Hirdetés

2020. február 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Battlefield 1-re 4 magnál több?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A mainstream kategóriába érkező 6-8 magos processzorok extra magszámára szükség van a játékokhoz?

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Elég kevesen lehetnek azok, akiknek erős hat-nyolc-tíz magos processzora (elég csak Steam statisztikára ránézni), százharmincezer feletti videókártyája van, és még 1080p-ben játszogatnak, de a Battlefield 1 példáján látható, hogy bizony egy négymagos i7-es esetén már érdemes lesz feljebb tenni a felbontást 1440p-re, mert 1080p-ben processzorlimitünk lesz itt-ott (legalábbis a többjátékos módban). Sajnos mintha direkt nem lennének ilyen tesztek az Interneten, nekem pedig nincsen erős videókártyám, hogy ezt a teóriát be is bizonyítsam.

Azért éreztem úgy, hogy meg kell írnom ezt a cikket, mert látom a nyüzsgést a Ryzen processzorokkal kapcsolatosan, viszont nem feltétlen kell extra költségekbe vágni magunkat!

Hirdetés

A linkelt videókban jól látható volt, hogy azért egy jól megjáratott i5-össel sincsen akkora probléma (viszont felmerül a kérdés, hogy a jövőben érdemes-e egyáltalán GTX 1060-asnál erősebb videókártyát alávarázsolni!), de azért nem árt, ha négy mag-nyolc szálas processzortól felfelé gondolkodik a jövőben mindenki. Nem feltétlen hülyeség, ha hat-nyolc magos processzort vásárolunk a közeljövőben, de itt ismét felhozhatnám az autós példát, hogy biztosan kell az nekünk? Biztos, hogy most kell?

Az én vélemény az, hogy attól függ!

Utána kell járni, meg kell nézni, hogy mik azok a játékok, amelyekkel játszom, azoknál milyen processzorterheltség lép fel, és aszerint kell választani. Rengeteg játék van a mai napig, ami egy-két szálat ha terhel, az ilyenekhez még egy i3-as is feleslegesen erős lehet. Más játékok négy szálig vannak optimalizálva, ott már dönthetünk, hogy két mag-négy szálas i3-ast, vagy négy mag-négy szálas i5-öst vásárolunk, attól függ van-e nagy különbség, vagy más játék igényli-e az extra két fizikai magot.
Így haladva eljutunk a négy mag-nyolc szálas processzorokig, ahol én egy erősebb határt érzek a játékok szempontjából. Igen, van, ami profitálna az extra magokból, de eleve olyan sok fps-ünk van, hogy igazából nincs rá szükség, a magasabb processzorórajel miatt pedig még több FPS-ünk is lehet egy négy mag-nyolc szálas processzorral, mint egy hat-nyolc-tíz magossal!

Tehát fel lehet ülni a hype vonatra, és be lehet vásárolni hat-nyolc magos processzorokból, de tulajdonképpen játékok szempontjából most még nincsen rájuk szükség, mire pedig szükség lesz az extra magokra, addigra egy-két vagy több generációval odébb leszünk, és azok hoznak majd addigra extra szolgáltatásokat. Eleve olcsóbban kapjuk majd meg ugyanazt a teljesítmény x generációval később, mint amit most vehetek meg, és majd rájövünk, teljesen feleslegesen ruháztunk be idejekorán négymagosnál nagyobb processzorba, csak malmoznak unalmukban az extra magok.

Egyetlen egy kivételt találtam: streamereknek Battlefield 1 terhelésű játékok esetén már hat vagy több mag kell! Én be tudtam lőni a streamet 1080p 60 FPS-re medium preset mellett, és így hatvanöt százalék alatti terheltségen fut a hatmagos processzorom (stream nélkül 30-35% körül megy átlag 85 fps-sel 1440p-ben), ám ha high presetre teszem a játékot, már száz százalékon pörög a proci, és akadós lesz a játék stream közben. A streamerek pedig szoktak ugye videókat vágni, és oda sem árt az extra gyorsaság.

Összegezve:
- per pillanat négy mag-négy szál is rendben van (i5 és Ryzen 3 széria), de nem feltétlen okos döntés RX470 v. GTX 1060-nál erősebb videókártyát mellé tenni, mert itt-ott kevés lesz hozzá a processzor, ergo egy gyengébb videókártya is hozná ezt a szintet (GTX 1050Ti), ha ilyen prociéhes a játék
- nem árt egy négy mag-nyolc szálas processzor, hogy tutira zökkenőmentes legyen minden (i7-6700/7700/6700k/7700k és Ryzen 5 1300/1400X)
- streamereknek nem árthat a hat-nyolc mag, de mint sima játékos semmi szükség nincsen még rá!

Köszönöm, hogy vetted a fáradságot és végigolvastad, képeket "csakazértsemszúrtambe" ;)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.