Hirdetés

2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus EeePC70x 900 MHz-en Linux alatt

Extra számítási teljesítményt vagy hosszabb akkuidőt csikarhatunk ki netbookunkból.

[ ÚJ TESZT ]

Az első lépések

Nos kezdjük is el.
A leírást lépésekbe szedem, és 5+1 hosszabb-rövidebb lépésekre bontottam, remélem így érthetőbb és áttekinthetőbb lesz majd.
Lehetőség szerint megpróbálom az írást kezdők számára is érthetővé tenni, így elnézést azoktól akiknek sok "felesleges" dolog le lesz írva.
Ha gond van, vagy bármi nem érthető, nem megy, írjatok nyugodtan, megpróbálok segíteni.

1. lépés:
Indítsunk el valamilyen terminált, ezt megtalálhatjuk a menüben, de sok rendszeren az alapértelmezett terminált (ami számunkra vélhetőleg bőven megfog felelni) előhívhatjuk a Ctrl+Alt+T vagy a Super(windows gomb egyeseknek)+T gombokkal.

2. lépés:
sudo apt-get update && sudo apt-get install cpufrequtils
Ezzel lefrissítjük a rendszerünk programkészlet adatbázisát és feltelepítjük azon programcsomagot ami a processzor órajelvezérléséhez szükséges lesz.

3. lépés:
p4-clockmod sor hozzáadása a /etc/modules fájlba
sudo nano /etc/modules
és itt írjuk a fájl végére ezt:
p4-clockmod
Mentsük a fájlt Ctrl+O betű (nem 0 szám, hanem O betű) megnyomásával, ahol egy enter és I vagy Y gomb nyomással meg kell erősíteni a mentési szándékunkat, majd Ctrl+X betűkombinációval kiléphetünk.

(Ezzel a lépéssel egyes intel processzorok órajelállítására adunk lehetőséget a kernel számára)
Ha ezután a lépés után esetleg újraindítjuk a gépet, akkor már rögtön 900MHzen fog üzemelni a processzor, azonban mivel a gép hűtési rendszere nem feltétlen a leghatékonyabb szerintem és ezen az órajelen nem csupán erősebben melegszik, még az akkumulátoros üzemidő is megrövidül, így talán érdemes a leírásom további pontjait is végrehajtani! (én legalábbis tanácsolom)

4. lépés:
Az előző lépésnél akár újraindítottuk a gépet, akár nem. A folytatásunk legyen a következő:
Nyissuk meg a /etc/rc.local fájlt a következő paranccsal:
sudo nano /etc/rc.local
Ebben hozzáadjuk a következőket szigorúan az exit 0 sor elé!
sleep 20
/usr/bin/cpufreq-set -f 675MHz

Esetleg lehet más is még a fájlban, azt hagyjuk benne, ne írjuk felül ha nem tudjuk mit csinálunk! A fájlnak mindenképp az exit 0 sorral kell végződnie, erre figyeljünk!
Most egy Ctrl+O és Ctrl+X és ez a lépés kész is.

Ezután a rendszerünk ha újraindul 675MHzen fog menni.. A további beállítható órajelek a következők:
113MHz 225MHz 338MHz 450MHz 563MHz 675MHz 788MHz 900MHz ...

Ezen értékekből nekem a 113MHz nem működik, a rendszer nem vesz róla tudomást nálam, hiába próbáltam azt beállítani, sokat nem vesződtem végül is vele elfogadtam, mert a 225MHzes órajel működik és azzal is jelentősen kitudtam tolni az üzemidőt :) ... a 113MHzet már csak azért se erőltettem nagyon, mert azért már a 225MHznél is erősen érezni, hogy a rendszer veszít lendületéből.. böngészni pl. közel lehetetlenné válik ezen a tempól, azonban jegyzeteléshez tökéletes a kisebb sebesség is, egy picit lassabb a GUI, de nem zavaróan, cserébe hosszabb ideig tudunk dolgozni az irományon.. (mint kiderült számomra kicsit utánanézve a cikk javának megírása után, ez egy kernelbug, amiről összeszedtem annyi információt amennyit találtam. Az infókat egy utolsó +1 nevű oldalra írtam)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.