2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

ATi Radeon HD 4870X2 mint hangkártya

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Radeon 4000-es szériájáról sokan írtak már sok mindent, de az egyik nagy újításáról, hogy hangkártyaként is üzemel...

[ ÚJ TESZT ]

A Radeon 4000-es szériájáról sokan írtak már sok mindent, de eddig viszonylag keveset lehetett olvasni az egyik nagy újításáról, arról, hogy hangkártyaként is üzemel. Ebből a szemszögből szeretném egy kicsit kivesézni a kártyát, és remélem, hogy sok sötét foltot el tudok oszlatni ezzel kapcsolatban.

A HDMI csatlakozó

A HDMI (High-Definition Multimedia Interface) csatlakozó megszületése annak köszönhető, hogy az otthoni szórakoztató elektronika (TV, asztali lejátszók, zenelejátszók, erősítők) a sokféle csatlakozó szabványának mocsarában gázoltak. Kompozit, Komponens, S-Video, EuroSCART, RCA, Jack, SPDIF csatlakozók egész garmadája köszönt vissza az eszközökön, ami sok problémát és sok drótot jelentett. A Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson és Toshiba cégek által kifejlesztett HDMI szabvány egyetlen, szabványos csatlakozót akart csak, amin videójel és audiójel egyszerre továbbítható, sőt, még arra is képes, hogy a HDMI-vel összekötött készülékek kommunikáljanak egymással, például az asztali DVD lejátszó bekapcsolásával a TV is automatikusan bekapcsolódjon, és a távirányítójával lehessen a TV alapfunkcióit is kezelni (ez utóbbi a CEC, Consumer Electronics Control). Az egyszerűség kedvéért a HDMI szabvány a videojel továbbításakor a DVI-D szabványra épült, ezért a videókártyáknál egy egyszerű DVI-HDMI kábellel meg lehetett oldani azt, hogy a HDMI bemenetes TV-nkre ráköthessük a számítógépet.

Hogy fog egy HDMI forrás viszont hangot is kiadni, majd képet is? Nos, erre az a megoldás, hogy több lépcsőssé tesszük a lejátszást. A forrásunkról (legyen egy PS3, egy asztali lejátszó vagy egy megfelelő számítógép) a HDMI kábel a házimozi erősítőbe vagy házimozi rendszerbe megy, az leveszi az audiojelet, és a többit továbbítja egy HDMI kimeneten, ahonnan egy második HDMI kábel megy tovább a megjelenítőbe (TV, Monitor, Projektor, stb), amelyik fogadja a videojelet.

A HDMI a számítástechnikában mégsem terjedt el olyan viharos gyorsasággal, ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy a HDMI szabvány licencköteles, nem pedig ingyenes, mint a DVI vagy a Displayport. A PC-kről való videólejátszás egyre nagyobb népszerűsége azonban lassan változtat ezen, és az ATi szemfülesen rögtön ráugrott erre a specializált piaci szegmensre.

Egy kis ATi Radeon HD történelem az integrált hangcodec tekintetében

Az R600 alapú chippel debütáló Radeon HD2000-es sorozat egy nagy újítása egy speciális DVI-HDMI átalakító volt, amelyel a videókártya képes volt HDMI csatira kiküldeni video és hangjelet egyszerre. Mind a HD2900 és 2600, mind a HD 3800, 3600 és 3400 széria rendelkezett egy beépített 5.1-es audio codecel, amit AC3 (vagyis Dolby Digital) tömörítéssel küldött ki, a TV-nk vagy erősítőnk így egyetlen kábelben, külső hangkártya nélkül szólalhatott meg, illetve képes volt az AC3 és DTS tömörítésű hangot átengedni magán, például videolejátszásnál. A kivitelezés is nagyon ötletes volt, a speciális átalakító miatt nem kellett egy külön HDMI csatlakozónak helyet szorítani a kártya hátlapján. Hogy hogyan oldotta meg az ATi, hogy a DVI-I csatlakozó hangot is küldjön ki? A kérdés jó, én tippelni tudok csak. A DVI-I esetén ugyebár mind a digitális DVI-D, mind az analóg DVI-A tüskék rendelkezésre állnak, a Radeon HD-k észlelik valami módon, ha a spéci DVI-HDMI csatlakozót rakjuk rá, és amíg a videójel a DVI-D csatikon, hagyományosan megy ki, addig a DVI-A tüskéken megy ki a hang, amit a megfelelő HDMI érintezőkre továbbít az átalakító.

