2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Az agyvérzéses stroke felismerése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vannak egyszerű módszerek arra, hogyan mentsünk életet. Elnézést, ha ez a téma nem túl...

[ ÚJ TESZT ]

Vannak egyszerű módszerek arra, hogyan mentsünk életet.

Elnézést, ha ez a téma nem túl érdekfeszítő, de a hétköznapi tapasztalataim alapján a praktikus ismeretek közé sorolom az alant lévő pár dolgot.

Tanmese:
Egy fogadáson történt, hogy egy asszony tányérral a kezében megtántorodott, majd elesett. Felsegítették, de az asszony azt mondta, hogy minden rendben, úgy látszik, csak megbotlott. Nem akarta, hogy orvost hívjanak. Az est hátralévő részét jó kedvben töltötte a társaság tagjaival. Amikor hazaértek férjével, a férj aggódott, és mégiscsak felhívta a mentőket. Az asszonyt beszállították a kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta. Rövid idő elmúltával, még azon az éjjel az asszony agyvérzésben meghalt.

Egy neurológus véleménye szerint, ha ott, a szórakozás helyén, valaki ráismert volna az agyvérzés jeleinek egyikére, annak a következő 3 óra leforgása alatt életmentő jelentősége lett volna.

Zoli bácsi: Leggyakoribb tünet Stroke-os betegeknél a száj elhúzódása, beszédzavar, és a féloldali gyengeség, bénulás. A STROKE egy gyűjtőfogalom, az agyi érkatasztrófák gyűjtőneve.

Négyféle lehetőség van arra,hogy felismerjük az agyvérzést:
1. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt, hogy mosolyogjon,
2. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy mondjon egy rövid mondatot, pl. Ma nagyon szép idő van.
3. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy emelje fel mindkét karját a magasba.
4. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy öltse ki a nyelvét.

A fentiek közül bármely elváltozás jeleit mutatja a normálistól, pl. ha arcának egyik
fele görcsösen mozdulatlan marad, vagy nem tudja kifejezni magát egy egyszerű
mondat erejéig sem, vagy ha valamelyik kezét nem tudja felemelni feje fölé, vagy nem tudja kiölteni nyelvét, vagy az egyszerűen csak kilóg a szájból... ez mind az agyvérzés egy-egy jelét mutatja. Azonnali orvosi beavatkozást igénylő dolog. Ilyen esetben, hívjunk mentőket.

Vannak más, kézzelfogható agyvérzéses tünetek is. Ezek tünetileg sokkal komolyabb jeleket mutatnak. Pl. érzékszervi kiesés, valamelyik végtag lebénulása, hirtelen jelentkező afázia (pl. az illető beszédét nem érteni, de ő érti, amit mi mondunk), és a többi.

Más oldalról az ilyen egyszerű megtántorodás oka lehet hirtelen vérnyomás leesés, az egyensúlyi rendszer átmeneti zavara is. Ezeket nem szokták annyira komolyan venni, főleg egy iszogatós este közepén. A pánikolásnak nincs értelme, de bizonyos tényezők fennállása esetén érdemes inkább félni, mint megijedni. A kor, a testsúly, a táplálkozási szokások, a magas vérnyomás, cukorbetegség megléte, erős dohányzás hajlamosító tényezők az agyvérzésre. Ha ilyen eset fennáll a veszélyeztetett személy esetén, inkább hívjunk mentőt azonnal.

Nem stroke, de ugyanolyan tüneteket, és elváltozásokat okozhat az agyi aneurizma (vérértágulat) kialakulása. Ebben az esetben a vérrög (alvadt vérdarabka) által eltömődött vérér nem szakad át, hanem erőteljesen megnyúlik, megdagad, és elnyomja a környező agyterületen lévő idegsejteket, amelyek emiatt nem tudják a funkciójukat ellátni. Ezért az agyvérzéshez hasonló funkcionális zavart okoz tüneti szinten. Egy ilyen esetben több esély van a maradéktalan felgyógyulásra, ha hamar orvosolják a problémát, és el nem halnak a környező sejtek a nyomás hatására.

Agyvérzés esetén a vér beszabadul az idegsejtek közé, ami azért roncsolja őket, mert a vérnek nagy az oxidáló ereje. A vörösvértestekhez kötött oxigén azonnal elkezd reakcióba lépni az idegszövettel, és amolyan biológiai rozsdásodási folyamatot indít el. A sejtek pusztulása miatt egy agyvérzésből nehezebben lehet felgyógyulni, ezért érdemes minél előbb kórházba vinni a delikvenst.

Később rehabilitációval a sérült agyterület funkcióit gond nélkül át tudják venni más sejtek is. Az agyszövet regeneratív képessége a hiedelmekkel ellentétben, igen hatékony. Igaz korral lassúbbodik. A kitartó rehabilitációval, gyógytornával, beszédgyakorlatokkal a legsúlyosabb esetek után is lényeges javulást és teljes felépülést lehet elérni. A gyógyszeres kezelések fontosak, de a rehabilitáció, és az életvitel megváltoztatása nélkül nem tudnak semmilyen pozitív változást létrehozni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.