2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Audio & Vision Show 2013

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minden érdeklődő figyelmébe ajánlom ezeket a rendezvényeket, mert sok élmény és jó társaság vár.

[ ÚJ TESZT ]

Első emelet

Hilton Budapest WestEnd Első emeleti szobák

Az első emeleten rögtön a liftekkel szemben ismét fülügyre lehetett venni egy rakat Sennheiser fejest és fülest. Szinte ugyan az a felállás volt látható itt is, mint egy héttel korábban az Audiopartner gondozásában (Marriott Hotel – View A).
Most nem keltette fel az érdeklődésemet, nem hallgattam meg semmit.

A rendezvény honlapján csak annyi látható, hogy mely szobák foglaltak, de hogy melyikben ki lakott, az nem derült ki.

101 – CD Bár

Idén sem vettem CD-t. A digitális tárolás elkötelezett híve vagyok.

103 – Home Movie

Ha jól emlékszem kivetített kép előtt lehetett bohóckodni Xbox Kinect-el.

105 – Maximulator

Ide csak benéztem, hogy a név mit takar. Beszédes volt. Egy hatalmas autós szimulátor egy kivetített kép előtt, amibe beülve elég valós élményekben lehet része a videojáték-fanoknak. Hasonlított az egész szerkezet egy repülős szimulátorra. Érdekes színfolt egy ilyen kiállításon.

110 – Stream Audio

A Stream Audio több szobában is jelen volt a kiállításon, mindenhol más termékeket és láncokat bemutatva. Ebben a szobában, vagyis pontosabban a belső részében egy pár (fehér/arany színű) Focal Diablo Utopia zenélt Audia Flight elő- és végerősítővel, Oppo 105-ös Blu-ray lejátszóval, Isotek elosztóval, Dynavoice hangfalkábelekkel. Az Opponak a koncertfelvételek alatt egy Synology NAS szolgáltatta az adatot, a képet pedig egy JVC projektor vetítette Stewart vászonra. A képet a Darbee kis képjavító kütyüje varázsolta esetenként még jobbra. Az akusztikát ismét Dynavoice panelekkel és basszuscsapdákkal javították.

A háttérben „megbújt” még két álló Focal hangsugárzó is. Nem néztem meg tüzetesen, de ránézés alapján a Chorus 800-as sorozatának legnagyobb tagja lehetett.

Amikor először jártam itt, egy koncertfelvétel ment, nem volt rossz, de nem fogott meg. Délután visszatértem, amikor már kisebb volt a tömeg. Szerencsés időpontban érkeztem, mert a kijáratnál olvastam a kiírást, hogy minden egész órában audiophile, két mikrofonnal felvett felvételekkel fogják megszólaltatni a fenti láncot. Ez nagyon ígéretesnek tűnt, mert sokszor már unalmasak a szokásos demó CD-k anyagai és nem is igazán az audiofil jellemükről híresek, és kíváncsivá tett, hogy mi is lesz az az audiofil felvétel.

Az Oppoba betettek egy írott Blu-ray lemezt (Verbatim BD-R), 4 csatornás felvétel, 24 bit/96 kHz felbontással, amin a készítő elmondása szerint semmilyen utólagos módosítást, keverést, belenyúlást nem végeztek. Magyar(!) szimfonikus zenekar felvétele, új életre kel tőle a rendszer, most kezdett el igazán zenélni a két Focal. Természetes, nyugodt hang, igazi zene, amin átjön az egész előadás atmoszférája. Az állványos dobozok nagyszerűen tudják kezelni a zenekari tömeget, a legkomplexebb résznél sem esik össze a hangkép, nem érzek semmiféle erőlködést a lánc felől. A Focal dobozok igénylik a kiszolgálást, megfelelő elektronikával kiszolgálva érzik magukat igazán elemükben. Úgy éreztem, hogy az Audia Flight bejáratódott és most tudta igazán megmutatni, hogy mit is tud az olasz tervezés. Egyszerű a válasz: zenélni.

A zenekar után egy vonósnégyes (Kelemen Quartett) sztereó felvétele következett. Igazi csemege ez a fülnek Ezúttal is már a beszámolóm elején le kell lőnöm a poént. Itt éreztem a kiállításon egyedül, hogy ezzel a lánccal és ezekkel a felvételekkel tudnék hosszú távon zenét hallgatni. Elmerültem a zenében és csak hallgattam. Nem akartam elkapcsolni, hangosítani, halkítani semmit. Lekötött, kikapcsolt és élveztem a zene nyújtotta élményt. Maradandó lett.

