2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

APC Back-UPS BE700GR szünetmentes táp

Ha eljő az áramszünet, én csak vállat rántok a szünetmentes barátommal. És ti?

[ ÚJ TESZT ]

Mire elég? - Tesztek-Szoftver

Mire elég 405W? - Rengeteg dologra, csak okosan kell kiosztani.
Egy átlagos internetezésre épített konfigurációt monitorral együtt, minden gond nélkül kiszolgál akár 10-15-20 percen keresztül.

Egy 2 vagy 4 magos konfiggal is megbirkózik akár csúcs VGA kártya társaságában, de szóba sem jöhet ezen a ponton a terhelt állapot. Az SLI vagy Crossfire rendszerek labdában se rúghatnak. Esetleg netezéskor, de akkor is áthidalásra - pillanatokig - 1 percig tartó kimaradásokra alkalmas többre nem! Nem egyszerű téma.

Nagyon sokat számít, hogy milyen a gépünk felépítése, mit kötünk rá, mikor jön a kimaradás és az mennyi ideig tart, sőt a terhelés milyensége is számít (induktív,hatásos,kapacitív). Nagyon sok a változó! Én jelenleg csak a saját gépemről tudok nyilatkozni. A gyártó oldalán találunk egy grafikont amelyen a terheléstől függően mutatja az üzemidőt, lent apró betűvel 3 kulcs dolgot ír le a grafikonról. Új akku, teljesen feltöltött, hatásos fogyasztás. Főleg az utolsó "hatásos fogyasztás" az ami miatt soha nem fogja azokat az értékeket produkálni amiket ráírtak, mivel a számítógép nem a hatásos fogyasztásáról híres.

A jelenlegi gépem egy nagyon sokat fogyasztó pár éves konfig némi tuninggal, amit amúgy ma is jónak tartok mondjon bárki bármit. Mivel az EIST és a C1E ki van kapcsolva + emelt az fsb és a feszültség, hát mit ne mondjak nagyon sokat kér a CPU idle - terheletlen állapotában. A VGA is köztudottan áramzabáló darab, de a teszt miatt nem is baj, mert a most garanciában lévő GTX570 ebből idle legalább 50W-ot levesz.

CPU: Q6600 3.44 GHz (8*433) - Bios 1.34375V
VGA: 8800Ultra OC 684/1116/1566
LCD: Samsung 2494HS (Fényerő 23%, kontraszt 55%) ~26W
Router: Netgear WNDR3700v2
ADSL: DSL 360R

A fenti konfigot minden gond nélkül kiszolgálja netezéskor hosszú perceken át, erről lent videót is találtok. Ha játék alatt ér a baj, akkor tesztjeim szerint azonnal visszaszámol 10 másodpercről, hogy hibernálni fogja a gépet.
Ezt azért csinálja mert a gép felvétele ekkor közel 380W, ami majdnem eléri a 405W-ot, azaz a max kapcsolható teljesítményt. Nem mellesleg ebben a szünetmentesben lévő ólom-sav akkumulátor nem arra lett kitalálva, hogy hirtelen ráakasszanak közel maximális terhelést. Annak aki olvasni akar a témáról

Fontos tudni, hogy ezt csak akkor tudja, ha 100%-on van az akku, próba képen 75%-ra merítettem majd terhelés alatt lekapcsoltam a hálózatot, kikapcsolt a gép, mintha áramszünet lenne, de a másik 3 konnektor nem, azok továbbra is működtek.
Ebből az a tanulság, hogy 100%-os töltöttség esetén van némi esély áthidalnunk és akkor is csak rövid ideig. Mivel SSD-m van ezért ha fél percet még megy akkor minden gond nélkül ki tudok kapcsolni.

Tápegység kérdése is fontos, itt a számítógépünkben lévőre gondolok. Minél nagyobb a hatásfok, annál kevésbé terheli le a szünetmentesünket.

Végeztem néhány tesztet arról, mi is történik akkus üzemmódban, ezeket szeretném röviden bemutatni. A mérésekre a Voltcraft Energy Logger 4000-et használtam. Az alábbi videóban azt láthatjátok mi történik egy 100W-os infra izzóval.