Noha a képesség adott volt, nem nagyon harapott rá a "szakma", nem jelentek meg HDMI bemenetes 5.1-es hangszórószett, így igazán csak a komolyabb házimozi rendszerrel rendelkezők élvezhették csak a Radeon HD széria ezen képességét, meg persze aki HDMI bemenetes TV-vel vagy (hangszóróval ellátott) monitorral rendelkezett.

Az ATi Radeon HD 4000-es széria

A HD 2000-es és 3000-es széria ugyanazon tulajdonságokkal rendelkezett, a HD 4000-es széria audio része azonban jelentős fejlesztésen esett át. Az AC3 mellett AAC, DTS, DTS-HD & Dolby TrueHD tömörítést is támogatott, illetve 7.1-es LPCM, vagyis tömörítettlen digitális hangot is képes kiengedni. Az én figyelmemet itt ragadta meg a kártya, hiszen úgy tűnt, hogy a házimozi rendszerem rendes kihasználásra adódik lehetőség.

A hangkeltő és megjelenítő oldal

Ahogy fent is említettem, az egyik nagy probléma ezzel a csodálatos lehetőséggel az, hogy elég nehéz kihasználni. Egy olyan "egybeszerelt" házimozi rendszerre, vagy házimozi erősítőre van szükség, ami képes a HDMI-n érkező audiojelek fogadására. Ez alapból nem olcsó mulatság, mikor e sorokat írom, még mindig nem nagyon kapni eféle erősítőt 85e Ft alatt (figyelem, az olcsó, HDMI csatlakozóval rendelkező erősítők csak jelegyesítőként dolgoznak, tehát rá lehet dugni 2-3 HDMI-s eszközt, a kimenetére a megjelenítőt, és utána válogathatunk, hogy melyik forrás jelenjen meg a kimeneti oldalon, de a hangot az erősítőbe vagy analóg módon, RCA csatlakozókra, vagy digitálisan, koax vagy optikai SPDIF csatlakozókra kell kötnünk!).

Házimozi mániám miatt én szerencsére birtoklok egy erre képes Onkyo SR-605E erősítőt, ehhez pedig egy Heco Victa 7.0-ás hangfalszetett és egy Yamaha mélynyomót. A megjelenítő esetemben egy Samsung LE-40A659-es LCD TV lesz, amit nagy megelégedéssel használok monitorként egy ideje.

A kártya és beüzemelése



A kártya és a hozzávalók, közvetlen a kártya alatt a DVI-HDMI átalakító




A kártya a gépbe beépítve




A DVI-HDMI átalakító, kicsivel felette látható az alaplapi kimenetek rémséges kábelrengetege

A delikvens egy Sapphire Radeon HD 4870 X2, referenciának megfelelő minden szempontból. A kártya behelyezése komolyabb fennakadások nélkül történt, bár alig fért el a CoolerMaster CM590-es házba. A kártya DVI-I kimenetére rákerült a DVI-HDMI átalakító, abba pedig a HDMI-HDMI kábel. A kábel az erősítőbe HDMI1-es bemenetére megy, a HDMI kimenetről pedig a TV HDMI bemenetére egy másik kábel.



Az erősítő háta, alul láthatóak az analóg bemenet kábelei, amelyek Jack->2RCA átalakítással küldik a 7.1-es jelet, illetve bal oldalt középen az optikai SPDIF kábel. Bal oldalt felül van a két HDMI bemenet és a HDMI kimenet, még kábelek nélkül




Az erősítő beállítása, a Game/TV bemenetnek HDMI1 lesz megadva mind videojel, mind digitális audiojel terén

Intermezzo:

Itt egy apróságra kitérnék. A bekapcsolás után friss windows installal kezdtem, és már ekkor, a telepítő képnél villogó fehér pontok jelentek meg a képernyőn, magyarul szemetelésnek lehettem tanúja. Ezután mintegy 10 órán keresztül küzdöttem, hogy rájöjjek, miért is szemetel, mert akitől vásároltam a kártyát, kipróbálta eladás előtt, és nála semmi gond nem volt. Háromféle tápegység (Corsair TX650, Thermaltake 500W és Chieftec 500W), két féle alaplap (Gigabyte GA-EP45-DS3 és MSI K9N SLI Diamond), összesen 3 féle operációs rendszer, mindenféle driver, és ami még az eszembe jutott, ám hiába, mégis szemetelt. Aztán végül eszembe jutott, hogy végig az LCD TV-n néztem, amely az erősítővel volt összekötve, egy frissen vásárolt "meDrics" HDMI-HDMI kábellel. Lecseréltem egy kéznél lévő, gagyi, letört fejű noname kábelre, és a fehér pöttyöződés eltűnt. Nyugodt jellemnek tartom magam, de meglehetősen hangos, és ízes káromkodásban törtem ki az eset után...

