2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Arduino konyhapult világítás

Egy Arduino Nano, egy MOSFET meghajtó, led szalagok, alu profilok, kábelcsatornák, 20m vezeték és egy hét szabadidő.

[ ÚJ TESZT ]

A táp méretezése és előkészítése

Itt szeretném hozzátenni, hogy a cikkben lehetnek hibák, pontatlanságok. Nincs elektronikai vagy IT végzettségem, magamat csupán műkedvelőnek tartom. Javaslom mindenkinek csak akkor végezzétek el ezeket a módosításokat, ha tudjátok mit csináltok! A hálózati feszültségű eszközök nem gyerekjátékok! Ha bármilyen nehézségbe ütköztök vagy elbizonytalanodtok, bízzátok inkább szakemberre! Az esetleges károkért felelősséget nem vállalok, az itt leírt beavatkozásokat mindenki saját felelősségére végezheti.

Először is a megfelelő teljesítmény kiszámolása...
Tudnunk kell milyen és mekkora szalagokra van szükségünk (ezt nyilván lemérjük a kívánt szakaszokra vonatkozóan és jó becslés a LED-ek számának arányosítása az 5 méteres szalaghoz), majd a LED dióda specifikációiból a maximum áramfelvétellel számolunk szorozva a LED-ek számával. Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb ilyen dióda nyitófeszültsége 3V körül mozog, így egy 12V-os szalagnál három ilyen diódát kötnek sorba és egy előtét ellenállást a sor elejére. 24V-os szalagnál 6 db LED-et, míg 5V-os szalagnál minden lednek saját előtét ellenállása van.
Ez az áramfelvétel számolása miatt fontos, ugyanis soros kötésnél ugyanaz az áram folyik minden egyes fogyasztón: 12V-os szalagnál egy ilyen hármas csoport összes áramfelvétele lesz a 150mA (5630-as dióda esetén; 5050 az 60mA), 24V-os szalagnál egy hatos csoporté lesz ennyi, míg az 5V-os szalagnál minden egyes LED-re jut 150mA. Ebből következik, hogy egy 300 LED-es 12V-os szalagnál lesz egy hármas osztónk a képletben: 300 / 3 x 0,15A = 15A. Egy 5 méteres 5630-as szalaghoz így 15A szükséges 12 volton*. Igen, ez 180W teljesítményfelvétel lenne maximum fényerőn*. Az ilyen nagyteljesítményű szalagok fővilágításra valók, elegendő fényt ad a konyhában így előszeretettel használjuk a spot-ok helyett.

Az én esetemben így alakul a helyzet:

E szerint nekem durván 13A-t kellene biztosítanom*, amit az alábbi táp egy ágon képes leadni némi tartalékkal. Tökéletes.

ATX tápok átalakításáról már rengeteg írás született, túl hosszan nem foglalkoznék vele.
Először is a megfelelő páciens kiválasztásáról ejtenék pár szót. Figyelni kell a terhelhetőségre azon az ágon, amit használni szeretnénk. Esetemben az 5Vsb és a +12V1 vagy +12V2. Nálam mindkét ág 14 amperrel terhelhető és a készenléti 5Vsb is 2A-es ("DC Aux" a képen).

Mindenképp olyan tápot keressünk, ami egy billenőkapcsolóval áramtalanítható!

A burkolat szétszerelése után megkezdhetjük a vezetékek ritkítását, én levágtam az összes periféria tápkábelét és csak az alaplapi csatlakozót hagytam meg. Az alábbi ábra szerint azonosíthatjuk a megmaradt vezetékeket.

Nem lesz szükségünk, csak az egyik - vagy mindkét - 12V-os ágra (sárga) és mellé természetesen a GND-re (fekete). A 3,3V (narancs), 5V (piros), -12V (kék) eltávolítható. A 5Vsb (lila) lesz a mikrovezérlő áramforrása, a PS_ON (zöld) és Pwr_OK (szürke) a táp vezérléséhez kell. Minden mást vagy tőben elcsípünk kínosan ügyelve, hogy ellehetetlenítsünk bármilyen nem kívánatos kontaktust, vagy ami talán még jobb, ha némi ráhagyással csípjük le és zsugorcsövet húzunk a végekre. Így még később újra felhasználható, ha átalakul a projekt. A legletisztultabb eredményt viszont a nem kívánatos vezetékek kiforrasztásával érhetjük el, ha lehetséges.

Egyes tápok terhelés nélkül nem adnak stabil feszültséget, és így kellhet egy 10 Ohm-os 10 wattos ellenállás egy vagy több ágra. Ennek szükségességéről előzetesen tájékozódni kell, vagy letesztelni és kimérni, vagy megkérdezni egy szakértőt.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor elméletileg nincs más dolgunk a táp bekapcsolásához, mint a PS_ON vezetéket földre húzni és voilá!

Elnézést a szegényes illusztrációért, a cikk ötlete az összeszerelés után született így nincsenek képeim a kibelezett tápról. A csavarhúzót, csípőfogót és a kezemben lévő forrasztópákát az olvasó fantáziájára bízom.

*Ezeknek a kínai LED-eknek - hacsak nem márkás terméket veszünk drágán - a valós fényereje és teljesítménye időnként sajnos elég nagy szórást mutatnak. A 150mA (avagy a 0,5W névleges teljesítmény) egy elméleti érték (kaphatók 0,25W-os változatok is), ami egyáltalán nem biztos, hogy ennyi is lesz a valóságban. Gyakorlatilag 20-200mA között bármi előfordulhat gyártástechnológiától, minőségtől és a megválasztott előtét ellenállástól függően (és természetesen az üzemi feszültségtől, hisz a legtöbb szalag autós környezetben is működőképes 14,4V-on). Simán előfordulhat, hogy két külön eladótól két azonos típusú, de mégis különböző szalagokat kapunk. Gyakran túl is becsülik a kínaiak a specifikációkat akár 50%-al is. Nem egy olyan példát találni a neten, ahol egy 5 méteres 5630-as szalag alig 18 wattot fogyasztott. Ez kb. 27 mA-re jön ki, ami elég messze van a papíron 0,5W-os, de még a 0,25W-os teljesítménytől is. Ez sajnos lutri. Vagy megveszi az ember szaküzletben a kipróbált és garantált minőséget drágán, ha biztosra akar menni.
Ami a tápot illeti, én mindig a maximális áramfelvétellel számolok. RGB esetén meg a maximális kétharmada az ökölszabály, ha nem használunk fehér színt. Ha van lehetőségünk lemérni a szalag áramfelvételét, nyilván az a legjobb megoldás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.