2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ASUS FonePad 16 GB

Szerintem az ASUS FonePad egy multifunkciós tablet és így is kell róla gondolkodni.

[ ÚJ TESZT ]

Belső kialakítás

A technikai dolgokhoz nemigen értek és a tesztben is volt bőven számháború, így CPU/RAM tesztekbe nem mennék bele, remélem, ezt elnézitek nekem. Inkább két kapcsolódó dologra hívnám fel a figyelmet.

A készülék itthoni megjelenésével együtt jött a hír, hogy az itthon forgalomba kerülő Intel Atom Z2420 1,2 GHz-es procival szerelt változat mellett már elérhető Taiwanon az 1,6 GHz-es változat is.
A fórumban szó volt róla, hogy ezt érdemesebb-e megvárni vagy sem. Jelenleg azt az információt tudom megosztani veletek, hogy itthon nem rendelhető ez a termék, ha ezzel kapcsolatban változás lesz, akkor sem várható őszig ilyen verzió beérkezése.

A "Magyar verziós FonePad" 16 GB-os tárhellyel és dual kamerával került forgalomba. Ez azt jelenti, hogy szemben más országokban vásárolható verziókkal van HÁTOLDALI kamerája is.
Vásárláskor, webshopos nyomott áron kirakott termékre felcsillanó szemmel érdemes erre odafigyelni!
Természetesen nem azt mondom, hogy ilyet ne vegyen senki, de ez biztosan nem hazai termék, aminél lehetnek esetleges problémák a garancia érvényesítésekor.

Szoftverezettség

A FonePaden futó Android felhasználói felülete majdnem teljesen a gyárival megegyező kinézetű. S2-n CM 10.1-es romot használok, így ezt nagy örömmel vettem. Az ASUS csapata tényleg csak ott nyúlt bele, ahol lehetett rajta egy kicsit javítani, így szerencsére nem kellett megküzdenem sem egy újabb Sense, sem egy újabb TouchWiz felület megismerésével és megszokásával.

A készülék bekapcsolását és a beüzemelés első lépéseinek elvégzését követően szinte egyből jelezte, hogy egy rendszerfrissítés elérhető. Sajnos ez nem a 4.2.x-es változat volt, hanem javítások a már futó 4.1.2-es romhoz. Ezekből a frissítésekből gyors egymásutánban 3-at is talált a rendszer, melyek a következő verziószámra hallgatnak:

V3.1.16, V3.1.17, V3.2.2

Furcsaság, hogy a rendszerfrissítések menüben az Ön rendszere naprakész üzenet volt olvasható... aztán közben meg éppen töltődtek le a frissítések.

A FonePad gyári böngészővel érkezik, én Chrome-ot használok általában. A böngészési sebesség teljesen rendben van, a weblapok betöltésével nem volt gond.

Érdekes és szimpatikus az ASUS Device Tracker szolgáltatása, melyet a FonePaden a gyári szám megadásával és egy regisztrációval (lehet Google fiókos is) be lehet aktiválni, és később bármilyen böngészőből elérhető.
Itt gyakorlatilag szülői felügyeletet, GPS alapú tablet keresést és a készülék szoftverfrissítési előzményeit is el tudjuk érni. Szerintem hasznos felület, kérdés, hogy mennyire fogja fejleszteni az ASUS.

A FonePad számos előre telepített szoftverrel érkezik, ezeket csak felsorolás jelleggel említeném meg:

ASUS Splendid
ASUS Studio
ASUS WebStorage
ASUS Story
Google Earth
Google Play Music
Kindle
MyBitCast
PressReader for Honeycomb
Sticky Memo
To Do List
Zinio
App Backup
App Locker
AudioWizard
BuddyBuzz
MyPainter
SuperNote Lite
Szótár

Ezekből szerettem volna pártól megszabadulni. Sajnos nem sikerült.

Saját widgetből is találhatunk bőven egyedit. Főbb egyedi widgetek:

Akku használat/állapot
Task manager
ASUS Weather (elég pofás)
Email notification és preview (több féle is)
Naptár
PhotoFrame
Személyek
Webstorage (Google Drivehoz hasonló kivitellel)

WiFi és 3G

A WiFi-t más, korábban használt eszközökkel összehasonlítva az átlagosnál jobbnak érzem. Gyorsan kapcsolódik, az adatátvitel remek. Filmeket és MP3 fájlokat AirDroid-on keresztül töltöttem fel a FonePad-re. Feltöltés közben sem melegedést, sem szakadozást nem tapasztaltam. A 3G-s internetkapcsolat működése is rendben van. Nem dobálja el a térerőt és nem ingadozik. Semmihez sem köthető melegedéseket nem tapasztaltam.

Telefonálás

Ugyan a FonePad funkcióját tekintve telefon (is) lenne, nagynak érzem ahhoz, hogy az ember a füléhez tartva telefonáljon.
Egy Samsung HM3300 BT-os headsettel használtam telefonálásra a teszt kedvéért. A hangminőség nem volt rosszabb, mint bármilyen okostelefonon, amin eddig telefonáltam.
Hívás közben vígan tudtam a FonePaden mást is csinálni, nem állt vagy lassult le tőle a menü elérése vagy az alkalmazások közötti lépkedés.

Melegedés

Egyelőre nem tapasztaltam. A keményebb tesztek még azért hátra vannak, de pár játék, amik korábban izzásig hevítették az S2-őt a FonePadet még csak langyossá sem teszik. Erősebb mobilnetes adatforgalom esetén sem tapasztaltam számottevő melegedést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.