Hirdetés

2018. május 25., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS router okosítás A-tól Z-ig.

Ki ne szeretne egy néma, keveset fogyasztó kütyüt, mellyel kiválthatjuk az éjszaka zúgó gépet?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Jelen kis írásomban egy olyan ASUS router családra szeretném felhívni a figyelmet, majd kiindulási alapot is adni, amely kis energiaráfordítással komoly kis gépezetté varázsolható. Amikor én megvettem a routerem, hogy de jó lesz, majd töltök éjjel-nappal akkor sajnos nagyon sok negatív csalódás ért. A gyári felépítéssel nem működött semmi. Nagyon csalódtam, és magamban elkönyveltem, hogy a gép nélküli torrentezés csak álom marad... Azonban rátaláltam itt a Ph!-n egy olyan segítő közösségre, amely minden - néha bugyuta - kérdésemre válaszolt, így már ott tarthatok, hogy a most kezdő - itt a hangsúly a kezdőn van - felhasználóknak egy olyan all-in-one alapot adjak, amivel el lehet indulni. A cikkem célja, hogy egy parancssort életében nem látott egyén, aki csak torrentezni szeretne a routerén be tudja állítani az alapvetően szükséges dolgokat, majd ha kedve és ideje engedi tudja ezt fejleszteni és építeni rá. Aki már magától fel tud tenni egy OLEG firmware-t és be tudja konfigurálni az rtorrentet annak nem fog semmi újat mondani az írásom, azonban akiknek meg semmit nem mondanak ezen szavak, ők olvassanak tovább.

Megpróbálok végigmenni a router kiválasztásától kezdve a teleptés utolsó fázisáig úgy, hogy minden alapvető funkciót bemutatok és elmagyarázok. A néha talán túl részletes magyarázat is pont emiatt van, akinek túl unalmas elnézést kérek. A kezdő felhasználók pedig olvassanak figyelmesen, elméletileg minden fontos infó le van írva, ha esetleg hiba lenne benne, kérem a tapasztaltabb felhasználókat, hogy javítsanak ki!

Akkor ennyi bevezető után kezdjünk is bele. A cikkben az ASUS WL-500G Premium V1 illetve V2 valamit az ASUS WL-500W routerekkel fogok részletesen foglalkozni, de a hasonló "okos" ASUS routerek telepítése is hasonló. Azért is ezekkel foglalkozunk, mivel ezek hardver tartalma már elegendő ahhoz, hogy egy otthoni kis torrent szervert üzemeltessünk aránylag zökkenőmentesen. Nézzük is meg, hogy melyik router milyen specifikációkkal bír, illetve, hogy melyiket érdemes megvásárolnunk.

ASUS WL-500g Premium V1

ASUS WL-500g Premium V1 kívülről-belülről

Ez volt az ASUS időrendbeli első routere, amelyre a cikkben kitérnék. A gyári firmware-val teljesen alkalmatlan torrentre, de tökéletesen használható hozzá az OLEG firmware is. Technikai adatok:

Processzor: BCM4704/BCM4780 264MHz
ROM: 8MB
RAM: 32MB DDR 32bit
WiFi: MiniPCI 802.11g (BCM4318E)
USB: 2 x 2.0
LAN/WAN: 10/100 Mbps

Ennek a routernek van még egy érdekessége, pályafutása során két különböző antennával is felszerelték. Az antennákról egy kis képecske Laca 012 jóvoltából.

Az első antenna egy 2005-ös routerről a második egy 2007-es routerről származik. Mint az jól látszik, lecsíptek belőle, ami a WiFi erősségét befolyásolja méghozzá negatív irányba.

A router nagy népszerűségnek örvendett a maga idején, ma már sajnos nem kapni, csak a hardverileg gyengébb és "butított" V2-est. Ez nem jelenti, hogy nem lehet a V2-t használni torrentre, csak érdekes, hogy az idő előrehaladtával egy gyengébb vassá alakult át eme kütyü.

ASUS WL-500g Premium V2

ASUS WL-500g Premium V2 kívülről-belülről

A Premium V1 ráncfelvarrt változata, ami sajnos gyengébbre sikerült. Nézzük, hogy technikai paraméterekben mit léptünk vissza:

Processzor: BCM5354 240MHz
ROM: 8MB
RAM: 32MB DDR 16bit
WiFi: 802.11g (SoC)
USB: 2 x 2.0
LAN/WAN: 10/100 Mbps

Gyengébb processzor, 16 bites memória, lapra integrált WiFi kártya. Sajnos ezek bizony visszalépések, viszont ma már csak ezt a verziót kapni boltokban. Ehhez hozzátartozik az is, hogy akik V2-t használnak ugyan úgy el tudnak minden funkciót érni, csak számomra érthetetlen a lassabb hardver. Az antennája SMA csatlakozású, így ha a hatótávolság miatt vennénk n-es routert egy nagyobb antenna lehet megoldaná a problémát. Kérdés, hogy a két router közti árkülönbségből milyen antena jön ki illetve az milyen viszonyban van a WL-500W teljesítményével.

ASUS WL-500W

ASUS WL-500W kívülről-belülről

A WL-500W az ASUS első USB-s routere, amely már a fejlettebb n-es WiFi szabványt ismeri. Ez nagyobb adatátviteli sebességet és nagyobb hatóugarat szavatol. Éppen emiatt drágább is, de ha belepillantunk a hardveres tartalomba akkor látni fogjuk, hogy nem csak a WiFi modulban hoz újat a V2-es routerhez képest.

Processzor: BCM4704/BCM4780 264MHz
ROM: 8MB
RAM: 32MB DDR 32bit
WiFi: MiniPCI 802.11n (BCM4321L+BCM2055)
USB: 2 x 2.0
LAN/WAN: 10/100 Mbps

Visszakerült a V1-ből már ismert processzor és ram kezelés, nomeg nem utolsó sorban a WiFi kártya is MiniPCI bővítősínben foglal helyet. Valószínűleg azért is lett a V2-es Premium hardverileg kicsit gyengébb, hogy ne kavarjon be az árban magasabb szintet elfoglaló n-es testvérének. Így talán azok is a drágább router után fognak nyúlni, akik esetleg az n-es WiFi szabványt nem tudják kihasználni.

Miután megismerkedtünk mindhárom routerrel döntsük el, hogy melyik lenne nekünk a legmegfelelőbb. Sajnos a V1-est már nem kapni, így lényegében 2 routerre szűkül a kör. Nekem egy V1-es Premiumom és egy WL-500W-m is van. Jelen helyzetben én inkább a WL-500W vásárlását támogatnám. Mindamellett, hogy időtállóbb a modernebb WiFi szabványnak köszönhetően egy picit hardverileg is erősebb. Ezt megfejeli, hogy árban sincs ma már olyan észbontó különbség a kettő között, így - számomra - egyértelmű lenne a választás.

De ha megvettük az okos routerünket akkor már ugye torrentre is használni akarjuk, ahhoz meg még el kell végezni pár módosítást. Ha felkészütünk a telepítgetésre lapozzunk tovább, ahol belefogunk a router mélyebb rétegeiben való turkálásnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.