2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Batman: Arkham Knight

Az Arkham Knight jött, látott és akkorát bukott a legtöbb játékos szemében, ami nem volt méltó egy ilyen játéksorozat lezáró darabjához.

[ ÚJ TESZT ]

Evening the Odds

Batmanként tehát egy olyan háború sújtotta Gotham-et pillantunk meg már a játék első perceiben, ami láttán önkéntelenül is felmerül a kérdés: miként nyerhetjük meg ezt a csatát úgy, hogy ne haljunk bele, vagy ami még fontosabb, szeretteinkké és családtagjainkká vált társaink se pusztuljanak el a félelembe borult városért való küzdelem során? A feljesztők kettő (azaz inkább három) választ is adtak a fenti kérdésre: az egyik a batmobile bevetése, a másik a szintén ebben a részben debütáló dual play mode lehetősége.

Az utóbbival kezdeném, mivel ez a kisebbik újítás. A történet, majd sok mellékküldetés során lehetőségünk nyílik kooperálni társainkkal, együtt oldva meg bizonyos feladatokat. Vannak olyan küldetések, ahol Nightwing segít nekünk, máskor Robin lesz a társunk, de ugyanígy küzdhetünk Catwomannel is vállt vállnak vetve. Noha legtöbbször a dual play mód a harcokhoz segítség, vannak olyan esetek, amikor egy feladványt csak a két karaktert folyamatosan váltogatva lehet megoldani, ráadásul a játék egyik leghangulatosabb, általam csak "a dal"-nak nevezett feladatát is a dual play módnak köszönhetjük. A karakterek mozgása és viselkedése kellően eltér egymástól, harc közben egy gombbal lehet váltani köztük, ráadásul még a környezet tárgyait is használhatjuk és közös takedown-okra is van lehetőség, ha sikeres ütéseinkkel feltöltjük az ehhez kapcsolódó mérőt.

A batmobile ezzel szemben oroszlánrészt vállal az új részben és ez az, ami sok játékos fanyalgásának az alapja a technikai gondok mellett. Noha az tagadhatatlan, hogy maga a jármű és annak használata tökéletesen lett kivitelezve a játékban, jól működő irányítással, fizikával, de az, ahogyan a játék fősztorijába vagy akár a mellékküldetésekbe beépítették a batmobile használatát már hagy némi kívánnivalót maga után: gyakorlatilag mindenben a jármű lesz a partnerünk, nem mellesleg a kocsi is amolyan fél dual play partner, takedownhoz lehet használni, ha verekedés közben a közelben van. Ha van valami, amit Batmanként nem tudunk hatástalanítani, akkor azt a batmobile-lal kell, ha valahova nem jutunk be, akkor azt szintén a batmobile-lal kell, ha valahova nem találjuk a bejáratot, akkor az 100%, hogy a batmobile fogja biztosítani a módot hozzá. Drónharc drónharcot követ, a kezdeti nagykaliberű ágyúkkal felfegyverzett harckocsikhoz később csatlakoznak rakétával felszerelt változatok, több ágyúval, vagy akár vastagabb páncélvédelemmel rendelkező lánctalpasok, a helikopterjellegű drónrepülőkről és az óriási, csak gyenge pontokon sebezhető acélszörnyekről már nem is beszélve.
Noha a drónharc élvezetes és könnyen tanulható köszönhetően egyrészt annak, hogy a batmobile harci módban is remekül irányítható, másrészt a rengeteg bevethető és szintlépésenként, valamint a történet bizonyos pontjain fejleszthető fegyvernek köszönhetően, azért hosszútávon unalmas lehet az egyszeri játékos számára, hogy mindig hasonló szűk utcákon, kereszteződésekben és tereken kell a drónok lövedékeit kerülgetni, rakétáit szétlőni. Ezen az sem segít igazán, hogy a mellékküldetések között is sok az olyan, ami a batmobile-hoz köthető, ráadásul a bossharcokat is sok esetben felváltotta a tankos kergetőzés.

A játék harmadik, kevésbé lényeges, ám annál látványosabb újítása az előzetesekben is látható, a korábbi ruháktól láthatóan eltérő jelmez, amit már inkább páncélnak kéne nevezni. Ezt a játék elején kapjuk meg, ráadásul még egy rövid bemutatót és tutorialt is kap az új képessége, amit a játék fear multi-takedown-nak nevez. Ennek lényege, hogy ha a bal oldalon található fear jelzőt sikeres takedown-okkal feltöltjük, akkor elkezd narancssárgán izzani és lehetőségünk lesz egymáshoz közel álló ellenfeleket egy hihetetlenül látványos, lassított jelenet során lezúzni. Használata pofonegyszerű és ahhoz képest, hogy csak akkor használható, ha nem lát minket senki, elég sokszor bevethető, ráadásul fejleszthető is. Az új ruhával maga a harc is valamivel pörgősebb lesz, és batmobile-hoz kapcsolódó fejlesztéseket is kapunk mellé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.