2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus EeePC70x 900 MHz-en Linux alatt

Extra számítási teljesítményt vagy hosszabb akkuidőt csikarhatunk ki netbookunkból.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Üdvözletem!

A következő leírásban egy általános "tutorial" szerűséget kívánok létrehozni arról, hogy hogyan tudjuk előcsalni az Asus első generációs 701es EeePC netbookjának a processzorának a valódi sebességét Linux alatt.

Az alapértelmezett sebesség 630MHz amit az FSB 70MHzre csökkentésével ért el az Asus, de ezt fogjuk most visszaállítani 100MHzre, így a processzor 9es szorzója mellett 900MHzes lesz a gép.

Amire szükség lehet a leírás követéséhez:

Először is kell a hardver, ami valamennyi Celeron processzoros 70x szériás EeePC-t takarja és az esetemben egy Asus 701 4G (nem Surf) 512MB memóriával [link].

Reá valamilyen Linux disztribúció, nálam ez egy Crunchbang volna (2.6.30 és 2.6.32es kernellel érkezik, telepítés után választható egy beállítási segéd segítségével). Erről most csak annyit, hogy ez egy Debianon alapuló disztró. Nem kimondottan igényel nagy szakértelmet a használata (szerintem) de kétségtelen, hogy egy Ubuntunál több ismeretet igényel a kezelése.. a lényeg, hogy ez a disztró aránylag jól elfér a gépen.
A 4GB háttértárból sok feltelepített programmal (csak a fontosabbakat említve: abiword, skype, gimp, wine, chrome, iceweasel, dosbox, dropbox, filezilla, webszerver) 2,7 GB-ot foglal el. Ezen kívül rendkívül gyorsnak mondható a rendszer, és nem utolsó sorban letisztult és jól néz ki :) (de ez utóbbi lehet csak személyes vélemény?)

Nekem is ilyenem van, csak fekete
Nekem is ilyenem van, csak fekete

Előre leszögezem, hogy a leírás elsősorban ezen disztróhoz készül, de elméletben Ubuntu és más Debian alapú rendszerekkel ugyanúgy működniük kell. (ez eléggé valószínű mert eleinte Ubuntuval használtam és ott is működött ezen módszer.. és úgy emlékszem nem volt különbség.. a váltás oka a helyhasználat és a sebesség)

Ezenkívül egy extra lehetőségre is lehetőségünk nyílik majd, mégpedig az alulórajelezés, amivel kitolhatjuk a gép üzemidejét :) .. ez kb annyit jelent, hogy nekem sikerült óvatos becsléssel az eredeti üzemidőhöz képest kb. +1 órát kihoznom az akkuból használat közben, azaz azt kb. 4és fél órára növelve... de erről később. (hozzá kell tenni, hogy az akkum már nem 100%os, olyan 2:40-3:00 körül teljest alapjáraton kímélve, igaz, szinte mindig wifivel tapaszatom ezt, anélkül meg még lusta voltam megnézni.. a csökkentett órajeles üzemidőt viszont wifi nélkül mértem)

Mielőtt bárki továbblépne leszögeznék valami fontosat (a nagybetűkért előre is elnézést):

AZ ITT TALÁLHATÓ LEÍRÁST MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE CSINÁLJA MEG, AZ EZEN LEÍRÁS KÖVETÉSÉBŐL KELETKEZŐ ESETLEGES KÁROKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK!

Ha tovább lépsz és a leírást végigcsinálod akkor ennek tudatában tedd!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.