Hirdetés

2018. május 25., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS router okosítás A-tól Z-ig.

Ki ne szeretne egy néma, keveset fogyasztó kütyüt, mellyel kiválthatjuk az éjszaka zúgó gépet?

[ ÚJ TESZT ]

Partícionálás parancssorból PuTTY segítségével

A router egyik tulajdonsága, ami miatt használható torrentre az, hogy rendelkezik 2db USB kapuval. Az erre kötött adathordozóra tud letölteni, és erről tud feltölteni is. Én eleinte egy 4GB-os pendrive-ot használtam, amíg teszteltem a rendszert, de utána egy 320GB-os notebook HDD teljesíti a szolgálatot. Hiába a látszólag nagy tárhely, a routerrel gond nélkül üzemel. Tudok olyanról is aki 500GB-os HDD használ, de valószínűleg lesz egy felső korlátja amit fel tud ismerni. A partícionálást parancssorból fogjuk végrehajtani. Lehetne Windows alól is előre telepített programmal, azonban így a legbiztosabb a problémamentes partíció létrehozás még akkor is, ha elsőre talán bonyolultnak is tűnik. De még mielőtt el tudnánk kezdeni a parancssoros vigéckedést, szükségünk lesz egy protokollra, amin keresztül fogunk kommunikálni a routerrel. Aki emlékszik az előző oldalon bekapcsoltuk a Telnet hozzáférést. Ennek most vesszük hasznát, csak egy Windows-os klienst kell telepíteni. A Telnet beüzemeléséhez kövessük az alábbi menüpontokat:

1. Töltsük le a számítógépünkre a PuTTY programot. Ezt könnyen megtehetjük az alábbi linkről . Miután letöltöttük a putty.exe állományt futtassuk, amikor egy ilyen ablakkal kell találkoznunk:

2. Itt a Host Name (or IP address) részhez írjuk be, hogy 192.168.1.1. A Connection type lehetőséget pedig állítsuk a Telnet-re. Ezek után kattintsunk az Open gombra. Itt felbukkan a már jól ismert parancssoros felület a maga fekete alapon fehér betűivel. Ne rémüljünk meg, nem leszünk sokáig itt.

3. A belépéshez írjuk be az admin felületre is érvényes root felhasználónevet – amennyiben ezt választottuk, de nagyon ajánlott ezt használni – és az általunk beállított jelszót.

4. Ha valami hasonló szöveget kapunk a sor bal oldalára, akkor beléptünk és indulhat a partícionálás. [root@WL-001D60E742BB root]$

Miután a telnet kapcsolatunk működik, és be is tudunk lépni keressük elő az adathordozót amit a későbbiekben használni szeretnénk. Én egy FAT32-re formázott 4GB-os Kingston DT100-as pendrive-ot fogok most használni. Egy formázást megejthetünk mielőtt elkezdjük, biztos ne legyen rajta semmi katyvasz. Ezek után dugjuk be a router egyik USB portjába, majd menjünk a webes admin felület Status & Log menüjének System Log almenüjébe. Itt valami hasonló szöveget kell majd látnunk, ami azt jelzi, hogy a router felismerte a hozzá kapcsolt pendrive-ot.

Ezek után el is kezdhetjük az érdemi munkát. Nyissuk meg újra – ha bezártuk A PuTTY programot majd csatlakozzunk a routerünkhöz. Lépjünk be, majd kövessük az alábbi lépéseket:

1. Adjuk ki a df parancsot, mellyel leellenőrizzük, hogy a router valóban felismerte a pendrive-ot, és felcsatlakoztatta. Ez nekünk most a /tmp/mnt/ könyvtár.

2. Egy kis kiegészítés. Mint arra már valószínűleg rájöttünk a PuTTY ablakban nem működik a CRTL+C meg a CRTL+V. Másolni szöveget azonban úgy tudunk, ha a szöveget kijelöljük a Windowsban a szokásos módon, majd másoljuk, átmenve a PuTTY ablakra meg csak megnyomjuk az egér jobb gombját, és márt bent is van a kívánt szöveg.

3. Nekünk ez a mappa nem jó, így csatlakoztassuk le innen a következő paranccsal: umount /tmp/harddisk . Láthatjuk, hogy a df parancsra most már nem adja ki a felcsatlakoztatott lemezünket. Ez így is van jól.

4. Ez után jön a lényegi particionálás és formázás. Ext3 fájlrendszerre fogunk formázni, mivel a router ezzel boldogul el legkönnyebben. Lehet, hogy FAT illetve NTFS fájlrendszerek kezelésére is rá lehet bírni szorgos munkával, azonban az Ext3 fájlrendszer használata a legegyszerűbb. Akkor adjuk ki az alábbi parancsot: fdisk /dev/discs/disc0/disc .

5. Most álljunk meg egy kicsit és vegyük át, hogy milyen partíciókat fogunk létrehozni és mekkora lesz a méretük. Legalább 3 partíció létrehozása szükséges. Kell egy a routerre telepített programoknak, kell egy swap partíció és egy – a legnagyobb – az adattárolásra. Először hozzuk létre a programok partícióját.

