2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Asus GTX960 4GB STRIX + kiegészítő hardverek

Miben rejlik a GTX960 ereje, népszerűsége? Hardver bemutató otthoni tesztkörnyezetben.

[ ÚJ TESZT ]

Kingston HyperX, WD Purple, Trust GXT280, Router

Tisztelt fórumtársak, Prohardver-lakók!

Eljött a karácsony, ennek okán megleptem magamat, és persze fiamat is pár aprósággal, így folytatom régóta vezetett blogbejegyzésemet.
A jövő azt vetíti előre, hogy kénytelen leszek platformot váltani Intel vonalon (1150, de ez még vita tárgya...), de addig is a jelenlegi masinát próbáltam fejleszteni, amennyire erőmből tellett, hiába no, mindenki nem lehet Jedi. És rögvest leszögezném, hogy a karácsony jó, a halászlé jó, a töltött káposzta is, a bejgli főképp, a házi pálinka meg nemkülönben! Így ezennel is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

Korábban már részletesen beszámoltam több lépcsőben számítógépem folyamatos újkori átalakulásáról, melynek alapjai ezek voltak Intel CPU vonalon: E5200 – G840 – i3 2100 – i5 3470, Nvidia vonalon pediglen Asus 8800GS – Gigabyte GTX550Ti - Asus GTX660 – Asus GTX960. Memória terén sem tétlenkedtem, kezdődött 2x2 GByte Kingston DDR2, majd 2x2 GByte Kingston DDR3, aztán 2x4 GByte GEIL Corsa DDR3, majd a mostani 2x8 GByte Kingston Black Fury DDR3 1600MHz.

Ennek örömére lesz két evolúciós táblázat is, hogy látni lehessen, milyen mérföldköveket jártam be. Természetesen mindent nem fed le a két összesítés, én már vén róka vagyok, 386DX-el kezdtem még az őskorban, így az összes alkatrész nem szerepel bennük, aminek egyik oka, hogy a kezdetekben csak ezoterikus magányban tesztelgettem, és közben olvastam, olvastam, tanultam. Úgy érzem, soha nem fogok eleget tudni. Ez az emberi sors lényege dióhéjban. A másik ok, hogy számítógépes pályafutásom hajnalán még nem voltam tagja eme jeles Közösségnek.

Kezdetnek itt az első evolúciós táblázat, hogy szépen ráhangolódjunk az előttünk lévő oldalakra, méghozzá a 3DMark tesztprogram segítségével. De nem kell kétségbe esni, lesz még 3DMark a következő oldalon is!

Akit érdekel, utánam olvashat a blogok, vagy a cikkek között, ott megleli a korábbi teszteket, vagy éppen a Windows-al kapcsolatos elmélyülésemet. Remélem, hogy sikerült minden alkalommal megfelelő képet adnom a változásokról, és nem elsősorban szakmai vonalon, - bár igyekeztem -, hanem az átlagembert megcélozva. Ezzel annyit szerettem volna elérni, hogy bemutassam: mikor, milyen fejlesztés hozott valóban látható javulást, főleg a sokak által kedvelt játékprogramok használata során. Mikor kedvenc operációs rendszerünk volt írásom tárgya, akkor is az apró trükkök, nagyon egyszerű, mégis eldugott megoldások érdekeltek.

Lássuk jelen írásomat: a főszerep az új videokártyáé, egy Asus GTX960 Strix személyében, de a cikk elején pár mondatban szót ejtek egy Kingston memóriáról, egy Western Digital merevlemezről, egy csodás billentyűzetről, és érintőlegesen egy routerről. Mint mindig, most sem összetett grafikonok készítése volt a cél, erre tökéletesek a PH belső tesztjei. Éppen ezért igyekeztem az egyszerűség vonalán maradni, remélem, ez nem baj! Tehát előre bocsátom, hogy nem jól felszerelt laborban készült jelen írás, hanem otthon a roskadozó számítógépasztalon, a karácsonyfa mellett.

