2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

AverMedia LGP Lite használtteszt

Kicsi tömegének, csatolófelületének és egyszerű használatának köszönhetően egy remek vétel.

[ ÚJ TESZT ]

Gépigény és szoftverválasztás

A processzorok összehasonlítására a PassMark benchmarkban elért pontokat használom, ami nyilvánvalóan nem pontos, de összehasonlítási alapnak ideális.

A processzor kihasználtsági értékeket a laptopom i7-2620M processzorán értendők, ez a processzor 2420 PassMark pontot tud elérni, ami elég sovány, de mégis jól példázza, mire is képes ez a kis kártyácska. A minimális rendszerkövetelménye egy Core 2 Duo 2.8 GHz-cel (ennek megfelel az E7400, ami kb. 940 PassMark pont). Kell még hozzá 4 GB RAM, és más nyilvánvaló eszközök. Például DirectX 10.0c videókártya, hangkártya és szinte bármilyen Windows operációs rendszer a 7-es óta.

Aki már valamennyi pénzt beleöl egy ilyen szerkezet megvásárlásába, akár rendelkezhet is XSplit-előfizetéssel, de ezt nem tartom valószínűnek. Bocsássátok meg, de emiatt én sem fizettem elő a szoftverre. Térjünk ki arra, milyen processzorkihasználtságokkal üzemelünk. Ha OBS-t használunk felvételre/streamelésre, esetleg ha ezt mixeljük az AverMedia hardveres tömörítésével, vagy ha az AverMedia programjára, a RECentralra hagyatkozunk. Ez, ha nincs webkameránk, sokkal inkább megfelel az igényeinknek, mint az OBS. A következő táblázat jól példázza ezt.

Ez csak a felvételhez tartozó processzorkihasználtság, játékot nem futtatva. Azonos beállításokon, ami nem más, mint 720p, 30 fps, 3000 Kbit/s. Ezzel a hardverrel streamelni teljes mértékben lehetetlen. A felvétel még csak-csak elfut ilyen beállításokkal, de egy böngészőt már nem lehet megnyitni. Hardveresen viszont a streamelés már OBS-ben is lehetséges, valamint a felvétel sem okoz különösebb fejfájást. De itt a RECentral köröket ver az OBS-re. Habár a streamelés így is használja a processzort, de csak olyan szinten, hogy még egy kisebb gépigényű játékot, mondjuk a Transistort simán tudnám streamelni, arról nem is beszélve, hogy a felvétel szinte tényleg csak a fájlmásolásért mozgatja meg a központi egységet.

Miből adódhat az OBS hátránya? Valószínűleg abból, hogy a RECentral egyből kiküldi az input anyagot, az OBS viszont ezt jelenetbe rendezi, és újra átszámolja. Lehetséges, hogy én nem vagyok a helyzet magaslatán, de nem jöttem rá, hogy lehetne az OBS-t is hasonló működésre bírni. Natívan nincs is támogatva a kártya, ezért le kell tölteni hozzá az AVerMedia Stream Engine-t.

Íme néhány kép az említett programokról:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.