6. A partíció létrehozásához nyomjuk meg az alábbi gombokat: n enter p enter 1 enter . Elvileg eljutottunk odáig, hogy kérje a partíció kezdetét. Nyomjuk le az alábbi gombokat: 1 enter . Itt kéri a partíció végét. Döntsük el, hogy mekkora partíciót szeretnénk. Most 512MB-osat fogok létrehozni, de csak azért, mivel kicsi adattárolóval dolgozunk. Ha több 100GB-os tárterület áll rendelkezésünkre akkor érdemes 1GB-osat létrehozni, azzal biztos nem lesz semmi gond. Szóval most 512MB-os partíciót akarunk létrehozni, amihez adjuk ki az alábbi parancsot: +512M enter . Értelemszerűen 1GB-os létrehozásához +1024M-et kell írni.

7. Egy kis kiegészítés. Ha olyan hibaüzenet kapunk, hogy az első partíció már létre van hozva, akkor először azt törölnünk kell. A d gomb lenyomásával majd egy szám beírásával – jelen esetben 1 – tudjuk törölni az adott partíciót. Mivel én egy eredetileg FAT32-re formázott pendrive-val indítottam, ezért nekem törölni kellett a partíciót, hogy az első programoknak szánt partíciót létrehozzam. Mint azt látjuk az m gomb lenyomásával megtekinthetjük az összes parancsot, hogy melyik billentyűhöz milyen parancs tartozik.

8. Miután létrehoztuk az első partíciót a többi már gyerekjáték lesz. Hozzuk létre a második partíciót, melyen a swap foglal helyet. Itt is most csak 256MB-osat fogok létrehozni a kicsi tárhelyre hivatkozandó, de itt is érdemes 512MB-osat létrehozni, azzal biztos nem lesz gond. Szóval a partíció létrehozásához kövessük az alábbi instrukciókat: n enter p enter 2 enter . Itt megint meg kell állnunk picit. Itt kell megadni a második partíció kezdetét. Tekintsünk csak az aktuális sor elejére! Nekem most az alábbi szöveg áll itt: First cylinder (64-491, default 64): . Ez annyit jelent, hogy az első partíció elfoglalja az első 63 "cylindert". A default érték mögötti – jelen esetben 64 – értéket írjuk be mindig, mivel akkor fogjuk a második partíciót közvetlenül az első vége után létrehozni. Szóval folytassuk a begépelést: 64 enter +256M enter. Ezzel kész is a második partíció, a swap partíció.

9. A harmadik partíció az adatoknak lesz, ehhez érdemes az összes maradék tárhelyet felhasználni. Lehet több partíciót is létrehozni, azonban mint azt a cikk elején is írtam az átlagos felhasználóknak készül a cikk, akik csak az alapfeladatokat akarják használni a routeren. A későbbiekben – ha jobban érdekli őket a téma – természetesen felül lehet bírálni az itt lévő konstrukciót, ez csak kiindulási alapnak szolgál. Szóval mivel már profik vagyunk a partíció létrehozásában gyorsan túl is leszünk rajta, írjuk be az alábbi betűket: n enter p enter 3 enter – default kezdő érték megadása, ami nálam 96, de ez az első két partíció méretétől függ, mint azt az előző pontban kitárgyaltuk – 96 enter . Itt megint álljunk meg kicsit. Itt meg kell adni a harmadik partíció végének a helyét. Mivel nem akarunk több partíciót létrehozni, ezért érdemes megint a default mögötti értéket használni. Mivel nekem csak 4GB az összes tárhelyem, ezért nekem a 491-es szám szerepel itt, de ez mindenkinek más. Szóval: 491 enter .

10. Ezzel kész is a három partíció. A programból való kilépéshez és az eddig beállítások mentéséhez nyomjuk meg a w gombot majd üssünk entert. Az alábbi szövegnek kell megjelennie:

11. Az fdisk –l paranccsal le is ellenőrizhetjük, hogy megvan-e az összes partíció. Mint láthatjuk nekem megvan.

12. Most formázzuk le őket egyesével, adjuk ki az alábbi parancsot: mke2fs -j /dev/discs/disc0/part1 . Ezzel le is formáztuk az első partíciót. Ha sikeres ezeket a szövegeket kell látnunk a képernyőn:

13. Most készítsük el a második, swap partíciót: mkswap /dev/discs/disc0/part2 .

14. Most formázzuk meg a harmadik, adat partíciót: mke2fs -j /dev/discs/disc0/part3 .

15. Ha a harmadik partíció leformázása nem sikerülne, akkor van egy kis tipp. Lehetséges, hogy a partíció mérete túl nagy, több 100GB. Ekkor a router korlátozott memóriája miatt nem képes a parancsot végrehajtani. De ne aggódjunk a már fentebb létrehozott swap partíció bekapcsolásával le fog futni a parancs. A swap partíció bekapcsolásához üssük be az alábbi parancsot: swapon /dev/discs/disc0/part2 . Ezek után a fenti paranccsal sikerülnie kell a formázásnak.

16. Miután sikerült minden indítsuk újra a routert. Ehhez egyszerűen adjuk ki a reboot parancsot. Ekkor a PuTTY ablakunk bezárul, újra kell csatlakozni Telnet-en keresztül.

17. Miután újra csatlakoztunk egy df parancssal leellenőrizhetjük, hogy mindent rendben csináltunk-e. Ha igen ilyen kép fog minket fogadni:

Kész is vagyunk a partícionálással, a következő oldalon fogom bemutatni hogyan kell az üres partíciókat megtölteni tartalommal. Ígérem, a következő oldal után már torrentezhetünk is. Nomeg kevesebbet kell majd parancssorozni is. ;)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.