2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

BenQ GL2250 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Akiknek kell a FULL HD, de 35.000 forint alatt maradnának, azoknak jó választás lehet ez a monitor.

[ ÚJ TESZT ]

Használat

A monitort főleg netezésre használom de néha filmezni is játszani is szoktam.
A kijelző bal oldalán és az alján tapasztalható kis bevilágítás de csak akkor feltűnő ha egy fekete hátteret bámulunk, ami valljuk be ritkán fordul elő a mindennapi használat során.

Filmezéshez tökéletes a 16:9-es képarány bár sajnos azért találkozhatunk olyan filmekkel ahol alul-felül fekete csík van. Ez már a "rendező" hibája, nem a monitoré.

Alapból a színtelítettséget én kevésnek találtam, ezért a VGA driverében 12%-al húztam rajta. A fényerő 52/100-ra van állítva a monitor menüjében, a kontraszt 50/100-ra.
Így már teljesen jónak mondható.

Egyetlen problémám vele, hogy a betekintési szögei nem elég nagyok. Vízszintesen semmi gond nincs vele, de függőlegesen mondjuk ha 10 cm-rel lentebbről nézzük akkor már észrevehető a kontraszt torzulás. A neten 5 különböző BenQ monitor tesztet is olvastam már és mindnél a függőleges betekintési szöget emelik ki hibának, úgyhogy úgy néz ki a BenQ monitorok már csak ilyenek, bár megjegyzem TN panellel van dolgunk.

A kijelző Anti-Glare bevonatot kapott más néven AG coating, tükröződésmentes bevonat.
Az előnye, hogy semennyire nem veri vissza a fényt, így napfényben is jól használható. Hátránya pedig az úgynevezett "kristálycukor effekt, szivárvány effekt, vizes képernyő effekt", ami azt jelenti, hogy fehér képernyőn az AG coating miatt úgy tűnik, mintha kicsit vizes lenne a kép és a fehér pixelek színesnek látszanak ~ szivárvány hatás." Isual tollából.

1080p-s filmek szép élesek, nincs velük semmi gond. A youtube 1080p nem meglepő módon láthatóan rosszabb.
A sima XVID filmeket elég jól felskálázza, meg nem mondanám első ránézésre, hogy 700 megás film megy a monitoron.

Játék közben (COD:MW3) nem vettem észre semmilyen utánhúzást, az 5ms-os válaszidő bőven elég mindenre.

A weboldalakat pedig nagyítás nélkül használom, teljesen jól olvashatók a betűk bár egyesek állítják, hogy muszáj növelni a betűméretet, én nem éreztem szükséget, szerencsére jó a szemem.

Éjszakai használatnál azért ajánlott lehet egy kis háttérfény használata, kellemesebb a szemnek. Kis olvasó lámpát bekapcsolunk az már elég.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.