2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD PH!enom bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Legújabb CPU szerzeményemet szeretném bemutatni most következő írásom keretein belül.

[ ÚJ TESZT ]

Legújabb CPU szerzeményemet szeretném bemutatni most következő írásom keretein belül. Az alanyt több irányból, már-már brazil szappanoperába illő dráma öleli körül.

Star Wars Episode K10: Agena (A New Hope?)

Hosszas fejlesztések, ígéretek, huzavona, és kínszenvedés után 2007. november 19.-én hivatalosan is megérkezett az AMD vadiúj, immáron natív 4 magos processzora, amely a desktop vonalon az AMD Phenom nevet kapta. Mélyebb technikai részletekbe most nem szeretnék belemenni, de akit érdekel az látogasson el a Nagy AMD K10 topic vagy az AMD Phenom GP-9xxx topikok valamelyikébe. Esetleg ajánlom a pár hete napvilágot látott Fókuszban az AMD K10 architektúra cikket.

Nagyon röviden és tömören: 65nm-es SOI gyártástechnológia, 4 mag egy lapkán, mindegyik maghoz 2x64KB L1 cache, 1x512KB L2 cache, és egy nagyobb közös 2MB-os L3 cache tartozik, amely a magok közti adatáramlást segíti elő. A K8-hoz hasonlóan a CPU-ban helyet foglal egy integrált memória vezérlő (IMC/északi híd), amely már támogatja a DDR2-1066 –os RAM-okat is, és képes két modult két különálló 64 bit-es csatornán keresztül kezelni (unganged mode). Az AM2+ alaplapok BIOS-ában kiválaszthatjuk, hogy a már megszokott (ganged) 128bit-es dual channel módot, vagy az újabb 2x64bit-es kiosztást szeretnénk használni. Szintén a K8-hoz hasonlóan a CPU-ba integrálásra került egy Hyper Transport vezérlő, annak is a 3.0-ás szabványra felkészített verziója. Ez a chipset és a CPU közötti kommunikációért felelős, és az elméleti maximális órajele már akár 2600MHz is lehet. Az IMC és a magok immáron külön áramforrásból táplálkoznak, és bizonyos AM2+ alaplapok lehetőséget adnak az IMC feszültségének külön emelésére is. Az IMC és az L3 cache órajele mindig szinkronban van, tehát ha emelkedik az IMC órajele, akkor az az L3 cache-re is jótékony hatással van. Továbbá említésre méltó még a Cool’n’Quiet technológia 2.0-ra való továbbfejlesztése. Ennek segítségével a magok terheléstől függően egymástól függetlenül változtathatják órajelüket.

forrás: http://www.amd.com

Az írásban szereplő Phenom 9500 alapórajele 2200MHz, az IMC a K8-tól eltérő módon asszinkron 1800MHz-es frekvencián üzemel. A HT órajele szintén 1800MHz.

Western Star

A tesztalany kicsit nyugatabbról az USA-ból érkezett, és (bár nem tudom hogy olvassa-e) ezúton is szeretnék köszönetet mondani annak az embernek aki nagyon sokat segédkezett abban, hogy eljusson hozzám a processzor. Tehát köszönöm!

A doboz nagyon tetszetősre sikeredett, méretre pontosan megegyezik az AM2-es processzorok dobozával, csak a design változott. Meglepetésemre a mellékelt hűtő is megegyezik a már ismert AM2-es processzorok "fapados" alumínium hűtőjével. Hozzátenném, hogy nyilván aki egy ilyen CPU-t vásárol annak már biztos van (vagy lesz) egy kicsit komolyabb Lehel hűtője hozzá. :)

A doboz

AMD Phenom™ 9500 a rendeltetési helyén

Mikor a teszt...

Sajnos az abit eddig nem volt képes megfelelő Phenom támogatással rendelkező BIOS-t készíteni AM2-es alaplapjaihoz, így könnyes búcsút kellett intenem az AN9 Fatal1ty-nek. Első körben egy MSI K9A2 Platinum-ra esett választásom utód gyanánt, de végül egy hét telefonálgatás és szaladgálás után sem sikerült beszereznem. Ezután jött a kistestvére a K9A2 CF. Szépen megrendeltem az iPon-ban, minden jó, majd másnap jön a telefon, hogy nagyon sajnálják de tévedés történt és mégsem tudnak szerezni. Mérges lettem. Lehet hogy most próbáltam először és utoljára náluk vásárolni. Végül végső megoldás gyanánt felkerestem BandiT kollégát, akinél még éppen volt egy darab szabad Gigabyte GA-MA790X-DS4 alaplap. (Nagy köszönet jár neki is, és bár ez nem a reklám helye, de bátran ajánlom mindenkinek a személyét ha vásárlásra kerülne a sor!) A lap semmi különleges extrát nem kínál, AMD 790X chipkészlet, szolid kis bordák, tipikus Gigabyte design. Furcsa egybeesés, hogy a legelső A64-hez vásárolt lapom is Gigabyte volt, de azt még anno 2005. májusában a csábító 12.000 forintos ára miatt választottam, most pedig jóformán nem volt más választásom.

