2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Az anime megítélése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tapasztalatim szerint Magyarországon a legtöbb ember tévesen ítéli meg a japán rajzfilmeket.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatim szerint Magyarországon a legtöbb ember tévesen ítéli meg a japán rajzfilmeket. Bár az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a fiatalok körében a többség még mindig a Pokemon és Dragon ball nevű sorozatra asszociál az anime szó hallatán. Nem is beszélve arról, hogy néhányan azt hiszik az anime egyenlő a hentai-al. Pedig míg az előbbi rajzfilmet jelent az utóbbi annak egy alfaját, az erotikus töltettel rendelkező rajzfilmet. (leginkább a p*rnó szó itt a megfelelő)
A japán és európai (amerikai) rajzfilmek közt van egy igen lényeges különbség. Míg az európai rajzfilmek nagyrészt gyerekeknek készülnek addig a japán rajzfilmek célcsoportja igen gyakran a felnőtt nézőközönség. Ezért nem is lenne szabad a kettőt egy séma szerint megítélni. Sokszor hallani, hogy erőszakos és véres jelenetek vannak bennük. A horror és akció filmekben talán virágos rét terül el és béke honol?
Bár rajzolt mivolta miatt az európai rajzfilmekhez hasonlít mégis helyesebb lenne ha a filmekhez mérnék őket. Miért?
Mert az európai rajzfilmek zömével ellentétben rengeteg az erőszakos, véres, erotikus jelenet egyes művekben. De itt felhívnám a figyelmet, hogy ezeket nem is gyerekeknek készítették. Az anime műfajilag ugyanolyan széles skálán mozog mint a film. Megtalálható köztük: mese, horror, vígjáték, dráma, krimi, thriller, sci-fi, fantasy, akció, szexfilm.

A Halálos fegyver valahányat sem szóljuk le azért mert megölnek benne tíz embert és a főszereplő lefekszik egy nővel.
Viszont ha a kedves családanya meglát egy olyan anime-t amiben gyilkosság történik és szex is van benne. Rögtön aberráltnak tartja. Nem érti, hogy adhatnak le a gyerekeknek ilyet.
Fel sem merül benne, hogy az a rajzfilm felnőtteknek készült akció anime. Amitől el kell tiltani ha még nem elég érett rá a gyerek. Hisz egy nyolc évessel sem nézetünk pl. horror filmet.

Magyarországra legtöbbször a ”gyengébb minőségű” olcsón megvehető, népbutító animék érkeznek lásd Pokemon. Ami poénos, el lehet rajta röhögcsélni. Én is azt tettem, de amúgy szerintem elég silány, tartalom nélküli anime. Ráadásul (szerintem) mint a társait (pl. Bayblade) azért készítették, hogy miután a kisebb gyerekek körében elég népszerű lett eladhassák a sok kacatot amire rá van nyomtatva az anime neve (póló, társasjáték, figurák).
Dvd-k terén az utóbbi években tapasztalható némi javulás. Kiadásra került jó pár remek anime: D, a vámpírvadász, Akira, GITS, A Vándorló palota, Cowboy Bebop, Chichiro, A macskák királysága.

Sajnos a Frei Dosszié egy régebbi részében alaposan aláásták az anime és a manga hírnevét. Jellemzően hatásvadász módon a negatívumokat nagyítva fel, hogy minél nagyobb ellenérzéseket keltsen az emberekben és ezáltal jobban eladhatóvá váljon a műsor. Azokat akik nem ismerik behatóbban a japán kultúrát ezzel alaposan meg is téveszthetett. De remélem ez a cikk arra készteti az olvasókat, hogy leszámolva az előítéleteikkel megtekintsenek egy-két alább felsorolt művet.

Komoly művek: Ezek nagy részét gyerekek is megnézhetik csak nem biztos, hogy mindent felfognak belőle. Az utolsó kettő kivételével teljesen reális világban játszódnak sci-fi és fantasy elemek nélkül.

Tokyo Godfathers
Millenium Actress
Grave of the fireflies
My neighbour Yamadas
Jin Roh the wolf brigade
Haibane Renmei

Gyerekmesék: Ezeket nyugodtan meg lehet nézetni gyerekekkel is. Az első három magyar nyelven is megjelent dvd-n.

Howl's Moving castle
Chichiro
The Cat Returns: A macskák királysága
Kiki's delivery service
My neighbour Totoro

Ezt az írást azért követtem el mert sok ember hülyének néz engem és sok más anime fant pedig azt sem tudja mi az. Rengeteg érték van bennük csak meg kéne néznie egy komolyabb művet a kételkedőknek, hogy elhiggyék.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a téma javaslom nézzen szét az alábbi oldalakon:

Animeaddicts [link]
Aoianime [link]
Usteam [link]
Anime.lap.hu [link]

Ui: Ezt a cikket is érdemes elolvasni: [link]

Huma

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.