2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Asus GTX960 4GB STRIX + kiegészítő hardverek

Miben rejlik a GTX960 ereje, népszerűsége? Hardver bemutató otthoni tesztkörnyezetben.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Mindezek tükrében kijelenthető a hivatalos tesztek, valamint saját mérések alapján is, hogy a GTX960 jóval erősebb kártya, aminek elsődleges oka az új tervezésű GPU. Tehát akinek GTX660, vagy hasonló "erejű" videokártyája van, az nem jár rosszul egy GTX960 váltással. Sőt, a másik oldalról a hasonló árfekvésű, azonban 256 bites memóriavezérlővel rendelkező R9 380 sem tudja nagyon (szerk) megverni az Nvidia közönség kedvenc megoldását, bár megszorongatja több esetben is. Ez a legtöbb esetben a játékfejlesztőktől függ, melyik GPU felé optimalizáltak jobban. Fogyasztásban, driver meghajtók terén mindenképpen a GTX960 előz, teljesítményük azonban hasonló, hol az egyik, hol a másik jobb játékprogramok alatt. (Az R9 380X viszont már más kérdés)

Tehát nem tesz rossz lóra az, aki ilyen videókártyában gondolkodik! Azt is el kell ismernünk azonban, hogy pusztán technikai adatokat elemezve az R9 X sorozata előrébb jár például a majdani DX12 esetében. (erre jó példa a nem is olyan régi baki az Ashes of Singularity stratégiai játék alfa verziójának megjelenésekor. Bővebben erről itt lehet olvasni.
Azonban ne legyenek kétségeink, hogy a Zöldek mérnökei nem találnak ki valamit a későbbi driverekben, mert ezen a területen viszont előrébb járnak.

Fogyasztás tekintetében meghagyom a részletes technikai leírásokat a nálam sokkal hozzáértőbb kollégáknak, így maradok a hivatalos adatoknál, azaz terheletlen állapotban alig fogyaszt valamit a GTX960, és mint említettem, a ventilátor sem dolgozik ilyenkor, terhelt állapotban pedig a GTX660-nál jóval kevesebb áramot eszik.

Ez nagyjából maximálisan 120W körül van, a kártyához bővel elég egy minőségi 400W-os tápegység. Fentiekből még az következik, hogy ár/teljesítménybeli AMD ellenfelénél még inkább kevesebbet fogyaszt, tehát ha valakinek tápegység csere miatt kellene gondolkodóba esni, akkor ezeket a tényeket semmi esetre se hagyja figyelmen kívül.

Zárszó

A végére a személyes véleményem, élményeim összegzése: a memóriaváltással elértem, hogy a rendszer gyorsabb lett, nagyobb a tárterület mindennek (programok, játékok) csak jót tehet, itt érvényesül a "méret a lényeg" elve. És már most is van egy-kettő játék (SW Battlefront, Ashes of the Singularity...stb), a jövőben meg még több lesz (pl az új DOOM), melyek erősen igénylik majd a minimum 8 GB, vagy több rendszermemória meglétét, emiatt egyáltalán nem rossz beruházás egy 16 GB-os szett. Abból is nagyon jó a Kingston HiperX Fury sorozata, és természetesen a DDR3 vagy éppen DDR4 modulokat befogadó alaplap tulajdonosok kedvükre válogathatnak.

A merevlemezre nem fecsérelnék több szót, mindent leírtam korábban, akit érdekel, a cikk végén elérhető linken tovább olvashat a WD Purple széria felől. Itt a lényeg számomra: hosszú élettartam, csendes üzemmód, minőség. És ezzel kifejeztem minden fontos kívánalmat. A Trust klaviatúráról is elmondtam minden lényeges információt, de aki esetleg szemezne vele, a cikk végén a linkeknél megtalálja a gyártó hivatalos oldalát.

ASUS GTX960 STRIX 4GB: bevallom őszintén, a vásárláskor is tartottam tőle, mert a puszta technikai adatok alapján vegyes érzelmekkel helyeztem a PCIE slot-ba. De végül a tesztek, és persze a játékok meggyőztek róla, hogy nem volt rossz választás, a fogyasztása nagyon kedvező, nem kell az Elmű behajtóktól tartani. :) A lényeg, hogy a kártya tökéletesen alkalmas a tartós 60 FPS körüli értékekre a megfelelő játékbeállítások mellett.

Ez bőven elegendő, feltéve, ha a leginkább használt 1080p felbontású, 60 Hz képernyő frissítésű monitoron játszunk. A monitoromból, és a legtöbb esetben alkalmazott VSync - ON kapcsolóból egyenesen következik, hogy a maximális framerate kb. 60 volt, ami ugyebár attól van, hogy egy játékban a maximális FPS legfeljebb az alkalmazott monitor képfrissítési értékével lesz egyenlő. (kellene már egy újabb 120 / 144 Hz monitor...)

Végszóként én az erősen ajánlott kategóriába sorolnám ezt a kártyát úgy, hogy még csak nem is matattam az ASUS GPU Tweak programjával. Ennek oka, hogy a legtöbb felhasználó beteszi a kártyát és használja, nem fáradozik órajel állítgatásokkal. Halkan jegyzem meg: én is csak a beépített három (de igazából csak egy, az OC) opciót fogom használni, nem szándékozok manuális állítgatásokkal foglalkozni.

Aki pedig a másik, azaz a Piros oldalt kedveli, és hasonló árfekvésben keresgél, az R9 380X mellett teheti le a voksát, ez a kártya az, amelyik megszorongatja, és több esetben megelőzi a GTX960 Strix változatát, átlagosan 70-80W többlet fogyasztásért cserébe. Ez nem olyan nagy érték, főleg ha van egy megfelelő, minőségi tápegységünk.

Remélhetőleg a jövő évben kijön a GTX960Ti, és akkor még jobb áron lehet majd hozzájutni ehhez a kártyához! Addig is mindenkinek kellemes játékot, valamint jó olvasást kívánok itt, a PH berkeiben!

Hunork

És mivel aktuális, ezúttal kívánok Mindenkinek Boldog Új évet!

Linkek a cikkhez:

Nvidia
Asus GTX960 Strix PH teszt
Kingston
TP-Link
WD Purple
Trust GXT280
SuperRam
Aida64
CrystalDiskMark
3DMark
Luxmark
Catzilla

Azóta történt

  • ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

    Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.