2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Androidról iPhone-ra, illúziók nélkül

A következőkben egy régi Android felhasználó kezdeti iPhone-os benyomásainak történetét olvashatjátok.

[ ÚJ TESZT ]

Az elhatározás

Az elhatározás

Mindig is szerettem kihozni a holmijaimból a maximumot, javarészt ezek határozták meg a választásaimat. A Note-tal sem volt ez másképp. Alapvetően egy nagyon jó készülék, nyilván, hiszen egy csúcskategóriás eszközről beszélünk, mégis rejtett magában még kiaknázatlan lehetőségeket, amelyeket nem volt nehéz a felszínre hozni. A telefonok hackeléséről egy külön fejezet fog szólni, mivel alapvetően a gyári állapotokat is elegendő összehasonlítani, így a root jogosultság, illetve a jailbreak használatából eredő előnyöket nem szeretném első körben ide keverni. Nézzük hát az okokat.

Az egyik folyamatosan jelen lévő jelenség, ami bosszúságot okozott számomra, az a rendszer lag volt. Az Android a Jelly Bean-ben bevezetett Project Butter-rel sem érte el a célt: én konkrétan nem vettem észre semelyik modern készüléken a jótékony hatását. Ezzel szemben az iPhone-on nem tapasztalható micro lag. Az is megakad, de nem úgy. Nem "receg", hanem folyik, egyszerűen sokkal jobb a szemnek. De most nem is feltétlenül azokra a micro lag-ekre gondolok, amik egy lista (pl. névjegyzék) átgördítésekor szembetűnik, hanem az egyéb operatív tevékenységet zavarókra, mint pl. amik egy kétujjas nagyításkor tapasztalhatók.

Kifejtem: ha egy képre ráteszem a két ujjam, hogy kihúzzam a kijelző széléig, először meg sem mozdul. Majd ahogy távolodik egymástól a két ujjam, egyszer csak behozza a késést és odaugrik. Onnantól már ugyanolyan gyors, mint iOS-en. Még az is lehet, hogy direkt ilyen, elkerülve a véletlen mozdulatokat. Minden esetre rettentően zavaró, főleg, ha csak néhány millimétert akarok nagyítani egy képen. Hasonlóan idegtépőre tud lelassulni szövegbevitel közben is: előfordult, hogy 0,5-1s is eltelt a billentyű megérintése és a karakter megjelenése között. Mindenképpen meg kell itt jegyeznem, hogy ez nem a gyári billentyűzettel és weboldalak böngészésekor, űrlapok kitöltése közben, Desktop módban történő böngészéskor fordult elő leginkább, amit akár nevezhetünk speciális körülménynek, továbbá nagyban függ magától a weboldaltól is, de én így szerettem használni és ilyen weboldalakra szeretek írni. Igen, talán bogaras vagyok, de éppen erről szól ez az egész írás is, hogy mennyire felel meg nekünk az egyik vagy a másik. Az iOS ehhez képest azonnal reagál az ilyen jellegű kérésekre.

A másik, sokkal húsba vágóbb problémám az ébresztő. Vagyis annak nem működése. Mint tudjuk, az Android nem képes kikapcsolt állapotban ébreszteni, erre a repülő módot ajánlják. Ezzel nincs is semmi gond, repülő módban a telefon egy éjszaka alatt alig 1-2%-nyit fogyaszt az akkuból. A baj az ún. deep sleep-pel van, ami a telefonnak egy alacsony órajelű állapota, amelyben szinte nem is fogyaszt. Ilyenkor a CPU órajele kb. 1-5MHz között van, és csak a legalapvetőbb szolgáltatások ébresztésére vár. Többek között az ébresztőjére is. Igen ám, de néha mélyebben alszik, mint kellene, így egyszerűen megáll a belső órája is, ami csak így leírva vicces, hiszen reggel 8-kor arra kelni, hogy milyen jól kialudtad magad, már nem olyan funny. Nyilvánvaló, hogy ez egyedi probléma; más ROM, más kernel kombinációjával talán a legtöbbünk soha nem is találkozott ilyen jellegű hibával. Én igen.

