2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Amerikába jöttem II.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az élet napos oldala Mottó: Nem vagyok nagy ivó. Szilveszterkor két martini után megpróbáltam...

[ ÚJ TESZT ]

Az élet napos oldala


Mottó: Nem vagyok nagy ivó. Szilveszterkor két martini után megpróbáltam elrabolni és Kubába téríteni egy liftet
/W.A./


Vagyis: kaja, pia, nők, tombola, már ameddig eljutunk ezen a vonalon, mert ugye egy üveg sörről is könnyen összejön egy novella, persze szakértőtől.
Már amennyiben hozzájutunk egy doboz sörhöz, mert ez nem minden esetben olyan egyszerű.

Amerikában 21 év alatt nem vásárolhatsz alkoholt, és nem is vásárolsz. Még alkoholmentes sört sem engednek kivinni a boltból. Éjszakai szórakozóhelyeken annyira leegyszerűsítették az illegális italozás lehetőségét, hogy 21 év alatt egyszerűen be sem engednek, így a bárpultosnak nem kell kínlódnia mindenféle igazolványokkal.
Egy amerikai disco matiné a magyarhoz képest, általában 10 körül indul és –államtól függően-2 és 4 között zár, de a többségében 2-kor. Minden éjszaki szórakozóhelyen biztonsági személyzet van –nem analóg a magyarral- és még minimum egy rendőr, autóval persze, aki lehet a sheriff, vagy officer is. A záróra természetesen az alkoholtilalomhoz van időzítve, tehát 2 óra után/ pl. Florida , Georgia, North Carolina/ nincs szesz. Általában reggel nyolcig, kilencig. Ez már nem csak állam-, hanem megyefüggő is, igy könnyen előfordulhat, és elő is fordul, hogy az utca egyik felén már 8-kor hozzájutsz a kis gyógy-sörödhöz, a másikon 9-ig kellene várnod, de ugye sürgős esetben az ember csak átmegy 20 yardot.
A Vasárnap az Úr napja, ilyenkor még tovább koplalhatsz, ha nem vagy előrelátó. A legtöbb megyében déli 12-1 óra után nyílnak meg a sörcsapok, de a már említett Georgiában egész vasárnap tilos árusítani és inni, persze nyilvános helyen, otthon azt csinálsz amit akarsz.

Itt becsempészek egy személyes élményt, mintegy demonstrálva mennyire komlyan veszik a dolgot.
Atlantában, egy vasárnap átutazóban megálltam tankolni, s mivel közel jártam úticélomhoz, úgy gondoltam veszek egy pack sört –amúgy 6-12-24-es kiszerelésben árulják leginkább- és mivel délután volt, ebben semmi veszélyt nem láttam.
Legnagyobb meglepetésemre a kutas felkapta a sörömet, elkavart vele a hűtőig és visszatette a helyére, majd közölte, ha sörre van szükségem, és van elég pénzem, a benzinkutat eladja nekem, de sört nem, mert egy életre bevonják a licenszét.

A hiper- és supermarketekben alkoholt nézve, vagy csak sör, vagy sör és bor kapható, ha valami turbóra van szükséged, akkor ahhoz külön boltba kell menned, általában Liqour Store, vagy ABC néven keresd, és akkor megtalálod.
A sima kocsmákat itt bárnak hívják, ott, ha már bejutottál, lehet nyomni, általában 8-30 féle draft /csapolt/ sör, és a megszokott választék gyorsítóból. Azon ne csodálkozz, ha whiskey- colat, vagy colas vörösbort kérsz, akkor legalábbis furán fognak rád nézni.
A Gin & tonicot viszont ismerik. A rövidital felszolgálása helytől függően 1 vagy 2 decis pohárban történik, amit először is színültig teleraknak jéggel, majd ráöntik a kért italt, úgy tapasztalatból – de ne reklamálj a mennyiséget illetően, mert inkább több mint kevesebb az -, és mellédugnak egy szívószálat.
Minden bárban létezik a happy hour, ami annyit tesz, hogy féláron ihatsz, vagy egyet fizetsz, kettőt kapsz. Az előbbi variens olyan hétfő délután fél kettőkor, az utóbbi éjfél után gyakori.
Ha kezdesz törzsvendéggé válni, láttak kétszer háromszor, akkor a szülinapodon , szigorúan bemutatva az ID-t, egy kör ingyen van az ünneplőknek, ha még mindig potyázni akarsz, akkor egy ingyen ital elérhető azzal is hogy háromszor kidobod a bikaszemét, persze egymás után. Mikor éppen 21-ik szülinapodat töltöd, akkor az egész kocsma elénekli neked a megszokott dalt, zenés helyen a DJ bemondja a nagy eseményt, és egy szám a Tiéd. Amerikában nagy dolog 21 évesnek lenni, nagyobb mint otthon 18-nak, és itt nem csak az italra gondolok.

