2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A NASA (várható) új vezetője

A NASA meghatározó eleme az emberiség világűr kutatásának, az első emberének a fontossága megkérdőjelezhetetlen.

[ ÚJ TESZT ]

A NASA

Ha az űrkutatásról beszélünk, a NASA kerül mindig előre a témakörben, több okból is. Először is, a NASA költi messze a legtöbbet az űrkutatásra, többet, mint az utána következő öt szervezet, olvasd az európai ESA, az orosz Roszkozmosz, a kínai CNSA, az indiai ISRO és a japán JAXA.

Másodszor, a NASA talán a legnyíltabb űrügynökség a világon, a döntésekről, tervekről, folyó programokról és az egykor volt programokról messze ők a legátláthatóbbak. Jelen sorok írója hosszasan próbált már feltúrni információkat, hogy mi a helyzet egyes korábban elindított / beígért orosz vagy kínai űrprogramokról. Hát, hogy diplomatikus legyek, sokszor a sötét anyag kutatásához lehetne hasonlítani – tudjuk, hogy ott van valahol, de sehogy sem találjuk.

A NASA esetében tehát a vezető személyek változásai is fontosak. A NASA vezetőjét (adminisztrátorát) az Egyesült Államok elnöke választja ki, a Szenátus javaslatai alapján és annak egyetértésével; ha beiktatják, akkor közvetlenül az ország elnökének jelent. Az általánosan bevett gyakorlat és szokásjog szerint az elnök távozásakor az általa kinevezett vezető is távozik, és amíg az elnök nem nevezi meg a saját jelöltjét, addig egy, a szenátus által megbízott vezető veszi át feladatait. Azonban arra is volt több példa, hogy az elnökváltáskor az új elnök előre biztosította a regnáló NASA vezért támogatásáról, ilyen volt például Daniel Goldin, aki idősebb George Bush, Bill Clinton, majd az ifjabb George Bush elnöksége alatt is bírt ezzel a bizalommal.

A jelöltek nem feltétlenül érkeznek a NASA berkeiből, sőt, Michael D. Griffin (2004–2009), aki a NASA jelenlegi általános fejlesztési irányait meghúzta, például a NASA-n kívülről érkező mérnök volt, elődje Sean O'Keefe (2001–2005) pedig kormányzati pénzügyi szakember, aki két évig a Haditengerészet Főtitkára volt, és közvetlen kapcsolata nem is volt az űrügynökséggel korábban.

Mi a NASA adminisztrátorának a feladata? Nos, szó szerint a következő:

Az Adminisztrátor az Ügynökség legfelsőbb döntéshozója, tiszta és egyértelmű jövőképet nyújt az Ügynökség számára és a belső vezetés forrása, hogy teljesítsék a NASA küldetését. Az Adminisztrátor feladata a stratégiáját és irányelveit az Ügynökséget felügyelő csoportok érdekeihez és kívánalmaihoz igazítani.

Az Adminisztrátor és a közvetlen vezetőség általános stratégiai iránymutatást és követendő elveket nyújtanak a szervezetnek, és felállítják az Ügynökség relatív fontossági sorrendjét, a hozzájuk tartozó költségvetési irányelveket és a teljesítmények kiértékelését.

Vagyis alapvetően noha az ő feladata meghatározni a NASA haladási irányát, azt össze kell hangolnia a törvényhozással és az elnöki kabinet döntéseivel. Ez egyébként annyira igaz, hogy a NASA pénzügyi szálai jellemzően a szenátusi bizottságokban dőlnek el, és bizony nem egyszer inkább a politikai érvek döntenek, nem pedig az űrügynökség vezetőségének a tervei.


Charles Bolden NASA adminisztrátor-jelölt és Lori Garver NASA adminisztrátorhelyettes-jelölt meghallgatása a Szenátusban 2009. július 8-án

Ez a legutóbb, Obama elnöksége alatt a feladatot ellátó Charles Bolden esetében különösen nem volt sikeres – amihez nagyban hozzájárult, hogy noha Obama elnökségének első két évében mindkét házban a (saját) demokrata párt(ja) volt többségben, 2011-ben az alsóházban, majd 2015-ben a felsőházban is az ellenzéki republikánusok kerültek többségbe. Csakhogy már Obama első terminusa alatt is sokan kritizálták a NASA akkori vezetőjét. Egyes kritikusok szerint pedig a törvényhozás és az elnök közötti nézetkülönbségek olyan szintre degradálták az adminisztrátori hatáskört, hogy Bolden alig tudott többet tenni, mint bólogatott a szenátusi meghallgatásokon..

.


Donald Trump a Nemzeti Űrtanácsot éltre hívó rendelet aláírásakor, körülötte ex-űrhajósok (az asztaltól jobbra Edwin E. Aldrin, az Apollo-11 űrhajósa), NASA vezetők és űripari cégvezetők

Itt még egy picit térjünk egy félig ide tartozó változásra: 2017. június 30-án egy elnöki rendelettel Donald Trump (újra) életre hívta a Nemzeti Űrtanácsot (National Space Council). Az alelnök által vezetett tanács tagjai főleg a minisztériumok vezetőiből (Védelmi Miniszter, Kereskedelmi Miniszter, Közlekedési Miniszter), a NASA adminisztrátorából, a vezérkari főnökből és elnöki tanácsadókból áll. A tanács fő célja az, hogy az ország elnöke számára kidolgozza a világűrre vonatkozó stratégiát, illetve a fellépő esetleges problémáknál tájékoztassa az elnököt a lehetséges választási lehetőségekről. A tanács némileg más formában az 1973-ig működött, majd idősebb Bush elnöksége alatt újra életre hívták, de a NASA átstrukturálására tett elképzelések miatt okozott nézeteltérések miatt végül feloszlatásra került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Űrhajózás 2018-ban

    Összefoglaló az űrhajózás jelen állapotáról – avagy IAC 2018 összefoglaló helyett...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.