2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple MacBook Air 13" 2012 - Mid

Egy jobban felszerelt középkategóriás notebook áráért, egy egy éve kifutott felsőkategóriás MacBook. Vajon megéri?

[ ÚJ TESZT ]

Belsőségek és az OSX Yosemite

Továbbra sem egy izomhardver van az Air gépekben, de az OSX miatt annyira nincs is rá szükség, ez persze felhasználásfüggő. Egy átlag felhasználónak, azonban több is, mint elég. Az Intel i5-3427U nem egy energiaigényes processzor, ami ha kell, akkor 1.8-ról 2.8 GHz-ig tudja magát hergelni. Ehhez opcionálisan választható volt egy i7-es CPU is, de ilyeneket Magyarországon nemigen láttam a használt piacon. 4 GB 1600 MHz-es DDR3 memóriamodullal érkezik alapesetben a gép, amit cserélni talán lehetetlen. Ez 8 GB-ig bővíthető az Apple oldalán, de eddig RAM hiánnyal nem találkoztam.

Az SSD már cserélhető, DE egyedi foglalatú. Van eddig egy cég, akik gyártanak, nem is rossz árfekvésben mindenféle MacBookhoz. Beszéltem is velük, és szállítanak Magyarországra, de a "kis" mértékű adókat bizony nekünk kell állni.

A processzorunkon található még egy integrált Intel HD 4000-es VGA lapka, ami 1 GB megosztott memóriával rendelkezik, és minimális játékhoz, és FullHD filmek nézésére bőven elegendő.

A kép csak egy illusztráció, én inkább nem szedem szét!

Az akkumulátor még mindig nagy erőssége az Apple gépeknek, ami 92%-os élettartamával átlagfelhasználással 7 órát boldogan elmegy. Itt nem úgy kell érteni, hogy minimális fényerő, wifi nélkül, hanem internetezve, némi YouTube (YoutBob) videóval megspékelve az unalmas perceket.

OS X 10.10 Yosemite

Az Apple 2014 júniusában mutatta be új operációs rendszerét, aminek nagy előnye az ára. Na, az nincs. Ehhez jár még az ingyenes otthoni és irodai csomag. Amúgy ha ezeket a dolgokat nézzük, annyira már nem is drága egy Apple gép.

Sajnos a dolog még gyerekcipőben jár, tehát még csak a beta verzió érhető el, viszont 10 év után újra van publikus béta, mely teljesen ingyenesen és hivatalosan is elérhető!! Ebben a verzióban találkozhatunk először Jonathan Ive új dizájnelveivel. A szemnek ezt szoknia kell, de ez hamar megtörténik - legalábbis nálam így volt, és már tetszik is.

Sok újdonsággal fogunk majd találkozni. Miután a rendszer még beta, néha belebotolhatunk néhány bugba. Azt vettem észre, hogy a Safari, bár gyorsabb, ott néha kifagyás tapasztalható pár pillanatra. Maga a rendszer egyszer sem omlott össze! Bár nem ide tartozik, elmesélem. Amikor vásároltam a gépet, eladó emberünk nem nagyon értett ezekhez, így letörölte az egész Macintosht, és egy szép Windows 7-et rakott rá. Én is így hoztam el...

A legjobb azonban az, hogy egy billentyűkombináció segítségével, az internetre csatlakozva azonnal elkezdi letölteni azt az operációs rendszert, amivel kiadták a gépet. Jelen esetben ez a Mountain Lion volt. A notification centerbe beköltöznek a widgetek, az iOS 8-hoz hasonlóan. Megújult a Spotlight kereső, és rengeteg más alkalmazás. iPhone-omra felraktam a beta 5-ös verzióban levő iOS 8-at, amivel tesztelni akartam a Handoff, illetve Continuity funkciót, de ezt még nem sikerült előcsalogatni.

Talán annyi problémát rónék még fel a Yosemite-nek, hogy a gépet vagy hagyja kicsit bemelegedni (80 fok köré), vagy nagyon sokáig maximális fordulaton hűti feleslegesen. Ez a Mavericksben nem volt tapasztalható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Műanyag MacBook reborn

    Történet egy 5 éves műanyag Macbook notebookról, amit sikerült kipofozni és napi használatra alkalmassá tenni.

  • MacBook Pro Late '07 - az Ablakon túl

    Egy Windows-felhasználó szemszögéből mutatom be az Apple notebookára való áttérést.

  • Az Apple buborék

    Valami történt a világ egyik legnagyobb tech vállalatával... Ez az írás az okokat és a "Hogyan tovább?"-ot fejtegeti.

  • Apple MacBook Pro 2016 CTO

    Kis „hands on review” egy grafikus szemszögéből, aki mindennapjait a MAC előtt tölti.

Előzmények

  • iPhone 4 pár év után

    4 év után is bátran felveszi a versenyt az androidos alsó-középkategóriás telefonokkal, az anyaghasználata pedig kiváló.

  • MacSzerelmesedtem

    40 fölött megvettem életem első Apple termékét. Nem technikai bemutató, teszt vagy reklám lesz, csak erőteljesen szubjektív leírás.

  • Apple Macbook 7.1 White Unibody Mid-2010

    Nem is oly régen készült MacBook, mely mégsem kapott akkora figyelmet, mint a nagytestvére, a Pro, illetve a picike Air.

  • MacBook Pro 3.1 avagy igen, képes rá

    Ebben a rövid cikkben bebizonyítom hogy még nem járt le az ideje az Apple egykori zászlóshajójának.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.