Tesztkonfiguráció (röviden):

Gigabyte GA-MA790X-DS4
alaplap

AMD Phenom 9500
processzor

Thermaltake BigTyphoon 120VX
cooler

2x1GB Team Xtreem DDR2 RAM
(800/CL3 default)

ATi All-in-Wonder 2006
videókártya (X1300 GPU)

SB X-Fi XtremeMusic
hangkártya

WD Raptor 80GB WD800ADFS
HDD

Már a szükséges kellékek birtokában összeszereltem a gépet, bekapcs, majd hosszú sípok armadája fogadott. RAMok ki, átrak másik pár slotba. Nincs változás. Tartalék 512-es RAM előkapar, beletesz. Ugyanaz. Elem ki, majd vissza. Nincs változás. Manual előkapar, és szerinte ez bizony VGA hiba. VGA kivesz, berak. Semmi. SIS 1MB PCI VGA előkapar, betesz. Síííp, síííp. Eredeti VGA vissza, mozgat, nyomkod. No eredmény. CPU kivesz, 2800+ "spare" Sempron betesz. Nincs változás. A bizonyos tartalék 512-es RAM átköltöztetése a 3as slot-ba. Csodák csodája elindul! 2x1GB RAM páros vissza, és még mindig jó! Phenom vissza, ismét elindult. Azóta tökéletesen megy. Nos, az ilyen esetek miatt hiszek én még mindig abban hogy ezeknek bizony lelkük van. :)

In medias res

Miután végre elindult a rendszer, és a Windows megtalálta, majd telepítette az új eszközöket, hozzáláttam megkeresni az optimális beállításokat. Már most előre elnézést kérek mindenkitől, de nincs időm letesztelni alapon is és tuningolva, illetve mindezeket egy szép grafikonba önteni, így tehát marad a nem túl elegáns screenshot-os megoldás.

CPU-Z alapon

...majd egy kicsit megbolondítva

Az AMD a 7xx chipset család és a Phenom processzorok debütálása alkalmából elkészítette az AMD Overdrive nevű rendkívül hasznos kis alkalmazást, amely meglehetősen sok hasznos információval látja el a felhasználót.

AMD Overdrive (alapon)

AMD Overdrive (tuningolva)

Mint a képeken is látszik, az FSB-t 250MHz-re állítottam, a CPU kapott +0.075V feszültséget, a RAM-ok pedig +0.375V-ot. A HT-t visszavettem 7X-es szorzóra, amely a BIOS-ban az 1400MHz-es beállításnak felel meg. A RAM-ok 4-4-4-5 beállításokat kaptak, unganged mode-ban. Sajnálatomra az alaplap egyelőre nem ad lehetőséget az NB és CPU szorzó állítására.

Némelyik tesztet lefuttattam unganged és ganged memória konfiguráció mellett is. Ahol nincs külön feltüntetve ott unganged módot használtam.

Cinebench R10
(unganged)

Cinebench R10
(ganged)

A Cinebench esetében nem hozott különbséget a két eltérő mód.

WinRAR
(unganged)

WinRAR
(ganged)

Minimális eltérés az unganged mód javára.

wPrime

3DMark06

Everest Memória Olvasás
unganged

Everest Memória Olvasás
ganged

Everest Memória Írás
unganged

Everest Memória Írás
ganged

Everest Memória Másolás
unganged

Everest Memória Másolás
ganged

Everest Memória Késleltetés
unganged

Everest Memória Késleltetés
ganged

Az Everest szintetikus memória tesztjeiben az olvasás és késleltetés résznél az 1x128bit-es ganged mód megelőzte a 2x64bit-es unganged társát. A többi esetben szinte döntetlen volt az állás.

Everest CPU Queen

Everest PhotoWorxx

Everest CPU ZLib

Everest CPU AES

Everest FPU Julia

Everest FPU Mandel

Everest FPU SinJulia

Összefoglaló táblázat

Az eredményekhez most nem fűznék inkább semmit, mindenki vonja le magának a konklúziót.

Zárszó és zárókép

Sajnos idő, energia, és izmosabb VGA hiánya miatt most csak ennyi teszt fért bele az írásba. Reális hőmérsékleti értéket kijelző programot egyelőre nem találtam. Az Everest folyamatosan 85 fokot ír a CPU-ra, az AMD Overdrive nem jelez ki semmit, a Gigabyte saját alkalmazását pedig még nem tudtam letölteni mert haldoklik az oldaluk. Természetesen ha valakinek van valami javaslata hogy mivel teszteljem, akkor ne legyen rest előállni vele. Privát véleményem szerint, ha az AMD-nek sikerül szinkronba hoznia az IMC/L3 cache órajelét a magok órajelével, akkor egy ütőképes processzorral lehet dolgunk a jövőben. Persze még az sem kizárt hogy egy megfelelő alaplap segítségével el lehet érni a szinkron beállítást.

AMD marketing

Oliverda

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.