2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS Zendisk 2,5” USB 3.0 külső HDD

Smart TV mellé egy 2,5”-os, 1 TB külső HDD-t kerestem, így találkoztam össze az ASUS AS400 modellel.

[ ÚJ TESZT ]

Célhardver kiválasztása, beszerzés

Előzmények:

Kevés olvasnivaló lelhető fel róla a világhálón, a vásárlás előtt nem is találtam róla tesztet vagy értékelést, ezért készítettem ezt a bemutatót. Természetesen a hozzá járó +Speed szoftveres sebességnövelési lehetőségnek is utánajárunk.

A családi házunk vezetékes és vezeték nélküli hálózatában rendelkezésre álló különböző háttértárak mellett, szükségét láttam egy könnyen hordozható, 2,5”-os, 1 TB tárkapacitású merevlemez vásárlásának. Végül is, ő lett a befutó, de ne szaladjunk ennyire előre...

Elsődleges felhasználása a TV tudásának jóvoltából rendelkezésre álló Timeshift (időeltolásos tévézés) és DVR (digitális videó rögzítés) funkciók kipróbálása. Szándékosan nem “kihasználását” írtam, mert tévézési szokásaimból egyértelműen _nem_ hiányzik a felvételrögzítés, de a hardverkörnyezet (LG Smart TV + UPC mediacard van, nem felvevős STB) által lehetővé tett funkciókat igyekszem legalább teszt jelleggel kipróbálni.
Másodsorban, az “okostévén” történő multimédia lejátszásra is adna még egy szabadságfokot, elsősorban a gyerekeknek szóló, gyakran nézett és gyakran változó tartalmakat tervezem tárolni rajta.

Célhardver meghatározása:

Tárkapacitás: A TV felvételrögzítéshez nem ajánlott SSD használata. Az erre szánt tárhelyet (250-320 GB) így gondolatban kiegészítettem 1 TB-ra, ez számomra, esetleges adatvesztés esetén, még tolerálható mennyiség, ráadásul a célfelhasználásra teljesen elegendő (folyamatosan cserélendő zömében SD, max. 720p tartalmak).

Kompakt, vagy rack+HDD kombó?: Korábban mindennapos látogatója voltam a PH! Fórum külső HDD, és mobil rack témájú topicjainak, jó néhány ott elhelyezett szakmai hozzászólással. Az akkori elveimnek, miszerint a mindennapi használatú külső adathordozásnak legbiztosabb célhardvere egy külső tápos 3,5”-es rack + HDD kombináció, most ellentmondva egy könnyen kezelhető, kicsi, és összeépített eszközt szerettem volna kipróbálni.

A tárolandó (nem pótolhatatlan) adatok jellege, és a mobilitás igénye miatt merészelek kockáztatni egy nem bontható kompakt külső HDD-t, fontosabb adatok tárolása esetén továbbra is maradnék a racknél, melynél a csatoló felület meghibásodása nem vonja maga után a drive-hoz való korlátozott hozzáférést (lásd.: integrált USB csatoló hátránya). Emellett, az évek alatt a kompaktok meghibásodási arányát is kisebbnek vélelmezem, bár ennek nem jártam utána.

Csatolófelület, méret: USB 3.0 adja magát, a célnak ez esetben teljesen megfelel. A mobilitást szem előtt tartva 2,5” a kívánt méret, egyvezetékes tápellátás és adatkapcsolat, a stabilabb energiaellátást biztosító külső tápról most kockázatot vállalva, fájó szívvel lemondok. Emellett a TV USB aljzata tudja az 1A-t, ezért nem kell Y kábellel variálni. PC oldalon csak USB 2.0 csatlakozóba dugva érhet kellemetlen meglepetés, de ha rövid kábelen vagyunk, akkor ott sem lehet probléma.

