2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple MacBook Air 13" 2012 - Mid

Egy jobban felszerelt középkategóriás notebook áráért, egy egy éve kifutott felsőkategóriás MacBook. Vajon megéri?

[ ÚJ TESZT ]

Külsőségek

Ha tömören szeretném megfogalmazni, akkor egyszerűen tökéletes. Na, de nem is lenne ez a cikk, ha én tömören fogalmaznék. :)

A kijelző hihetetlenül vékony, és ilyent nem láttam eddig más gépeken. Bár a felbontása nem 4K, FullHD stb stb, de az 1440x900-as értékek is tökéletesek ahhoz, hogy gyönyörű képet tudjon elénk vetíteni a TN paneles megjelenítő. A White felbontása ennél kevesebb volt, ugyanekkora méretnél, és az is már kifejezetten szép volt. Sötétben már nagyon bántó tud lenni a maximális fényerő, ezt nem ajánlom senkinek, hogy kipróbálja este 11-kor.

A már-már hagyományosnak hívható, tipikus MacBook billentyűzet most is hibátlan. A háttérvilágítása rengeteg fokozatban állítható (ez az egyik oka a gép megvásárlásának), és a beépített fényérzékelő akár szabályozza is nekünk. Sajnos ez a funkció elég érdekesen működik, néha össze-vissza csinál mindent, és ez a géppel szembeni pozíciónk állandó váltakozása miatt történik. Jobb a békesség alapon kikapcsoltam, szerintem tudom magamnak is szabályozni.

A kijelző automatikus szabályozásával nincsenek ilyen problémáim. A billentyű kiosztása német, ami azért jobb az angolnál, mert pont annyi gomb van a gépen, amennyi egy magyar billentyűn is lenne.

Akit zavar a külföldi billentyű, annak tudom ajánlani ezt. A touchpad itt is a jól bevált Apple-minőséget hozza.

A nagyméretű, üvegfelületű touchpaden a jobb-klikk továbbra sem elérhető, de a kétujjas koppintás ki tudja váltani. Gyorsan történnek a multi-touch mozdulatok, úgy, mint a scrollozás, pinch to zoom, alkalmazásváltás stb.

Összecsukván a gépet, megdöbbentően vékony az egész készülék, amit az alant látható fénykép is bizonyít. Nagyon jó érzés hurcolászni, bár vigyázni is kell rá. Az alumínium képes behorpadni, amit eltüntetni szinte lehetetlen, ezért szükséges is hozzá egy neoprén tok. Ezek a szempontok szintúgy fontosak, mint az állapot, hiszen az egyetemre egyszerűbb egy 1,5 kg-os, Móricka újság vastagságú gépet behordani.

Portokból nincsen túl sok, de egy ilyen géphez szerintem nem is fontos. Ethernet csatlakozási lehetőség nincsen és szerintem felesleges is lenne, mert mindenki Wi-Fi-t használ már manapság. Ha mégis szeretnél, akkor be lehet hozzá szerezni kiegészítő portot, persze ez kifejezetten drága. Talán van utángyártott, de azoknak a működése sosem garantált. Kapunk egy 3.5-es jack kimenetet, bemenet már nincsen. Ebben az évben mutatkozott be a MagSafe 2-es csatoló, aminek lényegét nem értem, de működése változatlan, és még mindig zseniális.

Méretei miatt el kell felejtenünk a CD/DVD olvasó - SuperDrive meglétét, de ez is azok közé tartozik, amit a mai világban már nem hiányolok. A baloldalon találunk még egy USB 3.0-s szabványt használó csatlakozási lehetőséget, ami egyedül díszeleg, de nem az egyetlen! A jobboldalon a Thunderbolt csatoló mellett van a másik, szintén 3.0-s technológiával rendelkező USB. A Thunderbolt hivatott kiváltani a HDMI-VGA-DVI trió funkcióját.

Persze ehhez is elérhető átalakító, gyári és utángyártott is. Ezekből már találni jobb minőségű másolatot is, szóval nem kell beáldozni egy pár éves monitor árát egy 10 cm-es kábelre. Végül, de nem utolsósorban van egy SD kártya olvasó. A későbbiekben be fogok szerezni egy Kingston SDXC 128 gigás kártyát, amivel meg lehet olcsóbban duplázni a háttértár méretét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Műanyag MacBook reborn

    Történet egy 5 éves műanyag Macbook notebookról, amit sikerült kipofozni és napi használatra alkalmassá tenni.

  • MacBook Pro Late '07 - az Ablakon túl

    Egy Windows-felhasználó szemszögéből mutatom be az Apple notebookára való áttérést.

  • Az Apple buborék

    Valami történt a világ egyik legnagyobb tech vállalatával... Ez az írás az okokat és a "Hogyan tovább?"-ot fejtegeti.

  • Apple MacBook Pro 2016 CTO

    Kis „hands on review” egy grafikus szemszögéből, aki mindennapjait a MAC előtt tölti.

Előzmények

  • iPhone 4 pár év után

    4 év után is bátran felveszi a versenyt az androidos alsó-középkategóriás telefonokkal, az anyaghasználata pedig kiváló.

  • MacSzerelmesedtem

    40 fölött megvettem életem első Apple termékét. Nem technikai bemutató, teszt vagy reklám lesz, csak erőteljesen szubjektív leírás.

  • Apple Macbook 7.1 White Unibody Mid-2010

    Nem is oly régen készült MacBook, mely mégsem kapott akkora figyelmet, mint a nagytestvére, a Pro, illetve a picike Air.

  • MacBook Pro 3.1 avagy igen, képes rá

    Ebben a rövid cikkben bebizonyítom hogy még nem járt le az ideje az Apple egykori zászlóshajójának.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.