2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Android ET-02 TV Box DVB-T vevővel

DVB-T vevős, 1GHz-es, 1GB-os Android TV box, egyenesen a nép országából - nem kevés hibával.

[ ÚJ TESZT ]

Beüzemelés

A bekapcsolás viszont már nem volt ennyire felhőtlen: egy “beragadt” A9 logón kívül messzebb nem nagyon jutottam. Néha már egy zöld robot is előtűnt, de ott megfagyott a kütyü.

Gondoltam egy ROM frissítés nem árthat, ezért felmásoltam pendrive-ra egy alig 1 hónapos változatot és recoveryben indítottam. Természetesen ROM törlés után is szétfagyott, az új ROM felmásolásának kezdetén.
Megpróbáltam vagy 30x újra, de vagy be sem kapcsolt, vagy állandóan megfagyott. Úgy voltam vele, hogy nem fogom visszapostázni 9eFt-ért Kínába, inkább szétszedem. Figyelmes lettem rá, hogy a SoC valami irdatlanul melegszik (a legtöbb kínai tervezésű táblagép vagy TV box gyárilag túl van húzva, ha órajelben nem is, tápfeszültségben biztosan, ráadásul szinte 100% hogy optimalizálatlan a kernel és a ROM).

Gondoltam, ha egy “vagyonba” került (különben is “a pénzemé’ vazze) felélesztem a kütyüt.
Elkezdtem túrni a netet, hogy mi a felélesztés módja. Szerencsére a dolog teljesen hülyebiztos: akárhol fagy is szét flashelés közben, a recovery akkor is feléled.

A leírások szerint először egy “Midnight G2″ ROM-ot kell feltenni rá, majd annak az “Update” menüpontjából feltenni a DVB-T ROM-ot. A G2 ROM kb. 60%-ig jutott, amikor zöld csíkok jelentek meg, és a kütyü újraindult. Itt már 99.99%-ig biztos voltam benne, hogy a kütyü tuningolva van és/vagy a hűtés elégtelen. Ekkor már amúgy egy 4 centis ventilátor szellőztette, sikertelenül. (Mint később kiderült nem a ventis hűtés volt neki kevés, hanem a SoC és a borda közötti hővezető paszta csupán sima pillanatragasztó.)
Viszont némi pihentetés után felment a G2 ROM, mozgott az egér, ment a billentyűzet. Beállítottam mindent, majd újra megfagyott. Felfigyeltem rá, hogy ha lefeszítem a HDMI aljzatot, akkor sokkal később fagy meg, viszont a SoC hűtője irgalmatlanul melegszik, szinte megérinthetetlenül.
Itt vált világossá, hogy a proci és a hűtő között sincs rendes hőátadás, de nem bírtam “letekergetni” a hűtőt róla.

Nem hagyott nyugodni a dolog, előástam a “kincstárból” egy P1-es gépet, leszedtem a proci hűtőbordáját, eldobtam róla a ventit. Bepasztáztam a gyári 1×1 centis borda tetejét (igen, a bordákat, igen, tudom, szerintem sem vezeti jól a hőt), majd a P1 borda alját is hajszál vékonyan, majd rátapasztottam a gyári hűtésre. Szerencsémre pont 1mm-el volt így vastagabb a belső, mint a ház belső magassága, így összeszorította a ház.

Lássunk csodát, a kütyü 1GHz-en is betonstabil lett, nem villog, nem fagy, 1 órányi netezés és Plants vs Zombies után sem (ja igen, van rajta Google Play áruház gyárilag).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.