Mivel egy igen rugalmas, és szinte végletekig testre szabható rendszerről beszélünk, így jogosan merül föl az igény ennek teljes körű kiaknázására. Sajnos ez nem mindig érhető el. Számomra megmagyarázhatatlan, hogy pl. a beépített YouTube alkalmazást miért nem lehet bizonyos eseményekhez rendelni, mint ahogyan a többit. Ha pl. a Facebook kliensben meg szeretnék nézni egy videót, akkor első alkalommal fölkínálja, hogy melyik programot társítsa az ilyen jellegű kérésekhez. Kijelölhető bármelyik telepített böngésző, de a YouTube nem. És hát ugye Jelly Bean, tehát nem támogatott a Flash, így a böngészőben sem játssza le. Persze elérhető már működő Flash Player, de az egyrészt nem túl jó, mert képi hibákat hoz pont a YouTube videóknál, másrészt azért egészen más a YouTube kliens, mint egy böngészőben szórakozni a miniatűr betűkkel, teljes képernyővel, stb.

A következő, ami zavart, hogy a nem megfelelően megírt alkalmazások magukkal tudták rántani az egész rendszert. Míg az iOS esetében egy megfagyott alkalmazást egyszerűen a középső gombbal ki lehet lőni, ez az Androidnál nem így van. Ez abból adódik, hogy nem egy elkülönített szálon futtatja a rendszer ezeket az alkalmazásokat. Vagy ha mégis, hát nem túl jól.

És ott van maga a telefonálás. A hívásfogadás és hívás befejezés nem olyan gyors, mint szeretném. Hiába telepítettem delay eltávolító segédprogramokat, hiába állítottam be, hogy telefonhívás közben ne csökkentse a CPU órajelét, volt, hogy többször is meg kellett érinteni a hívás befejezése gombot. (Hozzáteszem, hogy ezek már root jogosultságot igénylő tweak-ek!) Apróság ez is, mégis meg tudja keseríteni az ember életét.

Hasonlóan a többi Android rendszert futtató okostelefonhoz, a Note is szenvedett a csekély akkumulátoros üzemidő keresztjétől. És bár a Note méreténél fogva is képes volt az átlagosnál 1,5-2-szer nagyobb kapacitású áramforrást magában cipelni, a hatalmas kijelző és a rendszer optimalizálatlansága ezt a készülékcsaládot is "egynapossá" degradálta. 3G hálózaton történő böngészéssel 1,5 óra alatt kitakarítható volt az akkumulátor. Igaz, ha csak időnként használtam arra, amire való, akkor elketyegett 2 napot is. Ha otthon és a munkahelyünkön is Internet-közelben vagyunk, akkor ezzel nincs probléma, de ha órákat kell tömegközlekedési eszközön töltenünk, akkor már az.

Mint látható, fentiekkel az ember simán együtt tudna élni, na jó, az ébresztés az azért egy erős kompromisszum, bár jó eséllyel ez a többségnél nem jelentkező probléma.

A végső lökést a Note-om rohamos értékvesztése adta. Az ember tisztában van azzal, hogy az ilyen jellegű holmijai nem lesznek drágábbak már, így bizonyos értékvesztéssel mindenképpen számolnia kell. Sosem vettem még bejelentés után egyből új készüléket, néhány hónapot mindig tudtam várni, hogy az első 10-20%-os áresést elkerüljem. Viszont a Note hiába jobb szinte minden paraméterében, mint az aktuális "S" párja, egy rétegtelefon. Az emberek félnek tőle, elutasítják, kinevetik. Ez meg is látszik a használtpiaci árán. Ezzel ellentétben az iPhone a legkeresettebb eszköz, elég csak megnézni itt a Hardveraprón, hogy pörögnek a topikok. Tavaly a legolcsóbb i4-es 70e- volt. Most 60. Ugyanez Note viszonylatban 100 és 75...

És végül, mivel kedvesem elejtette szeretett telefonját, minden adott volt a vérfrissítéshez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • MacSzerelmesedtem

    40 fölött megvettem életem első Apple termékét. Nem technikai bemutató, teszt vagy reklám lesz, csak erőteljesen szubjektív leírás.

  • Apple iPad Mini 2014-ben

    Mire alkalmas napjainkban az Apple 2012-ben piacra dobott kisméretű táblagépe? Meglepően sok mindenre!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.