2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Arduino mikrokontroller programozása

Az Arduinoval minimális programozói és elektronikai tudással is készíthetünk elektronikai projekteket.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az Arduino egy hobbielektronikusoknak szánt fejlesztőplatform. Segítségével minimális programozói és elektronikai tudással is készíthetünk elektronikai projekteket, egyszerű LED-eket villogtató áramkörtől a robotokig.

Arduinonak a szoftver és a hardver együttesét hívjuk: a hardver egy Atmel AVR mikrokontroller köré épülő boardból, a szoftver az Arduino IDE-ből (fejlesztőkörnyezet) áll.

A boardok áramköri rajzai elérhetőek a honlapján, így akár magunk is elkészíthetjük, ha értünk hozzá, vagy vehetünk egy olcsó klónt is. A fejlesztőkörnyezet ingyenes, nyílt forráskódú, keresztplatformos (windowsoson kívül van Maces, Linuxos, BSD-s kliens is). A nyíltságnak, olcsóságának és egyszerűségének köszönhetően egy igen népes és lelkes közösség alakult ki körülötte az utóbbi években.

Az Arduino board

Az Arduino IDE

A board USB-n keresztül csatlakoztatható a számítógépre, így tölthetjük fel a kész kódot, valamint áramot is ezen kap, ha egyéb külső áramforráshoz nem csatlakoztatjuk. A rajta levő csatlakozókat pineknek nevezzük, ezekhez kábeleket, és egyéb áramköri elemeket csatlakoztathatunk. Kész shieldeket is vehetünk hozzá, ezek a szabvány board méretű lapkára helyezett szenzorokból, Ethernet, Wi-Fi, GPS, motorvezérlő interface-ből állhatnak, és általában kapunk hozzájuk használható forráskódokat is.

A következő fejezetekben egyszerű áramköri elemekből fogok építeni egy alkonykapcsolót és egy digitális hőmérőt, ezzel is szemléltetve az Arduino működését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.