2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Asus ZenFone 5 ZE620KL - zene nélkül mit érek én

A távol-keleti gyártó új készüléke jó eséllyel pályázik rá, hogy mobilos piacon is hasonló sikereket érjen el, mint PC-s területen.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, kijelző

A külső megjelenés tekintetében jogos a "láttuk már valahol” kifejezés. Az Asus azonban figyelembe vette az iPhone X-re érkező kritikákat, ezért sokkal kisebb és elegánsabb a belógó rész, ezáltal kevésbé zavaró. Érdemes megnézni az Asus, a Huawei, vagy a Xiaomi megoldását, hogy a nagyobb képernyőt miként próbálják minél kisebb készülékházba bepasszírozni. Mind a három "keretmentes kijelző” kivitelezés nagyon látványos, de ahogy a mondás tartja, ízlésekről nem lehet vitatkozni, az egyénenként változó, hogy kinek mi tetszik, s mi nem.

A repülőgépgyártásnál használt, alumíniumból készült, cirkon-homokfúvott technológiával polírozott, unibody készülékház és az elő- és hátlapot védő Gorilla Glass üveg a prémium kategóriába repíti az Asus büszkeségét. A külső méretek tekintetében a viszonylag egy kézzel jól kezelhető 153×75,6×8,7 milliméteres dimenziókhoz 155 grammos tömeg társul.

A 2.5 D-s lekerekített képernyő alatt megbúvó, 6,2 hüvelykes, FHD+ (2160×1080 pixel) felbontású, 19:9 képarányú, Super IPS panel megjelenítési minősége kifogástalan. Gyönyörűek a színei, hibátlanok a betekintési szögek, az érzékenysége pedig szintén tökéletes.
Az előlap 90%-át elfoglaló intelligens megjelenítő fényérzékeny szem esetén igazi jó barátunk lesz. Az időzítés szerint bekapcsoló kékfényszűrő és az intelligens szenzorok által automatikusan történő színhőmérséklet állítás, a színskála beszabályozásával engem maximálisan lenyűgözött. Szenzációsan jó az Okos aktív kijelző funkció, amikor is felismeri a képernyő a felé forduló arcot és nem kapcsolja ki kijelzőt. A kijelzőbe belógó szenzorsáv (notch) igény esetén szoftveresen elrejthető, ami véleményem szerint itt teljesen felesleges.

A kijelző felett a fény- és távolságérzékelő szenzorok, a beszédhangszóró, a két színben villogó értesítési LED és az előlapi kamera kapott helyet. Lent a változtatható sorrendű és akár el is rejthető virtuális billentyűk pihennek. A szoftveres androidos gombok helyett talán egy praktikusabb gesztusvezérlés jobb lett volna.

A készülék jobb oldalán lévő hangerőszabályzó és bekapcsoló gombpárosba, ha minden áron hibát akarunk találni, bele lehet kötni. A nyomáspont ugyan tökéletes a fém gombok alatti speciális, hőre lágyuló poliuretán rétegnek köszönthetően, de egy hangyányit lötyögnek a gombok. Ez egyáltalán nem zavaró, csak ront a szinte tökéletes összképen, a hiba egyébként könnyedén orvosolható a mellékelt tok használatával. Az alsó részen a hangszórórácsok, a beszélgetési mikrofon, az USB Type-C csatlakozó és sokak örömére a 3,5 mm-es jack csatlakozó található.

Bal oldalon a SIM tálca, amely két kártyát fogad, hibrid dualSIM megoldással és az egyik zajcsökkentő mikrofon látható, amelyből a felső élre is került egy darab.

A hátlapon lévő kameraelrendezés nem túl egyedi, ez tény. A dizájnt azért feldobja az üveg alatti lakkbevonat a jellegzetes Zen-inspirált koncentrikus körös mintázattal. Tok használata ajánlott az iszonyatosan csúszó hátlap és a síkból kilógó kamerák miatt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS Zenfone 2 - ZenesLapát

    Azért vettem Zenfone 2-t, hogy átjárjon a Zen békéje és nyugalma. Na jó, ez nyilván teljesen kamu.. meg hát, ez egy telefon, vagy nem? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.