2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

A szinte tuti hosszútávú befektetés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, hogy hosszú távra hogyan kell befektetni nehezen megtakarított pénzünket

[ ÚJ TESZT ]

OK, szóval tisztában vagyok azzal, hogy Magyarországon a befektetések és az ezzel kapcsolatos dolgok teljesen hidegen hagyják az embereket, hiszen sokan még a rezsit is nehezen fizetik ki, félrerakni nem szokás. Azon sem csodálkozom, hogy a logout olvasói sem különösebben fogékonyak a téma iránt, elvégre többségében fiatalok járnak ide, ők meg általában a mának, az itt tevékenykedők a hardvernek/szoftvernek élnek.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy egy pici segítség elkellhet, hiszen biztosan vannak kivételek is. Ezért megosztom veletek a tuti módszer, aminek a segítségével a hosszú távra (ezalatt 1-10 éves befektetést kell érteni) a részvényekbe/befektetési alapokba fektetett pénzt biztosan nem fogjátok elveszíteni (ez talán a legfontosabb), és nagy valószínűséggel megtöbbszörözhetitek az alaptőkéteket. Miért tartanátok otthon a szekrényben a megtakarított pénzt ha egyszer minimális munkával megsokszorozhatjátok?

Most egyesek biztosan azt hiszik, hogy valamiféle ügynökdumával fogok előhozakodni, de csalódást kell okoznom, mert nem ez fog történni. :D Egy szimpla alapszabályt fogok bemutatni, ami megismétlem, hosszú távon tuti befutó. Tehát.

Léteznek olyan emberek, akik rendelkeznek némi megtakarított pénzzel és nem tudják, hogy mibe fektessék be. Ilyenkor általában egy bankhoz, brókercégekhez, befektetéshez kötött életbiztosítással foglalkozó ügynökhöz fordulnak, befektetik a pénzt és ha szerencséjük van, akkor később úgy veszik ki, hogy hozott némi hozamot (természetesen a banki kamat garantált, cserébe viszont kevés, de ezt ne becsüljük alá). Itt azonban van egy választóvonal: van, akit nem érdekel, hogy miképpen csak emelkedjen a befektetésének az értéke, nem hajlandó érte semmit tenni, és van, aki azért némiképpen félti a pénzét, és szeretné tudni, hogy mi történik vele. Számunkra elárulom a titkot. :D

Tehát, alapvetően azokkal a befektetési alapokkal kapcsolatban írok, amikben részvények szerepelnek. Ezek általában valamilyen földrajzi régióhoz vagy ipari szektorhoz kapcsolódnak, mint pl. India, Kína, Brazília vagy nyersanyagkitermelő cégek, IT-cégek, pénzügyi cégek, stb., illetve vannak olyan alapok, melyek keverik a dolgokat. Elég hosszú listát lehetne írni.

Amikor elhatározod, hogy befekteted a pénzedet, mindig olvasd el, hogy a befektetési alap "miről szól", hogy mibe fektetsz. A cég honlapján ezek az információk fellelhetők, pl. valami ilyesmit kell látnod egy Japánba fektető részvényekkel foglalkozó alap leírásában: "A befektetési alap elsődlegesen Japánban alapított, illetve Japán tőzsdén jegyzett vagy forgalmazott vállalatok részvényeinek és/vagy más átváltható értékpapírjainak diverzifikált portfoliójába fektet."

Már tudjuk, hogy mibe fektet az alap, ez Japán. Nos amit leírok, az általában minden befektetési alapra igaz, de most az országokhoz kötődő befektetési alapokkal fogok foglalkozni. Azt mondja a befektetési tanácsadó, hogy vegyünk ebből az alapból, mert a Japán részvénypiac emelkedni fog. Én azt javaslom, hogy ne a tanácsadóra hallgassunk, hanem a szemünkre. Megmutatom, hogy mire gondolok.

Az értékpapír piacokon van egy szimplán elfogadott nézet, mely szerint ha az adott részvény/index/bármi értéke a 200 napos mozgóátlag alá kerül, akkor el kell adni, mert az már arra utal, hogy hosszú távú esés következik (tehát elveszítjük a pénzünket), illetve ha a 200 napos mozgóátlag fölé kerül, akkor venni kell, mert akkor hosszú távú emelkedés következik (tehát nyerünk). A 200 napos mozgóátlag nem egy bonyolult dolog, a részvény árának/index értékének utolsó 200 napból kiszámított számtani átlaga. Ennek értéke folyamatosan változik, emelkedik, csökken.

A szabály tehát a következő: venni kell, ha a 200 napos mozgóátlag az árfolyam/index értéke alá kerül, és el kell adni, ha fölé kerül. Namost mivel ezzel a szabállyal rengetegen tisztában vannak, ezért sokszor előfordul, hogy amikor a részvény/index eléri ezt az értéket, elkezd erősen ingadozni az árfolyam/pontszám, éppen ezért én azt javaslom, hogy hosszútávú befektetéseink során ezt a szabályt inkább a 300 napos mozgóátlagra alkalmazzuk (természetesen nem kötelező), vagy bonyolíthatjuk úgy is, hogy pl. 200 nap +-10% (ez nem is rossz ötlet, mert ha a 200 napos mozgóátlag alatt vagyunk 10%-kal az már komoly figyelmeztető jel), csak ez nagyobb odafigyelést igényel.

