2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Asus GeForce GTX 560 Ti kupaktalanítás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáljam? Kipróbáltam! A módszer egyszerűsége ellenére mindenki csak saját felelősségére próbálja ki!

[ ÚJ TESZT ]

Ritkán használok fejhallgatót, a stúdió monitorok hangját pedig nagyon beárnyékolta a süvítő levegő hangja. A címben szereplő VGA DirectCU II hűtést kapott, a gyári két kis játékventilátort rég lecseréltem két alacsonyfordulatú 12-esre, akkor újra is pasztáztam, azonban mégis csak ferde szemmel néztem a böszme nagy kupakra.

Akkor jöttem rá, hogy valami nincs rendben, amikor futtattam (volna) egy FurMark-ot, azonban a hőmérséklet másodpercenként egy fokot emelkedett a gép újraindulásáig. Ugyanez volt maximumra tekert légkavarókkal is.
Mostanában csak Diablo 3-mal játszom, az alatt is 70 fokos a GPU. Egyértelmű volt, hogy sok választásom nincs, mert ilyen légáram és hőcsöves borda mellett csak egy helyen lehet hiba...

Megnéztem pár videót, beleolvastam egy külföldi fórumba, a módszer egyszerűnek tűnt: fel kell melegíteni a kupakot 120 fokra, aztán csak le kell pattintani. Láttam többféle megoldást, viszont egyiket sem tudom itthon megcsinálni, ezért rövid gondolkodás után szegény ember vízzel, vagyis alumínium bordával főzött...

Fogtam egy régi P4-es bordát, gáztűzhelyen felmelegítettem 120 fokra (a méréshez multimétert használtam), majd ráhelyeztem a VGA-t pár másodpercre (azon is megmértem a hőmérsékletet), utána késsel benyúltam a kupak alá és valóban nagyon kis erő kellett az eltávolításához.

A régi paszta, vagyis a megkövesedett valami eltávolítása után némi borda csiszolás következett és jöhetett a gondolkodás...

Ugyanis az eredeti rögzítés így már nem lesz jó, kereken 1,5mm-rel kerül lejjebb a borda. Gyárilag pont akkora távtartók voltak, amilyenek kellettek. A nyák és a mag között 3,5mm magasságkülönbség lett 5mm helyett.
Többszöri rugós-csavaros próbálkozás után megakadt a szemem valamelyik régebbi házamból maradt winchester rögzítő gumibakokon.

Magasságuk 5mm, viszonylag nagy erő kell a 3,5-re összenyomásukhoz, tehát fokozatosan tudom majd rányomni a bordát a magra és ellenőrizni a párhuzamot és távolságot. Így nem kellettek rugók sem, csak négy csavar.

Összerakás után lecsavartam a ventilátorokat minimumra, és néztem egy idle hőmérsékletet: kellemes 35 fokra állt be. Kupaktalanítás előtt sem volt sokkal több, maximum 41-42, viszont indítottam egy Diablót, és hosszabb játék után sem ment 55 fok fölé a hőmérséklet!

Ez 15 fok javulás, ami azt hiszem megérte ezt a kis módosítást!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.