KINGSTON DDR3 HyperX Black Fury 1600 MHz

Először nagyon röviden a memóriáról essék szó. Az új darab a Kingston 2x8 GByte HiprX Black Fury. Amit tudni érdemes róla, hogy kifejezetten gamereknek szánták, a leginkább keresett DDR3 családhoz tartozik, szabványos 1,5 Voltos, CL10-es időzítésű, 1600 MHz-es, hűtőbordás memória. A gyártó gondoskodott róla, hogy négy színben is elérhető legyen, így mindenki az alaplapjához igazítva választhat belőle. Természetesen lehet választani a frekvencia sebességek között, nyilván mindenki az alaplap – processzor párosnak megfelelőt fogja megvásárolni.

Egyebekben itt egy link, ahol angol nyelven bővebben lehet olvasgatni róla: Kingston test

AIDA64

Itt az új memória teljesítményére voltam kíváncsi. Ebből nem készítettem evolúciós táblázatot, mert a különböző verziók nem mindig hasonló elven számolnak, így meglepő és ellentmondásos eredményeket kaphatunk. Például a CPU tesztben van olyan, ahol az új Aida pontszáma kevesebb egy új processzor esetében, pedig a G840 nyilván nem számol gyorsabban, mint egy i5 processzor.

SuperRam

Itt meg egy kép az általam most először használt SuperRam program beépített tesztjéről. Hogy a 10 valószínűleg jót jelent, azt csak a decimális számrendszer alapján gondolom, nincs összehasonlításom ezen a téren.

Winrar

Csak a próba kedvéért futtattam le a beépített tesztjét, hogy mit hoz a memóriabővülés, és mint látható lesz, itt nyilvánvalóan a processzor ereje számít, nem a memória modul nagysága. Itt is inkább az elmúlt évek változásait lehet leolvasni, ismét csak evolúciós szinten, íme a második ilyen táblázat:

Westren Digital 1TB Purple

Másik karácsonyi meglepetésem egy Western Digital 1TB Purple szériás merevlemez. Vásárláskor a fő szempont az adattárolás volt, nem pedig rendszerlemez használat, és a szuper sebesség kihasználása. Arra különben is kiváló választás lehet egy jó minőségű SSD meghajtó. Amit tudni érdemes, hogy ezeket a Purple szériás merevlemez-meghajtókat napi 24 órás folyamatosan működő, és adott esetben nagy felbontású felügyeleti rendszerekhez tervezték, otthoni használat esetén pedig elsősorban adatok tárolására. (film, zene, képek, dokumentumok)

A WD Purple merevlemezek kialakítása azért is előnyös, mivel az olvasási és írási ciklus gyorsabb ezzel a szériával egy töredezett, adatok tárolására használt merevlemezen, és ezt a gyártó fennhangon hirdeti is. Az olvasás/írás közel azonos sebességgel történik. A WD a AllFrame technológiát alkalmazta ennél a típusnál, melynek lényege, hogy az átlagos merevlemezeket napi nyolc órás használatra kalibrálják be, míg ennél a típusnál a 7/24 elve érvényesül, tehát a folyamatos terhelés és használat az elsődleges szempont.

Így elmondhatjuk, hogy pár ezer forintos plusz kiadásért cserébe egy roppant hatékony, csendes, adattárolásra, archiválásra megfelelően gyors merevlemezt kapunk. Szerk: Elsősorban akkor érdemes használni ezt a szériát, ha naponta hosszú távon van bekapcsolva a gép otthoni környezetben, vagy esetleg több napon keresztül is így üzemel kedvenc masinánk. Természetesen támogatja a RAID megoldásokat is, ha valaki ebben gondolkodik. A háttértárolóra a gyártó egyébként három év garanciát vállal. Vásárlásakor a döntésemet nagyban segítette a PH ezzel foglalkozó szakmai topikja!

És egy gyors teszt a CrystalDiskMark programmal. Nem fogom szakérteni, csak közzéteszem. A profik majd elmondják a szakmai észrevételeiket, és abból majd mindenki tanul, így én is.

TRUST GXT280 Illuminated Keyboard

Mindig is szerettem a világítós billentyűzeteket, több is volt már használatban otthonomban. (Az első egy Revoltec volt, nagy kedvencem, amihez egy csereügylet révén jutottam hozzá.) Azonban idővel, pontosabban idő előtt a legtöbb elhasználódott, a billentyűk kiestek, kikoptak, vagy éppen elkezdtek hangosan zörögni, a megvilágítás is tompult. Ebben az évben aztán hosszas utánajárás, olvasgatás után elhatároztam, hogy veszek egy TRUST GXT280 klaviatúrát.