Már csak az a kérdés, hogy mire alkalmazzuk ezt a szabályt. A részvényes befektetési alapok mindig valamilyen indexet (benchmarkot) követnek (általában annál rosszabbul teljesítenek), csak ki kell deríteni, hogy ez milyen index, és meg is volnánk.

Vegyük a fenti Japános példát, ha az a kérdés, hogy vegyünk-e Japán részvényekkel foglalkozó befektetési alapot, akkor meg kell nézni, hogy a Japán részvényindex, a Nikkei 225 hogyan áll.

A Japán részvényindex

Itt a Nikkei 225 index teljesítménye 2000-től napjainkig, a grafikonon a piros vonal mutatja a 300 napos mozgóátlagot, karikával jelöltem a vételi és eladási pontokat. Látható, hogy ha akkor vettünk, amikor a mozgóátlag az index értéke alá került, és akkor adtunk el, amikor a mozgóátlag az index fölé került, akkor szinte mindig nyertünk. Persze létezhetnek olyan pontok, amikor éppen a tetőponton vettünk (2002), de ha később az újabb keresztezésnél eladtuk a befektetési alapot, akkor csak minimális veszteséget szenvedtünk el. Különböző fórumokon sorra bukkannak fel azok az emberek, akiket tavaly-tavalyelőtt rábeszélték kínai/india befektetésekre, és most bosszankodnak, mert nem adták el a befektetést időben, és már 30-40%-os vagy még több mínuszban vannak. Ezt mint látható el lehet kerülni.

Lássunk még néhány ilyet:

A Német részvényindex: DAX

A Francia részvényindex: CAC40

Az USA részvényindex: S&P 500

A Brazil részvényindex: Bovespa

Az indiai részvényindex: BSE Sensex

A hong-kongi részvényindex: Hang Seng

Szinte minden esetben nyertünk ezzel a módszerrel.
Létezhetnek olyan időszakok, amikor az index értéke éppen a mozgóátlag környékén mozgolódik (sárgával jelöltem), alámegy, fölémegy, alámegy, fölémegy (oldalazó mozgásnak hívják), ez ellen nincs ellenszer, sajnos nem lehet kivédeni. Szerencsére nem ez a jellemző.

Azt javaslom, hogy eszerint cselekedjünk. Természetesen ez némi odafigyelést és önkontrollt igényel. Aki totálisan tojik a pénzére az nem fogja figyelni az indexeket meg az "idióta mozgóátlagot vagy mit". Akit viszont érdekel a pénze sorsa, az jobb, ha foglalkozik egy kicsit vele. Szerintem elég kéthetente ránézni az indexre, de ha hetente nézünk rá, az még jobb, semeddig nem tart, fél perc az egész (az internet sebességétől függően). És az önkontroll: nagyon fontos, hogy amikor megtörténik az index és a mozgóátlag keresztezése, akkor adjuk el/vegyük meg. Ilyenkor az ember fejében olyasmi gondolatok járnak, hogy "na adjunk még egy kis esélyt az emelkedésnek", vagy "úgyis visszafordul és akkor vesztésben leszek": ha így teszel, tényleg vesztes leszel.

Mint a fenti grafikonokból látható a jelenlegi részvénypiaci környezet egyáltalán nem kedvez a hosszútávú befektetéseknek. Nagy esések vannak, és még nem látni a végét. Szerencsénkre a mozgóátlagok alkalmazásával tudjuk, hogy most nem szabad venni ezekből az "általános" befektetési alapokból.

És amikor úgy alakul, hogy a részvényes befektetést el kell adni vagy nem jó üzlet (mint most), na akkor jön jól a banki lekötés, a pénzpiaci alapok vagy a kötvények.

UI: a befektetési alapok 99%-ának az amerikai tőzsdén van "megfelelője" (ETF-nek, vagyis Exchange Traded Fund-nak nevezik őket), tehát ilyen módon nyomon lehet követni őket. Bármiről is legyen szó, alternatív energia, az Orosz index, pénzügyi vállalatok, ingatlanpiaci biznisz, stb.

Az USA részvényindex (S&P 500) inverze is megjátszható (2006-ban indították)

Elárulok egy titkot. :D Mi van akkor, ha azt mondom, hogy léteznek olyan ETF-ek, melyek a különböző országok/szektorok indexének az inverz képét adják (tehát amikor pl. a USA-beli S&P 500 index esik, akkor az inverz S&P 500 (index) ETF emelkedik), akkor máris mégegy lépéssel előrébb járunk, kihasználhatjuk a világ tőzsdéinek esését. De ez már egy másik történet.

Gondolkodom, tehát vagyok...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.