2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A beépített PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Alternatív megoldásom a HTPC és az asztali között

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Összességében azt mondhatom, hogy minden tervezési, és szerelési nehézség ellenére sokkal egyszerűbb és talán jobb megoldás volt számomra, mint egy külön HTPC-t vásárolni és építeni. De mindenképpen jobb megoldás, mint minden multimédia elemből külön "asztali" verziót vásárolni. Elvégre az egészet úgy építettem, hogy bármikor, bármi cserélhető. Az ATX-es alaplapot is lecserélhetem, elvégre a csavarhelyek szabványosak. Ha elfogy a 1,5TB akkor szintén pillanatok alatt cserélhetem nagyobbra (bár ettől nem félek). És ha épp úgy esne, akkor bármikor vehetek bele egy Blu-Ray lejátszót, a mostani DVD helyére, bár erre semmi szükségem. VGA cseréről nem is beszélve. Szóval a fejlesztési, átalakítási lehetőségek ugyanolyanok, mint egy asztali PC esetében.

Egyedül a fogyasztás az, ami nem tetszik. Kb. ~ 230-240 Wattot fogyaszt a gép monitorral, házimozival együtt alapjáraton. HD film közben ez felugrik 260-280 Wattra, és játék közben egészen 360-370 Wattig is eljut. Ez egy elég erős ellenérv a megoldásommal szemben. Viszont amíg asztaliként funkcionált a gépem, addig is szinte folyamatosan be volt kapcsolva a net és a filmek valamint a játék miatt.

Természetesen meg kell jegyezni azt is, hogy nincs mindig lehetőség beleszólni a bútor tervezésébe vagy épp egyedi bútort építeni. Ezért általánosságban véve megéri egy jól összerakott igényes kinézetű HTPC-be fektetni a pénzt, mivel az alacsony fogyasztás és a sok asztali "kütyü" kiváltása egy idő után visszahozza az árát. Persze ez is - az elején már említett - egyéni igények függvénye. Ha valaki csak a multimédiát szeretné kiváltani egy dobozzal (HTPC), akkor tökéletes. Viszont komolyabb játékokra, esetleg komolyabb grafikai munkára már közel sem biztos! Nagyon jó írások születtek már itt a PH!-n a HTPC-kről és a hozzá ajánlott szoftverekről is. Akit érdekel biztosan bőven talál információt. Ez a bemutató leginkább a számomra legideálisabb megoldást írja le és mutatja be.

Külön köszönetet szeretnék mondani apámnak, amiért megcsinálta nekünk a bútort. Bár nem valószínű, hogy olvassa, de azért hátha : ) Nélküle nem jöhetett volna létre.
Köszönet illeti továbbá a ComputerMode-ot. A venti vezérlőt tőlük vettem, még jó 3 hónappal a beszerelés előtt. Külön story ez is, mivel a beszereléskor derült csak ki, hogy a vezérlő LCD kijelzője meg van folyva. Teljesen használhatatlan volt. Külsérelmi nyom nem volt látható rajta, így elképzelésem se volt hogy történhetett, hiszen az volt az első próba. Még a dobozából se vettem ki. Felvettem a kapcsolatot a CM-esekkel, és sikerült megoldani a 3 napon belüli cserét. Kifizettem a régi és mostani árkülönbözetet, így nem kellett megvárnom a 3 hetes bevizsgálási időt, hanem 3 napon belül megkaptam az új készüléket. Ami már természetesen hibátlanul működik.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.