánsnak, továbbá nem is értek különösebben hozzá.

Forrás: www.euramet.org

A cikkben megkísérlem elmagyarázni, mik azok a socketek és hogyan működnek; beszélek részletesen az összeköttetés alapú, és összeköttetés nélküli kommunikációról, kitérve a használatuk során alkalmazandó függvények konfigurálására is. Írtam a hálózati kommunikációban alkalmazott bájtsorrendek fontosságáról, a névfeloldásról és a prezentációs-bináris címek konvertálásáról.
A cikk végén pedig kommentekkel próbálom végigvezetni az olvasót egy konkrét C-ben íródott IPv6-os TCP szerver- és kliensprogram működésén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.