2024. július 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Bakancslista Route 66 Chicagótól Los Angelesig 3.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elkészült az új rész egy kis betegeskedés után (a jelenben), és a múltban már gyógyultan folytatjuk utunkat az USA-ban.

[ ÚJ TESZT ]

Arizona

Üdvözlégy Arizonában!

Átértünk Arizonába, megálltunk az Indian City nevű helyen egy burritóra, mely nem volt ugyan annyira jó, mint Tucumcariban, de olcsó volt és gyors, márpedig ez volt most a fontos. Bent ránk szóltak, hogy tilos fotózni, úgyhogy csak az asztalt sikerült, pedig a bútorok, díszek is érdekesek voltak.

Nem sokkal később pedig megálltunk ismét egy kis emléket vásárolni, mármint akkor még nem terveztem, csak megálltunk fotózni, de végül vettünk a helyi kis boltban hűtőmágnest, kulcstartót és egy szép ereklyét magamnak, mely bekerült a vitrinembe.

Petrified National Park

Mivel több mint egyórás csak az út bent a parkon belül a megállók nélkül, így érdemes minél hamarabb bemenni. Viszonylag nagy sor volt előttünk, az autóból csak kártyával lehetett fizetni, úgy emlékszem autónként 25 dollár volt a belépő egy normál személyautóra.

Az első kilátópontnál megtanultam, hogy minél előrébb kell megállni, mert a mögöttem érkező autósok néha pofátlan módon beállnak mások autója mögé középen, és akkor nem tudsz addig továbbmenni, míg ők nem végeztek. Volt, aki mindenhol végig járatta az autót a légkondi miatt, a feleség kiszállt fotózni a férfi meg bent telefonozott. Ezért aztán megéri bemenni egy nemzeti parkba. Mindenesetre az 1962-ben alapított park megérte a pénzét. Először a Painted Desert színes dombjait láthatjuk, melyeket az erózió (szél, víz, földmozgás) hozott létre több száz millió év alatt, a kőzetekben található pigmentanyagok pedig a színezék bennük.

A régi 66-os útnak állít emléket ez az autóroncs, ugyanis a park megnyitása miatt ezt a szakaszt felszámolták, teljesen benőtte a régi utat a természet, már csak 1-1 villanyoszlop tanúsítja, hogy egykor ott ment az út.

Néhány helyen az őslakosok egykori írása, jelei is jelen voltak, ezek szintén a történelem egy kis darabkáját jelentik.

Ebbe a kis útvesztőbe csak akkor volt érdemes lemenni, ha legalább 1 liter vizet és 1 órát rászán az ember, úgyhogy mi kihagytuk a tikkasztó hőségben.

Az Agata híd (melyet alábetonoztak, hogy ne essen szét) és a múzeum pár érdekessége.

Az út második felében átérünk a Petrified Forestbe, tehát a megkövesedett erdőbe. A triász korszak, tehát kb. 220 millió évvel ezelőtt kezdődött el az a folyamat, mely a növényeket és állatokat konzerválta, a fák belsejében szépen látható milyen kőzetek keletkeztek. Lenyűgöző a kis múzeum is az út végén, melyből már úgy sétáltunk ki, hogy elkapott minket egy zivatar, de a GreenTree Innbe még odaértünk Holbrookban, ki is sütött a nap, nemhiába hívják a Nap Völgyének (Sun Valley). Másnap pedig ismét itt aludtunk, hogy láthassuk a Monument Valley-t, de ez már a következő rész egyik fő témája lesz. Köszönöm az eddigi dicséreteket, remélem a következő részben is velem tartotok júniusban.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.