2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Amit Ti szubkultúrának hívtok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sűrűn fordul elő, hogy ha valakivel beszélgetek, és szóba kerül, hogy ki milyen zenét...

[ ÚJ TESZT ]

Sűrűn fordul elő, hogy ha valakivel beszélgetek, és szóba kerül, hogy ki milyen zenét hallgat, ilyeneket hallok:"Fúj azt a szar rapet, hülye vagy..." vagy "Az nem is zene" stb. Leírnám, hogy én hogy látom ezt a témát.

Mire is mondják ma, hogy rap? A legtöbb embernek erre egyből a 50 Cent és hozzá hasonló kép ugrik be; Gazdag élet, láncok, verdák, csajozás, semmitmondó szövegek. Nos igen, sokak erre is vevők, talán lehet is élvezni(számomra nem). A rapet inkább úgy fogalmaznám meg, mint egy zenei műfaj és egy életstílus is egyben ami magában foglal megannyi dolgot, pl a zenét az öltözködést a szlenget stb.

"Ez csak szövegelés, én is megtudnám..." Szerintem nem. Sokan azt hiszik hogy a rappelés egyszerű beszéd noha nagyon fontos a ritmika, a sebesség, a hangsúlyozás, a rímelés, és még oly sok minden. Én próbáltam, tényleg nem olyan könnyű összehozni egy jó számot. Kell egy jó beat, basszus se árt, gitár, stb.

Magyarországon nem igazán lehet megélni a minőségi rap zenéből(Dopemant, Majkát nem a minőségihez sorolom), így a legtöbben csak hobbiból zenélnek. Ezek a dalok talán még jobbak is, mint a profitirányú slágerek.

Sajnos a rap zene a zűrösebb alakoknál nagyon elterjedt, ezért sokan azt gondolják, hogy aki rapet hallgat, az alapból bunkó és primitív. Az a szomorú, hogy ez az általánosítás az esetebb nagy részében igaz is. Sajnos kevés (hozzám hasonló) kivétel van, és ez néha nagyon kellemetlen tud lenni.

A rapesekre jellemző egyfajta öltözködésmód, amit így lehetne összefoglalni:
Haj: Amerikában (itthon is látni azért) divatos a hip-hop kedvelőinél a fonott haj. Valamint a rövid haj.

Felsőruházat: pár számmal nagyobb póló, vagy mez, pl NBA (Kosárlabda), NFL (amerikaifutball) vagy MLB (Baseball) mezek. De itt is lehet elegánsabbra fogni a témát, pl márkás ingek, zakók stb segítségével nézhetünk ki úgy mint egy R&B sztár.

Nadrág: Szintén pár számmal nagyobb, kissé letolt bő nadrág.

Cipő: Népszerűek a Nike, Adidas, Jordan és Reebok kosarascipők (főleg fehér színben), vagy pedig a Timberland bakancsok.

Kiegészítők, ékszerek: Majdnem minden hip-hop kedvelő ún. fitted cap (Magyarországon fullcap) hord, fejkendőt (du-rag), vagy fejpántot. Előszoktak kerülni a csuklószorítók is. Az ékszerek tekintetében a gazdagabbak bling-blinget (hosszú, esetleg kövekkel kirakott drága nyaklánc, amit valamilyen medállal (pl kereszt, monogramm vagy valamilyen felirat), viselnek.

(Forrás:wikipedia)

Ezt sem kell szentírásnak venni, én például szeretem a bő gatyát, de nincs láncom, és szeretem a normális ingeket.

Ehhez a kultúrához hozzátartozik a graffiti is. Véleményem szerint nagyon jól tud mutatni egy szépen megalkotott rajz egy aluljáróban, vagy egy falon, de én lennék az első, aki jól helybenhagyná azt, aki más tulajdonát összefújja. Kevés kivétel van(talán a vonat, aluljáró), ezeket elfogadom.

Az életstílus, ami a rapesek életéhez általában hozzátartozik, azt így lehetne öszefoglalni: "Haverok-Csajok-Pia-Cigi-Fű". Ezzel senkit sem akarok megbántani, de sajnos személyes tapasztalatokból indulok ki.

Végül leírnám, miért is jó ez az egész. Én nyitott vagyok mindenféle zenére, meghallgatom, mielőtt lefikázom, így van összehasonlítási alapom. Én azt szeretem a legjobban a rapben, hogy néha nagyon elgondolkoztató szövegeket lehet hallani(Fanka, Artoscsaba...), de néha csak jó átérezni kicst ezt a határok nélküli életérzést(Gőzy mulató).

Valószínűleg ez sem lesz egy népszerű cikk itt, de azért mindenkinek köszönöm, aki elolvasta! És egy tipp:ismerd meg az embert, mielőtt véleményt alkotsz róla!

Ati

Azóta történt

  • My music - 1. rész

    Ebben az írásban 2, általam nagyon kedvelt művészt szeretnék röviden bemutatni Nektek,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.