Eszméletlen mennyiségű jeget használnak mindenhez, a benzinkutaknál kilószámra árulják, a sörök, üdítők szó szerint a jégben állnak.
Közterületen, autóban, kocsma előtt piálás nincs, vagyis tilos, sőt originált állapotban is valami zacskóba, tasakba bele kell tenni, ha nem kocsival viszed. Egy üveg borral a kezedben itt ne rohangálj, mégha bontatlan is. Ha zacskóban van, akkor bontott is lehet, de őszintén mondva aki utcán iszik, cigarettázik, az általában lecsúszott ember.
Non Stop nyitva tartó egységet eddig egyet találtam Hollywoodban /FL/, ott lehetett inni éjjel-nappal, állítólag 2 megye határán építették anno, és még most sem dőlt el hová tartozik.
Politikai választások napján, minden második év november első keddjén – 4 évenként elnökválasztás, közötte képviselői – este hatig alkoholtilalom van.

Cigarettáról annyit, hogy 18 év alatt nem kapsz, de a fölött sem olyan egyszerű.
Már nem venni, hanem szívni. Mint említettem az utcán - menetközben -, nem nagyon illendő. A munkahelyeken általában az épületen kívül van a dohányzóhely – ami februárban nem egy öröm, hacsak nem Floridában élsz, de ott meg júliusban nem öröm, – ami viszont még meglepőbb: a szórakozóhelyeken, bárokban sem kapható a pultnál. Szerencsés/?/ esetben van cigi-automata.
A legtöbb étteremben azért, vannak elkülönítve asztalok dohányosoknak, de ott meg enni nem jó.

Az amerikaiak reggelihez, ebédhez nem nagyon isznak alkoholt, ha mégis akkor szinte kizárólag blody maryt, vacsorához elsősorban bort. Egy-egy étteremben elképesztő mennyiségű, és minőségű borválaszték vár rád.
Persze egy jó kocsmának itt is meg van a törzsközönsége, ahol zajlik az élet. Már déltől, vágni lehet a füstöt, megy a darts, a zenegép 25 centért nyomja a bluesokat, a tv-ken megy a foci, kosár, jégkorong, vagy valami sorozat.
Mondjuk a Texas Rangers, Chuck Norrissal.

Éjjel itt is előfordul ez meg az, meg kell, hogy mondjam, elég gyakori az ittas vezetés. Tömegközlekedés hiányában sokan hazavezetnek. Ha nem csinálsz hülyeséget az úton, akkor esélyes vagy, hogy békén hagynak, de ha elkapnak akkor börtön, és rengeteg hátrány utána.
Pont emiatt nem ritka az autósüldözés, ami még szórakoztató is tud lenni, ha nem téged kergetnek. Ha megállítanak, nem nyomnak rögtön a szádba szondát, hanem tesztelnek. Az egyik variens, ami velem is megesett, szorosan összezárt lábbal nézned kell a tollat amit a rendőr jobbra balra húzogat a szemed előtt. El kell mondjam, józanul sem volt egyszerű a dolog.
Persze ha nem felelsz meg a teszten, akkor bemérik az alkoholtartalmat, 0,008 fölött mindenképpen biróság elé kell állnod, alatta mehetsz haza.
Ennyit mára, mondtam, hogy nem fér bele az élet napos oldala, mert hol vannak még a rossz lányok, a jó kaják, és a casinók, amik szintén nagyon különböznek a nálunk megszokottól.
Jó, a rosszlányok nem annyira, de maga a prostitúció igen.
Nade, ha minden jól megy visszatérhetünk rá januárban, legközelebb egy kis közös Karácsony.

Ha gondoljátok.

/HWT/

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.