Feltelepítés:

Az ATi illetve a kátyaforgalmazók meglehetősen kevéssé veszik komolyan a HDMI audio képességét a kártyának, mert végignézve a weboldalaikat, szinte semmi információ nem volt róla, hogyan működik, miért, és legfőképpen, miként lehet igénybe venni. Nem is csoda, hogy szinte senki sem foglalkozik aztán vele.
Az audiorész drivere ki tudja miért nem része a videókártya meghajtóprogramjának, számomra érthetetlen okból. Itt szembesültem az első akadállyal, mert a meghajtó CD-n csak XP-snek hirdetett meghajtóprogram volt fent, én pedig Vistát használok. Természetesen a gyakorlott PC júzer ilyenkor nem esik kétségbe, hanem előveszi a Google-t. Itt lepődtem meg igazán, ugyanis kiderült, hogy a Realtek készítette az ATi kártyák HDMI Audio codecjét, a driver pedig az ő letöltési oldalukról elérhető (ATI HDMI Audio Device), ám innen botrányosan lassan csorog le...

A driver feltelepítése gond nélkül megvolt, újraindítás...
És a jelek szerint a driver beépült a Gigabyte alaplapra épített ALC889A hangcodec kezelőfelületébe. Itt egyetlen dolgom volt, a 'Speakers'-nél 7.1-es hangfalrendszert kellett beállítanom, csak ez után volt lehetőség a HDMI kimenetnél is 7.1-est beállítani.

A eredmény kellemes volt, egyből szólt minden, igaz egy újraindításra szükség volt, mivel az erősítő mikor nem kapott audiojelet (ie.: csönd volt), 'No Signal' üzenetet nyomott, és akárhányszor valami hang szólalt meg a windowsban/játékban, kattanással váltott át. Az újraindítás után már semmi probléma. A filmeknél az adott tömörítés érkezik meg, tehát AC3 esetén Dolby Digitalt, DTS tömörítés esetén DTS-t érzékelt az erősítő, és bizony bitang jól szólt. Játékok alatt is működik a 7.1, az erősítőn olvashatóak szerint 7.1 LPCM módban kapja a jelet. Az EVE Online-ban, HL2: Episode 2-ben és az UT3-ban volt kipróbálva, egyből működött tökéletesen a térhangzás, nem kellett semmi hókuszpókusz. Természetesen az EAX terén nagy kérdőjelek vannak, sehol sincs információ, hogy mit támogat az integrált HDMI codec, bár tippre a "szokásos" EAX2.0 lehet elképzelhető. Aki EAX HD-re vágyik, az maradjon a Creative X-Fi alapú kártyáknál (részemről ezt kihagyom a Creative-al szembeni ellenszenvem miatt (Aureal 3D)).

Összevetés a "hagyományos" hangkártyákkal:

Gyors tesztelésbe kezdtem, hogy a HDMI-s hangkeltő miként szól az alaplapi Realtek ALC889A codechez, ami analóg, Jack -> 2RCA kábelekkel volt az erősítőhöz kötve, illetve a C-Media CMI8768+ chipes Terratec Aureon 7.1 PCI hangkártyához képest, ami pedig optikai SPDIF-en volt rákötve az erősítőre (az Aureon 7.1 egyik nagy előnye, hogy támogatja a Dolby Digital Live!-ot, tehát optikain képes 7.1-es hangot kódolni).

