2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

Az Apple Graphing Calculator születése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy hogyan lett egy leállított szoftverfejlesztésből földalatti projekt az Apple főhadiszállásán?

[ ÚJ TESZT ]

Létezünk!

Egyik nap Greg épp az épület körül próbált feltűnésmentes maradni, amikor odalépett hozzá az egyik programozó azzal, hogy “Na jó én meguntam, hogy titeket mindennap úgy kell becsempészni az irodába!” és felhívta a megfelelő bürokratákat. Én a mi oldalunkról hallgattam végig a telefonbeszélgetést: “Nem, nincs szerződésszám, mert nincs szerződés sem. Nem, nem alkalmazottak, nem is akarjuk őket felvenni. Nem, nem is fizetünk nekik. Igen, azért kell nekik belépő, mert a mi számítógépeinkre fejlesztenek szoftvert.” Másnapra lett belépőkártyánk. Narancssárga, mint amilyet a büfésnéni, a kertész vagy a fénymásolószervizes fickó kapott.

Végre hivatalosan is léteztünk és ez csak még több embert csábított be a fejlesztésbe. Mikor a hivatalos használhatósági tanulmány elkészült, amikor igazi tanárok és diákok próbálták ki a programot, rá kellett jönnünk, hogy még nagyon messze vagyunk a kész állapottól.

Hirdetés

Eddig nagyon büszke voltam az elegáns és egyszerűen használható programunkra. Azt akartam, hogy minden Mac-re rákerüljön, tehát minden felhasználónak szántam, azoknak is, akik nem értenek a számítógépekhez vagy utálják a matematikát. Azt akartam, hogy olyan egyszerű és élvezetes legyen használni mint egy játékot. Egy osztályteremben minden, a számítógéppel való szerencsétlenkedéssel eltöltött perc a tanítástól von el időt. Sajnos amikor láttam, hogy az első felhasználók hogyan kínlódnak a programmal, be kellett látnom, hogy egy programozó a legkevésbé alkalmas ember arra, hogy kezdőknek programot tervezzen. Visszavonultunk, súgót írtunk, mintha ott állnánk a felhasználó mellett és elmagyaráznánk a program használatát.

Az, hogy már hivatalosan is az Apple részei lettünk, nem várt fordulatokat is hozott az életünkbe, ugyanis így már nem voltunk annyira titkosak sem. Miután bemutatták a szoftvert néhány külsős fejlesztőnek, az egyikük azt állította, hogy elloptam valami szabadalmát, ami kisebb riadalmat okozott a jogászok közt, amíg be nem tudtam bizonyítani, hogy nem így van. Egy másik cég, a Mathematica fejlesztői egész egyszerűen azt követelték, hogy szüntessük be a fejlesztést, de az Apple ezt udvariasan elutasította.
Egy hete még a biztonsági őreiket kerülgettem, most meg az én hátam védik.

Novemberre teljes gőzre kapcsoltunk, napi 16 órát dolgoztunk heti hét napban, a napjaim pedig összefolytak. Ha ez egy film lenne, akkor most gyorsan pörgő óramutatókat mutatna a kamera, meg azt ahogyan elfújja a naptár lapjait a szél.

Hat hónapnyi megfeszített fizetetlen munka után Greg nem tudta megmagyarázni a szüleinek, hogy mivel töltötte az elmúlt időszakot. Nem használtak számítógépet, újságot olvastak inkább, elsősorban a New York Times-t. Ahogy kezdett kifutni a projekt, megkérdeztem Greget, hogy nem szeretne-e egy fotót a Times címlapján, hogy legyen amit fel tud mutatni a szüleinek, ő pedig az egyetlen lehetséges válasszal élt: “Jah, hogyne”. Fogadtunk egy ebédbe Saratoga egyik igen jó nevű francia éttermében. Arra számítottam, hogy elvesztem a fogadást, de azért megejtettem a telefonhívást, aminek az eredményeképp Greg soha többé nem fogadott velem semmiben.
A New York Times 1994. március 11-i számában az üzleti rész elején volt egy cikk, ami az Apple, az IBM és a Motorola közti szövetségről szólt, a mellékelt képen pedig én és Greg álltunk az előkertemben, háttérben a Santa Cruz-hegységgel.
Volt egy ismerősöm az Apple PR részlegében, akit megkérdeztem a dologról, de azt mondta, hogy a cég programozói nem nyilatkozhatnak a sajtónak. Szerencsére mi nem voltunk a cég programozói.

1994. januárjában készültünk el, a Graphing Calculator azóta is a Macintosh része.
Húszmillió számítógépre került fel előtelepítve, pedig hivatalosan nem is létezett.

Szerettük volna Windowsra is megírni, de sajnos túl hatékony volt a Microsoft épületbiztonsági rendszere.

Megjegyzés: a macOS 9-ig volt része, aztán az OSX-ben először nem volt, majd a 10.4-be került be az utódja, az Apple által fejlesztett Grapher.
Jó 8 éve egyébként írtam egy bemutatót egy PowerPC-s Macről, akkor említettem is, hogy mennyire profi a számológép, screenshot is van róla.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.