2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD Sempron le-140 legolcsóbb 2magos?

Sempron le-140 regor magra épül, az egyik mag letiltásával kerül forgalomba, de mi van, ha bekapcsoljuk?

[ ÚJ TESZT ]

Ismerkedés, előkészületek

Most megtudhatjuk, mit is hozhatunk ki szerencsés esetben, egy mindössze 8 ezer forintos processzorból.

Alap esetben a Sempron LE-140 egy 2700Mhz-en járó, egy magos processzor, 1Mb másod szintű gyorsítótárral, eddig semmi különleges, 45W a maximális fogyasztása, belemegy AM2+ és AM3 alaplapokba is, tehát támogatja DDR2 és DDR3-mat egyaránt, de itt jön a lényeg:

A Sempron processzor ugyanarra a kétmagos Regor lapkára épül, mint ami az Athlon II X2-es processzorok alapjául is szolgál.

Tehát eredetileg 2 mag van a lapkán, csak az egyik le van tiltva.

De hát miért tiltanák le az egyik magot? Ennek semmi értelme. Pedig van:

A második magot azért tiltják le, mert selejtes, a gyártás folyamán valami hiba történt és ezért nem megfelelően működik, de a másik mag tökéletes és, hogy mégse kelljen kidobni, ezért egymagosként kerül forgalomba.

Igen alap esetben egy "selejtes" processzort sóznak ránk, de mivel nem keletkezik annyi selejt, mint amennyi egymagos processzorra van szűkség, ezért van olyan, hogy mindkét mag jól működik és abból tiltják le az egyik magot.
Na és ez az ami minket érdekel!

Ok kapcsoljuk be a letiltott magot, de hogyan is kezdjünk hozzá?Mire lesz szükségünk?

Először is kell egy megfelelő alaplap ami AMD 790/785/780/770 északi híddal és SB710/SB750 déli híddal rendelkezik, továbbá Nforce 720D alaplapokban is megy a modd(ez az információ mirrmur kollégának köszönhető), minden esetben a lapnak tudnia kell ACC-t is, ez utóbbi Advanced Clock Calibration arra lett kitalálva, hogy ezt bekapcsolva jobb tuning eredményeket érhessünk el és mindössze egy bios bug következménye lett a letiltott magok bekapcsolódása, aminek azóta igen nagy divatja van, ha mindez megvan másra már nincs is szükségünk, csak egy kis szerencsére.

Jelen esetben egy Asrock GXH/128M alaplapot fogunk használni. Ebben a lapban megtalálható számunkra minden feltétel AMD 780G északi híd és SB710 déli híd ACC-vel.
Beledobjuk a procit, rádobjuk a hűtőt, nálam egy Arctic Cooling Freezer 64 PWM teljesít szolgálatot és bekapcsoljuk, a gépet.

F2-vel belépünk biosba és advenced menüpont alatt chipset settings-be belépünk és auto-ra állítjuk Advanced Clock Calibration-t, F10enter és ha szerencsénk van kezdődhet is a móka.

Windows betöltődik és feladatkezelőt elindítva örömmel nyugtázhatjuk, hogy két ablakocska van, CPU-Z is Athlon II-nek ismeri fel a processzort, igaz Athlon II X2 440-nek.

Itt rögtön fel is tuningoltam 3,2Ghz-re, mert tudtam a lapom erre képes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.