Mint tudjuk, a megvilágított billentyűzetek hazai piaca elég szűkös, aminek legfőbb oka, hogy bár számtalan ilyen eszköz létezik, a legtöbb esetben szenvednek a lokalizáció hiányától. És valljuk be: a legtöbb otthoni PC tulajdonos magyar kiosztású klaviatúrát használ. Másfelől nem éppen az olcsó kategóriába tartoznak ezek a világítós megoldások, bár az új darab pont rácáfol mindenre, így a magas árra is.

A termék csomagolása első osztályú, a külsőt tekintve azt hiszem mindenkinek egyértelmű, hogy a gyártó melyik vásárló réteget célozta meg az eszköz megalkotásakor. A dobozban csak maga a billentyű volt, semmi egyéb, még telepítő CD sem, ami nem baj, mert minden operációs rendszer felismeri, sőt Windows 7 és afelett az extra multimédiás gombok működésével sincs probléma.

A billentyűzet mérete tökéletes, sem túl nagy, sem agyondizájnolt, közepesen magas, szemnek is tetszetős, és ránézésre akár mechanikus eszköznek is nézhetnénk, de ez csak látszat, természetesen a megszokott membrános technológiával fogunk találkozni.

Anyagminőség szempontjából nem foglalnék gyártástechnológiai szakvéleményt, de egy biztos, az olcsóság nem ment a minőség rovására, a gombok érintése kellemes, nem zörögnek még hosszan tartó használat után sem, a Space sem zörög, mint korábban a régi világítós billentyűimnél. Azt azonban halkan jegyzem meg, hogy éjjel nem nagyon gépeltem szuszogó feleségem mellett, ez a gyártmány egyértelműen nem titkárnőknek készült, hanem gamereknek.

A gombok feliratai kikapcsolt megvilágítás mellett legfeljebb nappal alkalmasak levelek megfogalmazására, de szerencsére a TRUST gondoskodott róla, hogy három szín közül válasszunk. Ezek a megszokott játékos-piros, a gépeléshez tökéletes zöld, valamint a középutas sárga, ami a legjobb választás nappali tevékenységekhez. A megvilágítás egyenletes, nem homályosodik a széleken, gyakorlatilag minden betű élesen világít, még a Funkció gombok és a Numpad gombjai is. És hogy fokozzuk az élvezeteket: a megvilágítás erősségét is szabályozhatjuk három fokozatban, ez a módszer ebben az ársávban bizony igen ritka.

A több hetes használat során kifejezetten pozitív összkép alakult ki bennem a klaviatúrával kapcsolatban. Persze lesznek, akiknek még a GXT280 is a zajos kategóriába tartozik, de ez szubjektív tényező, és hát nem is a felső szegmensről beszélünk, már ami az árcédulát illeti.

Ami biztos, hogy a TRUST egy igazán kiváló ár/érték aránnyal rendelkező perifériát barkácsolt össze nekünk, játékosoknak, hiszen a gombok megvilágítása elsőrangú, a felhasznált anyagok minősége az erősen megfelelt kategóriába sorolható, az ára pedig pénztárcabarát. Én még 8000 forintért vásároltam, azóta kicsit feljebb ment az ára, de a lényeg, hogy tízezer körül már beszerezhető.
Én nem csalódtam benne, pár hónapja már használom, csak ajánlani tudom mindenkinek.

TP-Link Archer C20i

Újabb karácsonyi meglepetés: mivel a régi Belkin kezdte felmondani az ötéves szolgálatot, a napokban birtokba vettem új routeremet is, méghozzá a TP-LINK Archer C20i személyében. DIGI100 előfizetés mellé ideális választás, főleg, hogy Digi kuponnal még olcsóbban is tudtam megvásárolni. Három beépített antenna van a belsejében, kezeli a 2,4 és 5GHz szabványokat, van USB portja, ami nem rossz ötlet, főleg, ha nyomtatónk is van, és mindennek tetejébe nincs eldugva a reset gomb! Amíg csomagot nem váltok, tökéletes választás, ajánlani tudom, ráadásul még szép is. Itt is megköszönném a fórumozóknak a vásárláshoz nyújtott segítségüket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

    Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.