Kiválasztás, beszerzés:

2015. nyár, uborkaszezon, de természetesen tele a piac a fenti paramétereknek megfelelő termékekkel. Az árkülönbség minimális, a választék nagy. A divatos, ajánlott gyártók és típusok a megfelelő fórum topic (link) -ban megtalálhatók, ajánlásokkal, gyakorlatilag nem lehet velük mellé lőni. WD - My Passport sorozat, Samsung - M3 sorozat, Transcend - ütésálló kivitel, stb…

A webshopos keresgélésbe alig kezdtem bele, mikor megláttam az Auchan áruház aktuális matricagyűjtő akciós füzetkéjét, tanévkezdéshez összegyűjtött hardverekkel, laptop, tablet, miegyéb, és mellettük a címben szereplő külső HDD. Az akció lényege a szokásos, x Ft-onkénti vásárlásért kapott matricákból y db beragasztása esetén a gyűjtő füzetke felmutatásával a pénztárnál z % kedvezmény érhető el. Az AS400-nál ez a következőképpen nézett ki: alapár 24.999 Ft, az elérhető (levonandó) kedvezmény 3 matricával (ami 12.000 Ft feletti korábbi vásárlásért volt kapható) 7.000 Ft. A termék végára így 18.000 Ft-ra jön ki.

Gyorsan körbenézve akkor és ott a piaci körképet, ennyiért nem volt más alternatíva. Természetesen az emlegetett fórum topicban is utánakérdeztem, de nem volt róla tapasztalat, nem tudtuk, mi rejtőzik a belsejében. Ettől függetlenül tettem is volna a kosárba a kütyüt, ha lett volna a polcon... vagy legalább a raktárban... de sehol nem volt, az eladók szerint az akció első napjaiban elkapkodták. Ezek szerint nem csak én találtam jó vételnek. :)

Sebaj, van a közelben másik Auchan. Sőt harmadik is. Na, a negyedik után már nem kergettem tovább a terméket, majd jövő héten biztos érkezik, mondták a legtöbb helyen. Innentől elvi kérdés volt, hogy egy meghirdetett másfél hónapos akció első hetében már kifogyó termék után járjak, bár fel volt tüntetve, hogy “csak a készlet erejéig”, na de azért hogy ilyen minimális mennyiség kerül ki polcra, az vicces :-|. Ettől kezdve, amikor Auchan felé jártam, belestem, hiába...

Találtam egy alternatívát, ugyanezzel a tudással (belsejéről ugye továbbra sem volt infó a neten), ASUS Leather kivitel, akkor 20.000 Ft-ért adták, a ház külseje bőrhatású textúrát viselt. Nem nagyon jött be a külső ábrázata, ezért elsőre nem vettem meg, másodszorra meg már az sem volt a polcokon. Ennek megfelelően letettem az AS400 modellről, elkönyveltem az “erről is lemaradtam” kategóriájú akciók közé, soha nem fogom megtudni, mit takar üzemszerű használatban a büszkén hirdetett +Speed =USBx3 szoftveres feature.

A többi ASUS külső HDD ár-érték arányban messze volt az akciós modelltől, ráadásul iskolakezdésre a mesterkélt árfeltornázás is bekövetkezett, így augusztus végére 20.000 Ft alatti vállalható terméket nem lehetett találni. Egyebek miatt le is kattantam a témáról, mígnem szeptember elején a családi bevásárlás esetén még egy (utolsó utáni) esélyt adva elsétáltam az IT osztályra, és csodák csodája, volt a polcon 2 db AS400 !

Természetesen, a pontgyűjtő akció termékeinek összeállított külön “termékszigeten” nyoma sem volt, de a külső HDD-s polcon ügyesen rejtőzködtek.
Tehát zsebben a termék, a pénztáros hölgy is nagy nehezen beazonosította, és megadta rá a kedvezményt, sőt a biztonsági őr is nyugtázta, hogy a “tablet” rendben fizetve, el lehet hagyni vele az áruházat örökre, mert a 2 év garanciális idő alatt úgysem ide kell majd hozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.