2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Amerre megyek apró morzsákat hagyok, még akkor is ha nem akarok...na, ki vagyok?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amerre megyek, apró morzsákat hagyok, még akkor is ha nem akarok…na ki vagyok? Megszületett...

[ ÚJ TESZT ]

Amerre megyek, apró morzsákat hagyok, még akkor is ha nem akarok…na ki vagyok?

Megszületett bennem egy gondolat, több cikket olvasva, az internetet böngészve, amit talán nem is azoknak ajánlok, akik rendszeresen látogatják a weboldalakat, hanem azoknak, akik csak néha tehetik meg, hogy nézegessenek.

Amerre megyek apró morzsákat hagyok…

A legtisztább, ha az elején kezdjük. Hazaértél este, felmész a szobádba, bekapcsolod a kis géped, és gondolsz egyet, hogy de jó lenne dumcsizni kicsit a haverokkal a meszendzseren, vagy internetezni kicsit, megnézni a leveleidet, vagy hogy ma éppen vajon ki jelölhetett meg ismerősnek!
Amikor az internetre csatlakozol, a számítógéped bejelentkezik egy bizonyos központban, ahonnan kapod a szolgáltatást. Észre sem veszed, de jó, ha tudod, hogy ilyenkor már mások is tudják, hogy Te már „szörfözöl”. Sőt, azon keresztül a bizonyos IP-cín alapján, ami mondhatni a PC-d házszáma, még azt is meg tudják mondani pontosan, honnan gépelsz éppen. Majd miután megnyitottad a böngészőt és beírod azt a www-vel kezdődő címet akkor meglátod kedvenc oldalad, hopp és lehet hogy be van állítva (mert ilyet is tud ám a böngésző) hogy a jelszavaidat elraktározza, akkor még be is jelentkezik az adott forumra vagy weboldalra. Ezeket, a kedves szolgáltatásokat hívjuk Cookie-knak, akik azért felelősek, hogy megsegítsék a böngészést, de persze nem csak erre jók ám… Aztán jön a messzendszer, ahol „fent vannak” az osztálytársak, a haverok, a családtagok, a letiltottak , na és nem utolsó sorban Te!
Ott is bejelentkezel valahová, hiszen ahhoz hogy mással beszélgess ez a feltétele, de ez már annyira evidens, hogy észre sem vesszük!
Majd gondolom, ahogy Én is, Ti is mindig megnézitek ki jelölt meg, és kitől kaptunk üzenetet (amennyiben be van állítva az email vagy sms értesítés, akkor persze már tudjátok).
Az ilyen „údekirálynézdittvangyerekkorijózsiazötödikből” című oldalakon mindent megnézhetsz. Ki-kinek a mije, honnan, mióta, csak egy dolgon nem gondolkodnak el az emberek, hogy ezekkel, a kapcsolathálókkal, ismeretségi kör felfedezésével leírhatóak vagyunk mindenki számára, sőt mi több minden funkciók szemügyre véve azt is megtudhatjuk milyen emberek vagyunk! Mert hát kit, ha nem minket minősít a megszerzett bizonyítvány, tudás, és ismeretség!
Nem szabad a forumokat sem figyelmen kívül hagyni, mert hát hiába bújunk mi el egy Avatar(egy kis kép amivel még személyesebbé tudjuk tenni virtuális énünket) és egy nem teljesen kitöltött profil mögé, a hozzászólásainkkal minden elmondunk magunkról.
A legdurvább az egészben az, hogy mindenkire vonatkozik, aki rendszerességgel böngészik.

…még akkor is ha nem akarok…na ki vagyok?

Persze ezekre a dolgokra is lehet mondani, hogy kit is érdekel az, hogy pont Én mit csinálok itt meg ott, ahhoz csinálnom kellene valamit hogy észrevegyenek!
Sajnos, ez nem így van! Minden reklám-, közvélemény kutatással, felmérésekkel foglalkozó cég a legtöbb konkrétumot mutató statisztikát, köszönhetően a rengeteg „szörfözőnek”, az interneten tett látogatásainkon keresztül végzi, még akkor is ha ezt nem publikusan csinálja!
Fontos nem elfelejteni hogy minden oldal ami jól működik (értem itt a mindig elérhető, jól használható, stb…) azért működik mert vannak emberek akik azon dolgoznak hogy bajunk ne legyen vele. Ezeket kiküszöbölni meg csak úgy tudják, ha mindenről (jó-rossz dologról, hibákról), úgynevezett „logokat” készítenek, amiben akár ezredmásodpercre pontosan is meg tudják mondani mikor, mi történt, ki, hova lépett ki vagy be, vagy hogy éppen mit csinált!
Ezekkel a dolgokkal tudják javítani a szolgáltatások minőségét, tudják mit szeretnek a felhasználók, tudják mit nem, majdnem hogy teljes mértékben olyanra lehet formálni amilyenre azt a nagyközönség szeretné, de megint csak ne felejtsük, csak úgy hogy az nekik is megérje, és mi azt érezzük jól járunk, Ők meg tényleg jól járjanak!

Azért most, hogy még nem tapasztalunk, vagy inkább nem a szemünk előtt történnek olyan dolgok, amik arra utalnának, hogy a „Nagy Testvér” szemmel tart, nem kell pánikolni
De ne feledd, az informatikában minden megmarad, a rég elküldött, kapott leveleid, beszélgetéseid, ismerőseid, ami fontosabb azoknak névsora, stb…és mint tudjuk az információ hatalom! Ma még nem de egyszer használni fogják, lehet hogy a javadra, de lehet hogy nem…

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.