2021. január 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS K42Jv-VX051D notebook

Azaz az új Notebookom rövid bemutatása

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

Mivel a géphez nem jár előre telepített operációs rendszer, így egy MSDN-es Windows7 Professional x64 (BME-s hallgató vagyok, így igényelhettem serialt :) ) fogja ellátni ezt a szerepet.

Hirdetés

A BIOS meglehetősen minimalista, igazából a Pontos időn, és a Boot sorrenden kívül mást nem is állíthatunk rajta. Én az IGP-nek szerettem volna adni egy kicsit több memóriát, mert eredendően 32MB jár hozzá, de sajnos ezt nem tudtam beállítani.

Miután feltelepült az operációs rendszer, előkerült a csomagból a telepítő CD, amin a driverekkel együtt, több hasznos vagy kevésbé hasznos program is megtalálható. Szerencsére kiválasztható, hogy mit szeretnénk feltelepíteni.

A bekapcsoló gomb

Maga a bootolás elég gyors, kb 1-1,5 perc alatt betöltődik minden program, gadget,

Játékokat csak próbaként futtattam idáig (Need for Speed Shift, F1 2010, Battlefield Bad Company 2, Mirror's Edge), de natív felbontáson közepes beállítások, és 2x vagy 4x AA mellett eddig teljesen játszható FPS-sel futottak. Pontos értékeket nem tudok mondani, annyira ez a része nem érdekel.

Amelyik részét többet használtam, az az ArchiCAD és az ArtLantis. Alapesetben egyik program sem vált át az integrált kártyáról, a GT335-re, de szerencsére ezt a problémát manuálisan lehet orvosolni az Nvidia driverben. Azt kell mondjam, hogy nagyon észre lehet venni a különbséget. Valóban igaznak tűnik az a mondás, hogy a CAD programok az Nvidia kártyákat szeretik. Egy olyan eladót találtam a kb. 10 olyan informatikai boltban, ahol jártam, aki meg is tudta mondani ennek az okát (ezúton is köszönet érte). A titok a CUDA technológiában rejlik, ami egyszerűen fogalmazva besegít a processzornak azoknál a programoknál, amelyek ki is tudják használni ezt a lehetőséget. Már a program betöltése is rövidebb ideig tart, ha a GT335 dolgozik az IGP helyett.

A két kártya közti különbség még szembetűnőbb, ha renderelésre kerül a sor. Ebben az ArtLantis programra tudok hivatkozni. Az előző gépemnek (1mag 1,7Ghz; 1,5GB memória; Mobility X700 vidkari) elkészíteni egy képet ~6 perc erőfeszítésbe került. Ugyanazt a jpeg képet, ugyanolyan minőségűre az IGP-vel 75-80 másodperc alatt sikerül előállítania, míg a GT335-öt használva ez az idő lecsökken 40-45 másodpercre.

A rendereléshez használt tesztkép

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.