2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Androidról iPhone-ra, illúziók nélkül

A következőkben egy régi Android felhasználó kezdeti iPhone-os benyomásainak történetét olvashatjátok.

[ ÚJ TESZT ]

Átállás

Az átállás

Az első dolog, amivel szembe találtam magam a SIM kártya kérdése volt. Mivel 3 éves elmúlt a kártyám, nem kockáztattam meg, hogy a rajta található méretes chip-et megvágassam. Kértem hát egy újat, aminek 4500Ft-os árát szerencsére a cég T-s üzletkötője nullára tudta redukálni. Ez már micro SIM volt. Igazából kérhettem volna rögtön nano SIM-et, de mivel egy pár hétig egy i4-et tudtam csak használni, nem akartam vacakolni addig adapterekkel. Gondoltam, mire megjön az i5, addigra intézek átalakítót és megvágatom valahol.

Az első kis akadályt az adapter beszerzése jelentette, mivel a T-webshopban 100 Ft körüli áron kínálják, a GSM boltokban meg 1000-1500 Ft körül alakul egy készlet, így nem volt kérdéses, hogy merrefelé veszem az irányt. Előre féltem, hogy kisebb értékesítési pontokban nem lesz ilyen átalakító, és majdnem igazam is lett, mivel az eladó hölgy kérdésemre csak egy "hogy mit?!" kérdéssel válaszolt. Óriási szerencsémre éppen ott volt az üzletvezető, aki rávágta, hogy persze, van, és előhozott pár zacskóval. A probléma ott csúcsosodott ki, hogy ez egy T-s termék, így mindenképpen a sales felületen kellett intézni a filléres tételt. A lényeg, hogy 50 percbe telt a művelet.

A következő feladat volt - munkaidő közepe lévén -, hogy nagyon gyorsan használhatóvá tegyem a telefont legalább annyira, hogy a névjegyeket szinkronizáljam. Korábbi tapasztalataimból okulva meg sem próbáltam a GMail applikációval, mivel arról tudom, hogy konkrétan nem működik. Nem ajánlja föl a kontaktok behúzását, csak a levelezését, a naptárét és a feladatokét. Ezen sem a beépített fiókokban történő megfelelő beállítás, sem az app letöltése és konfigurálása nem segített. A GMail címlistából viszont ki lehet exportálni többféle formátumba is a komplett kontaktlistát, így az Apple által támogatott .VCF-be is.

Legnagyobb meglepetésemre az iTunes ezzel nem tud mit kezdeni, egyszerűen nincs lehetőség az importálásra. Outlook szinkronizációt ugyan be lehet állítani, meg van is beépülő modulja az Outlook-hoz, de ez gyakorlatilag semmire sem jó. Van POP3 és IMAP fiókom is, egyiket sem látta.
Kollégám tanácsára aktiváltam az iCloud fiókomat, aminek webes(!) felületén már megtalálható az importálás menüpont, így sikeresen végrehajtottam a feladatot. Annak ellenére, hogy ez korántsem felhasználóbarát (az Apple filozófiáját tekintve: "hülyebiztos") megoldása a problémának, nem neheztelek ezért a rendszerre. Ez ilyen, sikerült, örüljünk.

A készülék - iPhone 5

Térjünk ki kicsit az iPhone 5-re, de csak nagyon röviden, hiszen nem a készülékek szubjektív megítélése a témánk, hanem a rendszer, ami mögötte van. Kíváncsi voltam, hogy az iPhone 4 után mivel rukkol elő az Apple, hiszen egy nagyon jó design-t csak elrontani lehet. Ez valamennyire be is jött, hiszen az új készülék szerintem kevésbé elegáns, mint amit felvált. A vékonyabb készülékház és a matt fényezés természetesen megállja a helyét a sorban, bár a súlycsökkentéssel (illetve annak jobb eloszlásával) vesztett egy kicsit a minőségérzetéből. A kijelzője a 4/4S típusokéval összevetve romlott: a korábbi modellekhez képest a betekintési szög jelentősen rosszabb.
A készülékház sajnos rettentően sérülékeny: a finom megmunkálás és hajszálvékony élek nagyon gyorsan csorbulnak, az alumínium pedig még mindig egy lágy anyag. A festék ennek ellenére jól bírja, tehát a technológia igen jó. Ugyanígy a kijelző előlapja is nagyon könnyen karcolódik, mindenképpen ajánlott fólia használata.

Fontos megjegyeznem, hogy Super AMOLED kijelző után teljes mértékben használható ez az IPS panel is, nem zavaró a magasabb fekete szint. A nagyobb PPI-érték, a magasabb fényerő és a fehér szín kárpótolnak. A hangminőség továbbra is kiváló, a kihangosító funkció talán a Nokia 6230 sztereó hangszórói óta most először használható számomra: erőteljes és megfelelő frekvencia tartományban szól. Sőt, a hangrögzítés is tökéletes: a mikrofon nagyon érzékeny, dinamikus és szinte zajmentes.
A gombok kézre állnak, nyomáspontjuk kiváló, tehát nem sok panasz érheti a masinát! Pár hét tapasztalat alapján az akkumulátoros üzemidő az én felhasználási szokásaimat tekintve nagyon pozitív előrelépést jelent, mivel adott esetben 3 napig is elvagyok töltés nélkül. A 1,5-2 órás nyúzási idő (azaz 3G-n netezés) az iPhone 5 esetében minimum 4 órára tolódik ki. Barátnőm viszont éppen ellenkezőleg, szomorúan számolt be arról, hogy mire beért a munkahelyére, már 70% alá merült a telefon. Javasoltam, hogy kapcsoljon át 2G-re és a helymeghatározást is lője ki, de másnap is lemerülés közeli állapotban ért haza. Ezek szerint a zenehallgatás sokkal jobban merítheti a készüléket, mint egy droidost, mivel alapvetően ebben térnek csak el a felhasználói szokásaink.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • MacSzerelmesedtem

    40 fölött megvettem életem első Apple termékét. Nem technikai bemutató, teszt vagy reklám lesz, csak erőteljesen szubjektív leírás.

  • Apple iPad Mini 2014-ben

    Mire alkalmas napjainkban az Apple 2012-ben piacra dobott kisméretű táblagépe? Meglepően sok mindenre!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.