2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil AMD Turion X2 alulfeszelés

Kipróbálom milyen hatással van egy kis alulfeszelés notebookom fogyasztására és hőtermelésére.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezetőként el kell mondjam, hogy ez az első írásom és azoknak nyújthat némi segítséget akik a processzoruk alulfeszelésével és órajelcsökkentéssel próbálkoznának hordozható számítógépük akkumulátoros üzemidejének meghosszabbítása érdekében. Megjegyzem, hogy csak a saját AMD Turion X2 tipusú központi egységemet piszkáltam, más konfigurációkkal egyenlőre nem volt lehetőségem kísérletezni.

Amint azt sokan tudjuk, a mostani processzorok rendelkeznek energiagazdálkodási funkciókkal úgy Intel (SpeedStep) mint AMD (Cool & Quiet) vonalon. Ezen technológiák révén a processzor képes többfajta teljesítményprofil (p-state) közül választani az igénybevételnek megfelelően. A különböző profilok egy megadott frekvencia-szorzóból és a hozzárendelt magfeszültségből állnak. Annak érdekében, hogy a processzor egy bizonyos frekvencián stabilan működjön, a magfeszültségnek egy kritikus határ fölött kell lennie, ellenkező esetben fagyás, vagy számításbeli pontatlanságok jelentkezhetnek. Fontos, hogy a feszültség minél közelebb legyen a kritikus értékhez, ellenkező esetben fölöslegesen nő a fogyasztás és a hőkibocsájtás. A gyártó, mivel nem rendelkezik a megfelelő teszteléshez szükséges idővel, ezért a feszültségeket általában lefixálják egy családon vagy stepping-en belül, figyelembe véve a gyengébben sikerült termékeket is. Ezek a feszültségek azok, amelyekkel esetlegesen az otthoni felhasználó babrálhat, megkeresheti az optimális értékeket, mivel neki a gyártónál több ideje van tesztelni a különböző beállításokat.

Írásom alapjául egy Dell Latitude D631 notebook szolgál, amely a sikeres D630 AMD-s változata. Mint a többi D szériás Latitude, ez is magnéziumházas, tehát a gép teljes alsó burkolata valamint a fedőlap is fémből készült. Ez a jobb merevségen kívül hatékonyabb hőleadást is lehetővé tesz (a hűtőrendszer néhány ponton kapcsolódik a házhoz).
A notebookot refurbrished (gyárilag felújított) állapotban vettem májusban, 100 ezer forintnak megfelelő lejért, ami szerintem nagyon jó vétel volt. Ahogy fel tudtam mérni nagyon keveset volt használva, sehol egy karcolás, a billentyűzet és hűtőrendszer teljesen tiszta. Új akkuval és 1 év garanciával adták.

A gép fontosabb specifikációit az alábbi táblázatban (1.1) összegeztem:



1.1 Specifikációk

Lentebb látszik a gép kívülről (1.2, 1.3 és 1.4) és belülről (1.5), a nagyobb változathoz kattints a kép nevére:



1.2 Kinyitva




1.3 Becsukva felülről




1.4 Becsukva alulról




1.5 Belső

Mivel notebookom (mint a hordozható gépek nagy része) nem enged semmiféle tuningot a BIOS-ból ezért valamilyen szoftveres megoldáshoz kellett folyamodjak. Kis keresgélés és mások tapasztalatainak olvasgatása után találtam rá az RMClock (RightMark CPU Clock/Power Utility) nevű programra, ami nem volt számomra teljesen ismeretlen, de eddig nem sok sikert értem el vele. Egy másik ok ami miatt RMClock-al próbálkoztam a kissebb feszültségek elérésén kivül, hogy nálam gyakran észrevétlenül elvesznek a proci-beállitások a Windows-os energiaprofilokból, ilyenkor kikapcsol a Cool & Quiet, a proci pedig folyamatosan 2GHz-en üzemel.

A CPU gyári teljesítményszintjeit az alábbi táblázatban (1.6) foglaltam össze:



1.6 Eredeti teljesítményállapotok

Amint az látszik, eredetileg összesen 4 szint állt rendelkezésre, ezek is inkább a magasabb teljesítményű tartományban. Mivel előzetes tesztjeim alapján a processzor viszonylag sokat fogyaszt 1.8 és 2.0GHz-en ezért akkus üzemmódban ezeket az opciókat nem használom, csak a 0.8 és 1.6 GHz-es módokat, ami a köztes értékek hiányában elég sovány.
RMClock-ot használva a feszültségek lefaragásával együtt megpróbálunk létrehozni még 1-2 újabb teljesítményállást az intervallum optimálisabb lefedése érdekében.

Szoftveres háttér:

- Operációs rendszer: Windows Vista Business SP2 x86
- Feszültség-szabályozás: RMClock 2.35 (ingyenes változat)
- Stabilitás teszt: Orthos 0.41.110.18
- Egyébb eszközök: CPU-Z 1.5, Super PI 1.1, Notebook Hardware Control 2.0 Pre-Release-06

A következő oldalon röviden bemutatom RMClock működését, valamint a konkrét tuningeredményeket is itt találjátok meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.