2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD K10/K10.5 túlhajtási útmutató

Számtalan tévhit és félreértés kering az AMD processzor alapú rendszerek túlhajtásával kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

Túlhajtás szorzózár nélkül

(Amennyiben még nem tetted volna meg, kérlek olvasd el az előző oldalt is.)

Túlhajtás szorzózár nélkül

A zármentes Black Edition (BE) processzorokat célzottan a túlhajtást kedvelő felhasználóknak találta ki a gyártó. A szép fekete dobozon kívül leverték a processzoron belüli összes lakatot, aminek következtében kedvünkre állítgathatjuk felfele is a szorzókat. Ennek segítségével jóval egyszerűbben és kényelmesebben finomhangolhatjuk a tuning beállításokat. Amennyiben nem nyúlunk a referencia órajelhez, akkor CPU tuning esetében többé nem kell figyeljünk az NB, HT, RAM órajelekre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a ref. órajel emelése nem lenne ugyanúgy hatással az ilyen processzorokra is. A most következő metodika nagyon hasonló a szorzózáras processzorok esetében leírtakkal.

A CPU esetében feles szorzók állnak rendelkezésünkre, ezért ha nem bántjuk az alapértelmezetten 200MHz-es órajelünket, akkor pontosan 100MHz-enként ugrálhatunk feljebb úgy, hogy ez az NB, HT, RAM trióra semmilyen közvetlen hatással nincs.

Deneb mag esetén nyugodtan kezdhetünk egy 17.5x200-as beállítással, mert ezt szinte az összes tudja, még ha nem is 100% hogy alapfeszültséggel stabilan. A fent leírt módon teszteljük a stabilitást a Small FFTs móddal. Általában a Deneb-ek vége valahol 3500-4200 között van értelmes feszültséggel (1.475V), tehát ezután 100MHz-enként lépdessünk feljebb és minden lépés után teszteljünk az imént említett módon. Természetesen a kihozható stabil eredmény erősen CPU függő. 4200MHz-re csak a legújabb darabokkal van esélyünk.

Miután megtaláltuk a számunkra megfelelő stabil CPU órajelet akkor következhet az NB, amelyet szintén csak a szorzó állítgatásával érdemes piszkálni. Deneb esetében valahol 2400-2800MHz között van az az érték, amit még "értelmes" feszültséggel stabilizálni. Az egész szorzók miatt sok lépcső nem áll a rendelkezésünkre és a CPU órajellel ellentétben itt könnyen nem induló gépbe botolhatunk, ha a beállított érték nem tetszik a processzornak. Ebben az esetben a Prime Blend opcióját használjuk a tesztelésre!

A HT órajelét fixáljuk le 2000MHz-re (10x).

A 200MHz-es referencia órajelnek (external clock-nak vagy "FSB"-nek) köszönhetően egyszerűen megkaphatjuk a szabványos RAM órajeleket, vagyis DDR3 esetében a 800, 1066, 1333, 1600MHz-et. Ez utóbbit nem támogatja hivatalosan az AMD. Miután a memória beállításokkal is végeztünk, futtassunk le még egy Prime Blend tesztet, hogy megbizonyosodjunk arról hogy minden rendben van-e.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.