A videót már úgy indítom, hogy akkus üzemmódban vagyok, látszik, hogy 227V a feszültség ami jó, távol van minden maximum és minimum értéktől, semmi gond vele. A tisztán hatásos fogyasztás miatt a VA és a W (98.9W) megegyezik majd mint láthatjátok. A hálózati frekvencia viszont össze vissza jár. "Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz".
Várható volt, hogy itt kicsit defektes a dolog, végül is 24 ezer forintért mást ne várjunk. Az izzónak teljesen mindegy a frekvencia a hatásossága miatt. Amikor hálózatra kapcsolom ismét, látható, hogy a 98.9W 104W-ra módosul, ennek oka az, hogy 235V van a konnektorban és többet fogyaszt ezáltal, itt a hálózati frekvencia szigorúan 50Hz. A 37. másodperctől figyeljétek meg mi történik amikor elveszem tőle a hálózatot ismét. Igen az a 6 milliszekundum ami alatt átkapcsol akkura.

Ez a jelenség egy egy másik tesztre ösztönzött. Transzformátor Vs. kapcsolóüzemű tápegység. A teszt annyiból állt, hogy egy sima transzformátort és egy kapcsoló üzemű tápot rádugtam megmérni azt, hogy észlelhető e a 6ms-os kimaradás. A transzformátor esetében igen, a szünetmentes esetében nem. Előbbinél is csak annyi történt, hogy pillanatra esett a feszültség szint az alá az érték alá amit amúgy akkuról mérnék, de mivel a hardver amit táplál valószínűleg áramkört tartalmaz amiben kondenzátorok, IC-k stb vannak..., így az nem érzi meg ezt a csökkenést. Lásd pl ADSL modemem - Tisztán transzformátor egyenirányítás nélkül, de a modemben ott lapul az áramkör ami elviseli a pillanatnyi kimaradást.
A kapcsoló üzemű működési elve miatt nem érezte meg a kimaradást, tartalmaz az áramköre kondenzátort ami ennyire rövid idő alatt nem sül ki továbbá ezek alacsonyabb feszültségrő is üzemelnek.
Ez a "teszt", nagyban (ezesetben vihar), úgy jelentkezett régen, hogy a TV-m amiben kapcsoló üzemű van ment mintha mi sem történet volna, de a villanykörte megvillant, az semmiféle áramkört nem tartalmaz, csak átfolyik rajta az áram, ami ugye hálózat kimaradáskor pillanatra lecsökken-megszűnik, fényerőváltozással jelezve ezt. Próbáljátok ki (pl ezzel a szünetmentessel) ha van rá lehetőségetek, villanykörtével és energiatakarékos izzóval. Előbbi megvillan, utóbbi nem.

Ez nem csak egy műanyag doboz benne egy nagy és nehéz akkuval, ezzel a dobozzal lehet kommunikálni, ezt a fenti videón láthattátok. USB porton keresztül történik, 2011-ben alapvető tulajdonság. Rengeteg dolgot lehet beállítani rajta, hát lássuk miket is.

A program PowerChute Personal Edition névre hallgat, ami egy elég puritán, de annál hasznosabb.
Itt tudjuk ellenőrizni a hálózati feszültséget, az akku töltöttséget, az addig hálózat nélkül töltött időszakot (napló), itt lehet kikapcsolni, hogy sípoljon e vagy sem áramszünet alkalmával, van lehetőség beállítani azt a maximális és minimális feszültségszintet aminél kikapcsolja a hálózati üzemmódot és átvált akkura. Ezt nagyon hasznosnak tartom mivel mértem én már 242V-ot is a konnektorban, ami nem baj, de nem is megszokott. Főleg áramszünet után közvetlenül jellemző, de napszaktól és évszaktól függően is mértem érdekes dolgokat.

További nagyon fontos és érdekes beállítási lehetőség a MASTER funkció, ez nem más mint, a master konnektorba bedugott eszköz fogyasztásától függően be vagy kikapcsolja a sima csak túlfeszültségtől védett 4db konnektorból 3-at. Egy példa: Beállítom, hogy ha a master 10W alá esik akkor 4 másodperccel később kapcsolja ki a 3 konnektort. Ha újra 10W fölé megy a fogyasztás akkor pedig 4 másodperccel ezután kapcsolja azokat be. A Watt és idő értékek módosíthatóak! Az alábbi képen láthatjátok a 8db konnektor kiosztását.

Mértünk már, elég sok dolgot megtudtunk, de van itt még pár jó tulajdonság! Védi a az ADSL modem felé menő vonalat is. Igaz csak 10/100-as, de nálam ez teljesen mindegy.
Ugyanitt találunk egy túlfeszültségre kiugró gombot amit probléma esetén vissza kell nyomnunk.

A legfőbb kapcsolókról még nem beszéltem. :)
Két darab mikrokapcsolót találunk a lenti sok konnektor mellett, ezzel lehet be illetve kikapcsolni a szünetmentest, illetve manuálisan itt lehet be vagy kikapcsolni a master funkciót, de csak hálózati üzemmódban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.