2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az Accelero S1 és a 8800GT

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amikor februárban elhatároztam hogy lecserélem a 8600GT-met tudtam, hogy csakis az új...

[ ÚJ TESZT ]

Amikor februárban elhatároztam hogy lecserélem a 8600GT-met tudtam, hogy csakis az új G92 jöhet szóba, mivel nvidia párti vagyok. A fórumot olvasgatva körvonalazódott bennem, hogy bizony egy 512Mb-os Inno3D 8800GT lesz az én drágaságom!
Látván a boldog tulajdonosok hozzászólásait arra is rájöttem hogy két variáció van. Az első, hogy veszek egy kártyát amin a gyári hűtés halk és elég hatékony, a második lehetőség, hogy veszek egy referenciahűtőset amin később lecserélem a hűtést. Hosszas elmélkedés után a második variáció mellett döntöttem mivel nem találtam igényeimnek megfelelő gyári megoldást. Most ezt a kis történetet osztom meg veletek, remélem tudok segíteni azoknak akik még nem döntöttek milyen hűtőt vegyenek illetve azoknak akik kételkednek...
Vágjunk is bele!

Hozzávalók:

Célom az volt, hogy a eredeti, egyébként nagyon hangos coolert egy olyan megoldással helyettesítsem ami lehetőséget biztosít a tuningra is! Rábukkantam az Arctic Cooling oldalán az Accelero S1-re ami nagyon jó árban volt és kedvező paraméterekkel rendelkezett. Itt jegyezném meg hogy ebben az árkategóriában kevés ilyen ár/érték aránnyal rendelkező bordát találni.

Tudván hogy passzív hűtőről van szó, kell rá egy cooler is.
Hamár arctic cooling a borda, gondoltam legyen a cooler is az. Először egy 12 centis, folyadékcsapágyas, gumibakokon ülő ventit néztem ki magamnak, de rájöttem hogy talán túlzás, nameg abban sem voltam biztos hogy elfér-e egyetalán a fujitsu-siemens házamban ami már nagyon hozzámnőtt. Maradt tehát a kistestvér.

Tudván azt is, hogy az Inno kártyáin nehézkes megoldani a ventillátor vezérlését, egy Fan Control Panel-re is szükségem lehet. Egyik jóbarátom épp jókor mutatott egy helyi boltban egy ilyet:

Egy Xilence FCP-ről van szó, bővebben olvasthattok róla: itt
Azonnal lecsaptam rá, egyrészt mert nem is nagyon volt választék és megtetszett a kialakítása. Ezzel megvolt minden hogy végre lehűtsem a sokak által forrófejűnek nevezett G92-t.

Itt tennék egy kis kitérőt. Meg szeretném említeni, hogy helyben (Esztergom) akárhány számítástechnikai üzletbe mentem be, sehol sem tudtak S1-et szerezni. Az indok mindenhol kivétel nélkül az volt, hogy sajnos az importőr nem hoz eleget ebből a termékből. Egyik boltban olyat is hallottam hogy a gyártását befejezték, mivel nem volt hatékony a hűtő és sokan jelezték vissza elégedetlenségüket a gyártónak. Ezt nem is kommentáltam, mentem is a boltbol olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudtam. Az S1-et végül ezen nagy nehézségek után nándikának hála sikerült beszereznem. Ebből a kitérőből annyit akartam kihozni, hogy ha vásárolni akartok valamit, mindenképpen nézzetek körbe itt a PH-n mert nagyon korrekt emberek vannak és rövid határidővel hozzájuthattok a kiválasztott cucchoz.

Az összeszerelés:

Különösebben nem részletezem mivel 4 csavar eltávolításáról van szó, majd a gyári hővezetőpaszta letisztításáról. Ezt megtehetjük bármilyen alkohol tartalmú folyadékkal ami később elpárolog. (NEM! a sör nem jó!) :) Ezek után pedig a várvavárt, S1-hez kapott, memóriahűtő sünik felragasztása következik. A süniken kétoldalú ragasztó található, felragasztásuk előtt ajánlott a memóriachippek letörlése valamilyen alkoholos ronggyal vagy papírzsepivel. A pzs azért nem a legjobb mert mire lejön a paszta addigra a sok papírmaradék beborít mindent. :) Ha ezek is megvoltak akkor jöhet a paszta felvitele a GPU-ra. Gyárilag van az S1en, de az elég vékony és a kibontás közben könnyen elkenhetjük. (Persze lehet én voltam ügyetlen de készültem erre és vettem egy tubussal.)
Ha ezis megvolt akkor a kapott csavarokkal felfogatjuk óvatosan a nyákra a hűtőt és tulajdonképpen készen is vagyunk. Márcsak a coolert kell felfogatni a bordára. Erre én átmenetileg befőttesgumit használtam, később kicserélem majd vélony vezetékkötegelőre!

Néhány kép következik:



A végtelen bordamezők... :)




A négy hőcső...




A tartozékok...




Szép látvány

Az eredmény:

Első és legfontosabb cél volt a zaj csökkentése. Nos jelentem ezzel vagyok a legelégedettebb, ugyanis az AC coolernak semmi hangja sincs, még akkor sem ha maximum fordulaton járatom. Ezt kipipálhatjuk!

Második a hőmérséklet csökkentés:

Ezt pár kép szerintem korrekt módon elmondja, nem koptatom a billentyűzetem...

(Kép)

gyári hűtő, idle (+)


(Kép)

gyári hűtő, load (+)


(Kép)

S1, idle, max fordulat (+)


(Kép)

S1, load, max fordulat (+)

Azthiszem ezek az értékek magukért beszélnek, nem kérdéses! Ezt is kipipálhatjuk

A harmadik a nagyobb tuningpotenciál amit most nem részleteznék. Erről egy következő írásban szeretnék beszámolni, ugyanis szeretnék egy bios-modot a kártyára. akkor kitérek majd minden apró részletre...

Összegzés:

Az accelero S1 kiváló választás azoknak a júzereknek akik szeretnék csendesebbé, hűvösebbé tenni az egyébként hangos és forró 8800GT-t. Ajánlani tudom továbbá a xilence által gyártott fan control panelt és az arctic cooling ventillátorokat is mindenkinek. Elégedett vagyok és remélem némi bios-változtatással magas órajeleket tudok majd elérni! :)

folyt. köv...







Azóta történt

Előzmények

  • A tökéletes csend záloga

    A cél egy tökéletesen zajtalan gép összeállítása volt, egy olyan gépé ami gond nélkül megbirkózik...

  • Hűtsük le!

    Jelen cikk célja, hogy a gyári hűtővel elégedetlen 3850/3870 tulajoknak olcsó, de ugyanakkor...

  • Erős, de passzív gépet? Lehetetlen?

    A választ így elsőre függőben hagynám, de azon tagok számára, akik már próbálkoztak passzív...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.