2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Atom+Ion HTPC egy CD lejátszó házában

Az Atom+Ion platform kitűnő alap egy filmlejátszásra specializált számítógép számára.

[ ÚJ TESZT ]

Az építés

Az építés

A meglévő CD lejátszó házból kiszereltem a régi XBOX alkatrészeit, de meghagytam az XBOX egyik tartókeretét, amit még az előző építésnél használtam fel az optikai meghajtó felfogatására. A mini-ITX-es alaplap a doboz jobb hátsó sarkába kívánkozott, szerencsére pont elfért a múltkor beépített ventilátor mellett, de csak úgy, hogy ventilátor sarkából ki kellett egy kis részt törni csípőfogóval, az alaplap hátlapi paneljéről meg ollóval le kellett vágni a peremet.


[+]

Még az XBOX van a CD dobozában. Szinte az egész alaplap a DVD meghajtó alatt foglal helyet, akárcsak az XBOX eredeti házában.

Megterveztem a doboz hátának kivágást a hátsó panelnek megfelelően, valamint a doboz furatait, amelyekhez majd az alaplapot és a többi alkatrészt rögzítem. Jöhetett az egyik legélvezetesebb rész, a flexelés, ami minden igazi férfiből kihozza az állatot, persze itt csak módjával, mert nagyon finoman kellett dolgozni a vékony acéllemezen. A hátlap múltkori festését ki kellett javítani, szerencse, hogy megvolt még a fekete félmatt spray, ami egyrészt pár perc alatt szárad, másrészt nagyon szép felületet lehet vele létrehozni. A flexelés és a fúrás után jól megtisztítottam a dobozt, nehogy egy apró fémszilánk később az alaplap halálát okozza.


[+]

A kiflexelt és lefestett hátlap. Épp hogy elfért a hátpanel a ventillátor és a ház széle között.


[+]

A ventillátorból le kellett csippenteni egy kicsit, hogy beférjen az alaplap.

Első lépésként eltávolítottam a DVD meghajtó előlapját és elkészítettem a kivezetést a tálcanyitáshoz, ami majd a lejátszó eredeti tálcanyitó gombjára fog csatlakozni. Alátétekkel kiszinteztem a tartókeretet, hogy pont a nyílás közepén jöjjön ki a tálca és levágtam körbe 2-2 millimétert a tálca előlapjából, hogy gond nélkül becsúszhasson a lejátszó nyílásán. Ez csak távtartóként szolgál, erre ragasztottam az építés végén a CD lejátszó eredeti ezüst színű tálca-előlapját, így került a készülék elején minden szintbe.


[+]

A meghajtó és a fiók beállításával elég sok időt töltöttem.

Becsavartam az alaplap furatai alá a négy távtartót, rögzítettem az alaplapot, de előtte még lecseréltem a processzor gyári hűtőbordáját egy hatékonyabbra. A GPU-n maradt a kis ventilátor, reményeim szerint kicsit visszavett fordulatszámmal és néhány jól kitalált belső légterelővel elég csendes és hűvös lesz a rendszer. Ehhez a hátoldali ventillátor fordulatszámát is be kellett lőni egy megfelelő előtét ellenállással, de már becsukott dobozzal, mert csak így válik el, hogy mekkora fordulat kell a ház átszellőztetéséhez. (Az XBOX jóval többet fűtött, mint amennyit az Atom meg az ION fog, ráadásul annak a teljes tápja belül volt.)


[+]

A végleges belső elrendezés, egyelőre még kábelek nélkül.

A PSU belső panelja a DVD tartókeretének oldalára került és becsavaroztam még egy régi számítógépház frontpaneljáról megmentett dupla USB portot, amit az alaplap belő csatlakozóira közöttem. Erre megy majd rá szabvány USB dugókkal a távirányító vevője és az LCD. Az SSD a DVD mögé került, pont elfér a plusz két USB aljzat alatt. Mondjuk nem mintha kellene még a hátoldalra plusz két USB csati, de ezt még az XBOX-hoz készítettem, egy régi PC-s kivezetésből és ott volt a kivágott rész a hátlapon, hát inkább két plusz port legyen ott, mint egy lyuk. A CD eredeti előlapjának bekapcsoló gombjára ráforrasztottam egy vezetéket, ami az alaplapra csatlakozik, és a tálcanyitós vezeték számára is kialakítottam egy tüskesort a CD eredeti előlapjának belső panelén. A reset funkciót is kivezettem az előlapra, hogy ha gond van, ne kelljen ki-be kapcsolgatni a gépet hidegindításhoz. Ehhez a CD eredeti gombjaiból kettőt sorba kötöttem, így biztos, hogy nem fogom véletlenül resetelni a gépet.


[+]

Bekerültek a kábelek és jobbra lent két belső USB port.

Minden csatlakozást bonthatóra kellett készíteni, mert előfordult, hogy a csaknem teljesen kész gépet kellett újra szétszedni egy plusz fúrás miatt, ilyenkor viszont nem jó mindig forraszthatni. A lényeg el is készült, feltelepítettem az XBMC Live speciális ION-os kiadását, amit a holland pajtások reszelnek (XBMCfreak) és megkezdtem szívást a linux parancssorában, amelynek a végére a távirányítót és az LCD-t is életre sikerült kelteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.