A demó után érdeklődtem, hogy ki, vagy kik követték el ezt. Hasonló minőségű felvételeket eddig csak a norvég 2L Records-tól hallottam, de ők több mikrofonnal dolgoznak. A helyszínen ott volt a felvétel egyik készítője is, aki készségesen válaszolt a kérdéseimre. A honlapjukon további információk is elérhetőek a tevékenységükről, munkáikról. Ajánlom minden kedves zeneszerető ember figyelmébe. Egy friss kezdeményezés, amit szerintem mindenképpen érdemes támogatni, figyelemmel követni és hallgatni, hiszen magyar emberek, magyar zenészek játékát tudják olyan minőségben rögzíteni, amit eddig még nem hallhattunk. Remélem hamarosan kereskedelmi forgalomban is láthatom majd a termékeiket, mert ezekre úgy érzem kötelező lesz beruháznom. Hajrá Andramédia!

111 – Nespresso

A név magáért beszél. Csinos fiatal hostess lányok kínálták a Nescafé legújabb kávéit. Érdemes volt betérni néha egy-egy finom kávéra a sok élmény közepette.

112 – SONY

Először nem jutottam be ide, mert zárva volt az ajtó (????). Később sikerült, és pár percre leültem a Sony lánca elé is. Nem fogott meg igazán, nem maradt meg sok emlék a hangjáról.

114 – Audio Mekka

Ebben a szobában Mission SX hangsugárzók szóltak Marantz elektronikával.

A vetítő és a vászon típusát nem jegyeztem fel, de nem volt elég éles a kép szerintem, a többi rendben volt. Amikor bent voltam egy Adele koncertfelvétel ment (Rolling in the deep). A beállítás nagy valószínűséggel mozira optimalizált beállításon maradhatott, mert a basszus túl sok volt, rátelepedett a hangképre, kiabált és természetellenes volt így.

115 – Music Tools

Itt egy egyszerű kis lánc volt kirakva Dynaudio állványos hangsugárzókkal, Vecteur CD lejátszóról szólt Lisa Ekdahl lemeze (Back To Earth, a Peter Nordahl Trio-val készített albuma). Az állványon két erősítő is volt: egy NuForce DDA-100-as és egy Rogue Audio Sphinx is.

Nem tudom, éppen melyik hajtotta a Dynokat akkor amikor én bent voltam, de egész kellemes, kiegyenlített, tiszta teres hangja volt. A színpadkép is rendben volt. Olyan érzésem volt, mintha folyamatosan próbálná a hangja megtölteni a teret, de mégis visszafogja egy kicsit valami ezt a folyamatot. Kontroll alatt maradtak a Dynok, de talán volt ebben a láncban még több is. Talán egy kis kábelezéssel segíthető lett volna a dolog, bár a Nordost QB4 elosztót azért szívesen láttam a tápvonalban, a többi kábelt sajnos nem ismertem föl.

117 – Audio Centrum

Ide sajnos csak benézni és egyetlen egy képet fotózni volt időm.

Az Audio Centrum jóvoltából ismét fülügyre kaphattam volna egy Oppo 105-ös lejátszót, vagy Lumin médialejátszót, valamint teljes Nordost kábelezést, de türelmetlenségem miatt ez és a Nordost demó kimaradt.

122 – Oktogon Audio

Itt is egy aranyos kis lánc volt összerakva a NAD új D 3020-as erősítőjével, ami egy pár állványon álló PSB Image Mini dobozokat hajtott Nordost kábelezéssel.

Ha jól „láttam” akkor a forrás egy Bluetooth-on kapcsolódó telefon volt. A kis dobozok minden erőlködés nélkül megtöltötték a szobát hanggal, még mélyből is volt valamennyi, de abból is eléggé reflexes kiemeléses fajta. A színpadkép alakulóban volt, egész tűrhetően szólt ez a kis lánc. Egy mélysugárzóval kiegészítve háttérzenéléshez elfogadnám.

124 – Audio Reference

Ha jól emlékszem, ide tértem be először hallgatózni. Itt egy Söund Arts állványon foglalt helyet egy Densen Audio CD-lejátszó és erősítő, valamint az YBA legújabb erősítője is.

Az Aurelia hangsugárzói a Densen Audio erősítővel kicsit fedetten, kicsit loudness-esen szóltak komolyzenével. Az egyik látogató kérésére a CD-t átkötötték az YBA-ba, így ezzel a kombinációval is meg tudtam hallgatni a lánc hangját. Ezzel a felállással szépen elcincogott az egész, lehet még hideg volt az YBA. Mindenesetre nem tudtam elhinni a kellemes barokk zenéről, hogy igazi hangszerekkel játszották el.

Az emeleten elfogytak a szobák, ezért lefelé indultam. Több mozi is váratott még magára odalent. Ezen a kiállításon nagyobb hangsúlyt kaptak szerencsére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.