A leggyengébb bizony az analógon rákötött ALC889A volt, bár hozzáteszem, alaplapi hangkeltőhöz mértem így is nagyon jól szólt. Az egyik problémája a hangerő volt, az erősítőt bizony feljebb kellett csavarnom, hogy azonos hangerőt produkáljon, mint a két digitális összekötési mód esetén. A dinamika terén is ő volt a leggyengébb, igaz ez inkább a zenék alatt jelentkezett, játékok terén nem tűnt fel.
A Terratec nagyon jól szólt, dinamika terén sem vallott szégyent, az aktuális kedvenc Dry Cell számok is szépen szóltak, és játékok terén sem volt probléma.
Az ATI / Realtek HDMI páros leginkább filmek terén brillírozott, nehéz megértenem, hogy miért és hogyan, de még az optikai összeköttetésnél is jobbnak éreztem a Dolby Digital-os Iron Man hangzását, a DTS-es Transformers pedig ütött mindent. Ez egy kicsit el is bizonytalanított - lehet, hogy placebó effekt áldozata vagyok tán? Végigpróbáltam többször, de legalábbis az én füleimnek mégis a HDMI-s összekötés jött be legjobban. Játékok terén itt sem volt gond, bár egy apróságot megjegyzek - mikor a HD 4870 X2 belemelegedik a munkába, eléggé hangos lesz, ami a csendesebb játékszituációk alatt engem zavart. A korábbi Gigabyte (referencia) Gf7900GTX-et, és Gainward G92-es, 512Mbyte-os Gf8800GTS-t sose vettem észre játékok alatt, az új Atit sajnos igen...

Nincs HDMI-s erősítőm, akkor mi van?

Nos, ilyenkor sincs probléma, ha van HDMI-s LCD/Plazma TV-d, vagy olyan monitorod, aminek van HDMI bemenete, és képes a hangot leszedni a HDMI bementről (utóbbihoz nem igazán értek, nem nagyon találkoztam ilyesmivel, azért fogalmaztam így).
A videókártyából jövő HDMI kábelt egyből a TV-be dugva szintén egyből működött a dolog, probléma csak akkor volt, ha Dolby Digital vagy DTS hangú filmet indítottam el a Media Player Classiccal (mellé ffDShow van felrakva). Itt a lényeg, hogy a jelek szerint a TV nem képes a surround tömörítésű hangok kezelésére, ezért azt sztereóra le kell keverni. A MPC esetén a View -> Options alatt keressük meg az "Internal Filters" részt, és a jobb oldalon látható "Transform Filters"-nél pipáljuk be az AC3 és DTS előtti kockákat. Így már filmek alatt is szólt a Samu TV-m, igaz enyhén szólva kiábrándító volt a házimozi erősítő és a hangfalak után.

No és mi van akkor, ha van egy házimozi erősítő, de nincs HDMI bemenete, illetve arról nem képes a hangsávot leszedni? Ez esetben az digitális hangkimenettel rendelkező LCD TV-knél lehet próbálkozni azzal, hogy a HDMI megy a TV-be, a TV menüjében külső hangszórókra váltunk, és az optikai vagy koax kábel végét dugjuk az erősítőbe. Az én rendszeremnél ez a megoldás nem működik, sajnos a TV-be dugva a HDMI csatlakozót az Realtek HDMI audio opcióknál csak sztereo hang választható, és a TV-ből is csak sztereo PCM jel megy az erősítőbe az optikai kábelen át. Ez a Samsung A659-es TV esetén áll fent, más típusok esetén azonban lehet, hogy működik rendesen az átvitel, és ki lehet nyerni a térhangzást.

Kinek jó akkor tehát ez?

Annak biztosan, akinek van HDMI-s házimozirendszere, vagy HDMI bemenetes LCD/Plazma TV-je, és azon akar filmet nézni. Utóbbi esetén megoldódik a régi probléma, miszerint a képjel eljut a TV-hez, de az audiojelet mégis hogyan juttassuk el oda. Az átlagos felhasználók tömegének viszont egyenlőre csak egy lehetőség, amivel nem nagyon tud élni.

Az audió csatlakozók terén némi tétovaság van a gyártók részéről. Az analóg összekötés még mindig a legnépszerűbb, mert "olcsó" és "egyszerű". Egy digitális bemenettel rendelkező aktív hangfalszett mindenképpen drágább lesz, mint egy sima jack vagy RCA bemenetel. A digitális audio jelek továbbítására általában elégségesnek ítélik az SPDIF-et. A HDMI inkább a házimozi őrülteknek szóló eszközökön jelenik meg. Mivel viszont más audiojel továbbítási lehetőség nincs, ha a piac követni akarja a trendeket, akkor idővel mindenképpen meg kell jelenjenek a HDMI-s hangfalszettek, amiket a játékosoknak szánnak. Legalábbis az én meglátásom szerint... Addig viszont maradnak a jelenlegi állapotok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.